Το 2018 έκανε ελπιδοφόρα είσοδο σε ό,τι αφορά τη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου. Η δημιουργία ενός τεστ αίματος που μπορεί να διαγνώσει ταυτόχρονα οκτώ διαφορετικά είδη καρκίνου αποτέλεσε είδηση – ορόσημο, δεδομένου ότι η έγκαιρη διάγνωση της νόσου αυξάνει θεαματικά την πιθανότητα θεραπείας και επιβίωσης του ασθενούς.
Μάλιστα το σημαντικό αυτό βήμα με στόχο την ανάπτυξη ενός καθολικού τεστ που θα εντοπίζει όλα τα είδη του καρκίνου το έκαναν επιστήμονες στις ΗΠΑ με επικεφαλής τον έλληνα καθηγητή Ογκολογίας και Παθολογίας Νικόλα Παπαδόπουλο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.
Οπως ο ίδιος σημείωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ», «το τεστ δοκιμάσθηκε σε 1.005 ασθενείς με διαγνωσμένους μη μεταστατικούς καρκίνους (σταδίου 1 έως 3) των ωοθηκών, του ήπατος, του στομάχου, του παγκρέατος, του οισοφάγου, του παχέος εντέρου, των πνευμόνων και του μαστού, οι οποίοι δεν είχαν εξαπλωθεί σε άλλα όργανα. Το τεστ ανίχνευσε κατά μέσο όρο περίπου το 70% αυτών των καρκίνων, με ποσοστά επιτυχίας που κυμαίνονταν ανάλογα με το στάδιο και το είδος καρκίνου από το 33% έως το 98%». Εξίσου ελπιδοφόρο –συνέχισε –είναι ότι το κόστος του τεστ με την ονομασία CancerSEEK, που σημειωτέον βρίσκεται στο στάδιο κλινικής μελέτης και θα καθυστερήσει τουλάχιστον μια πενταετία να βγει στην αγορά, δεν θα ξεπερνά τα 500 δολάρια.