Οταν είναι κανείς νέος μπορεί να τρέχει ακόμη και κάθε μέρα και να μην τραυματίζεται. Μπορεί να τρώει αβέρτα πίτσες και σουβλάκια, να πίνει μπίρες με τους φίλους και να τσακίζει τα γλυκά χωρίς να τον νοιάζει πόση είναι η αναλογία υδατάνθρακα και πρωτεΐνης στο γεύμα του. Μια στο τόσο πηγαίνει γυμναστήριο και γνωρίζει στο περίπου τι σημαίνει τέμπο, διαλειμματικές και ανηφόρες. Μετά, κάποια στιγμή περνά το φράγμα των… 40. Και διαπιστώνει πως όλα αυτά που έκανε νεότερος ξαφνικά δεν δουλεύουν πια. Σας θυμίζει κάτι ε; Υπάρχουν, λοιπόν, τέσσερα βασικά πράγματα που κάνουν οι επιτυχημένοι «βετεράνοι» δρομείς. Μπορεί να σας φανούν χρήσιμα, ακόμη και αν ξεκινάτε τώρα να τρέχετε.
1 Να ξεκουράζεστε αρκετά
Γιατί το κάνουν οι βετεράνοι δρομείς: Ενα πράγμα στο οποίο όλοι οι αθλητές, οι ειδικοί και οι προπονητές συνήθως συμφωνούν είναι πως η βέλτιστη απόδοση συμβαδίζει με την επάρκεια ύπνου. Καθώς μεγαλώνετε, χρειάζεστε περισσότερο χρόνο αποθεραπείας μεταξύ δυνατών προπονήσεων ή αγώνων προκειμένου το σώμα σας να ανακάμψει. Ορισμένοι κορυφαίοι βετεράνοι αθλητές κοιμούνται 10+ ώρες το βράδυ, ενώ ακόμη φροντίζουν να παίρνουν έναν μικρό υπνάκο κατά τη διάρκεια της ημέρας!
Γιατί πρέπει να το κάνετε κι εσείς: Οι δρομείς κυριολεκτικά κοπανούν το σώμα τους και πρέπει να αποκαταστήσουν τη ζημιά για να ανακτήσουν σωστά τον μυϊκό ιστό, ώστε αυτός να γίνει ισχυρότερος. Ο καλός ύπνος όχι μόνο εξασφαλίζει αυτόν τον χρόνο, αλλά επιτρέπει και στο μυαλό να ξεκουραστεί.
2 Να κάνετε γυμναστική
Γιατί το κάνουν οι βετεράνοι δρομείς: Πολλές μελέτες δείχνουν ότι όσο μεγαλώνουμε χάνουμε μυϊκή μάζα αν κάνουμε καθιστική ζωή. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες σε βετεράνους αθλητές, αυτές οι απώλειες μπορούν να αντισταθμιστούν, ωστόσο, με αφοσίωση στην κίνηση και την ενδυνάμωση.
Γιατί πρέπει να το κάνετε κι εσείς: Ασχέτως ηλικίας, οι μελέτες δείχνουν ότι οι δρομείς αποστάσεων μπορούν να αναμένουν έως και 8% αύξηση στη δρομική τους οικονομία ακολουθώντας ένα συστηματικό πρόγραμμα με βάρη και αντιστάσεις.
3 Να ενυδατώνεστε σωστά
Γιατί το κάνουν οι βετεράνοι δρομείς: Καθώς μεγαλώνουμε, το επίπεδο της δίψας μας μειώνεται, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ανεπαρκή πρόσληψη υγρών. Ο ιδρώτας που χύνουμε μειώνεται επίσης με την ηλικία, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τη λειτουργία των νεφρών. Ως αποτέλεσμα, είναι πιο πιθανό να αφυδατώνεστε πιο εύκολα. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία αθλητές πρέπει πάντα να παίρνουν κατάλληλα υγρά στις 24 ώρες πριν από την προπόνηση ή τους αγώνες και να συνεχίζουν να ενυδατώνονται κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση.
Γιατί πρέπει να το κάνετε κι εσείς: «Υπάρχει ένας κανόνας που λέει ότι όταν χάνει κανείς 1% του σωματικού του βάρους λόγω εφίδρωσης, τότε η απόδοσή του μειώνεται κατά 2%», υποστηρίζει η παλαίμαχος αθλήτρια και δημοσιογράφος Αλι Μπέρντικ στο μπλογκ της http://vitatrain4life.com. Ωστόσο, είναι επίσης γνωστό ότι πρέπει να προσέχετε να μην πίνετε και πάρα πολύ νερό, καθώς μπορεί να πάθετε υπονατριαιμία. Πίνετε, λοιπόν, μόλις διψάτε ή όταν νιώθετε ότι αρχίζετε να διψάτε.
4 Να… νοιάζεστε λιγότερο
Προσοχή, για να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις. Δεν θα προτείναμε ποτέ να είστε αμελείς και απρόσεκτοι στη δρομική σας σταδιοδρομία. Λέμε απλώς να νοιάζεστε (ή έστω να ανησυχείτε) λιγότερο για πράγματα όπως ο ρυθμός, τα ρεκόρ στους αγώνες, τα δρομικά αξεσουάρ και τα σούπερ ρούχα.
Γιατί το κάνουν οι βετεράνοι δρομείς: «Διότι το έχουμε κατακτήσει» σχολιάζει η Μπέρντικ στο περιοδικό Runner’s World. «Και διότι έχουμε περισσότερα χρόνια εμπειρίας, τόσο δρομικής όσο και στη ζωή, για να ξέρουμε πως αυτό που έχει εν τέλει σημασία είναι απλώς να τρέχουμε».
Γιατί πρέπει να το κάνετε κι εσείς: Σκεφτείτε πόσο θέλετε να συνεχίσετε να τρέχετε. Για ένα μήνα; Για έναν χρόνο; Ή για πολλά χρόνια ακόμη; Οταν συνειδητοποιήσετε ότι το τρέξιμο είναι ένα ταξίδι ζωής που σου επιστρέφει ό,τι του δίνεις στο δεκαπλάσιο, τότε θα αρχίσετε να παίρνετε πιο σωστές αποφάσεις.