Τα καλά νέα είναι ότι τις τελευταίες δεκαετίες έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στις θεραπείες, με την επιστημονική κοινότητα να έχει προσανατολιστεί σχεδόν εξ ολοκλήρου στη δημιουργία φαρμάκων που στοχεύουν στην εξατομικευμένη αντιμετώπιση του ασθενούς.
Ετσι, σήμερα η ιατρική κοινότητα έχει τρία βασικά όπλα για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Ειδικότερα, η χημειοθεραπεία στρέφεται εναντίον των καρκινικών κυττάρων αλλά και εναντίον των φυσιολογικών κυττάρων του ανθρώπου, γι’ αυτό και έχει πολλές παρενέργειες.
Εν τω μεταξύ, τα τελευταία χρόνια προστέθηκαν και οι στοχευόμενες θεραπείες που επικεντρώνονται στις μεταλλάξεις που φέρουν τα γονίδια των όγκων. Επιπλέον, σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες και στον τομέα της ανοσοθεραπείας, που έχει στόχο τη διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς για την καταπολέμηση του όγκου.
Υπενθυμίζεται ότι μόλις πέρυσι εγκρίθηκε από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκου (FDA) το πρώτο φάρμακο γενετικά τροποποιημένων λεμφοκυττάρων που επιτίθενται στα κύτταρα του όγκου. Η εξέλιξη αυτή δημιούργησε αισιοδοξία στην επιστημονική κοινότητα, καθώς έγινε ακόμη ένα βήμα πιο κοντά στην ίαση –τουλάχιστον ορισμένων μορφών καρκίνου.
«Περνάμε σε μία νέα εποχή φαρμακευτικής καινοτομίας, καθώς έχουμε πλέον τη δυνατότητα να επαναπρογραμματίζουμε τα κύτταρα του ίδιου του ασθενούς, ώστε να επιτίθενται δυναμικά ενάντια στον καρκίνο», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο επίτροπος του FDA, Σκοτ Γκότλιμπ, με αφορμή την είσοδο του νέου «ζωντανού φαρμάκου» στην αγορά.
Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη θεραπεία με την ονομασία Kymriah® έλαβε έγκριση για παιδιά και ενηλίκους (έως 25 ετών) οι οποίοι έχουν διαγνωστεί από μία επιθετική μορφή λευχαιμίας, τη Β κυτταρική οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία.
Σύμφωνα εντούτοις με τις προϋποθέσεις που θέτει ο FDA για τη χορήγηση της εν λόγω θεραπείας πρέπει να έχει προηγηθεί συμβατική αγωγή και να έχει διαπιστωθεί η αναποτελεσματικότητά της ή να παρουσιασθεί υποτροπή.