Η είδηση θα περάσει στα ψιλά, όπως οι περισσότερες αποφάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ, που συνεδρίασε χθες –είναι όμως σημαντική γιατί αποδεικνύει για μια ακόμα φορά την κατάντια της ελληνικής διαιτησίας. Τι αποφάσισε χθες η ομοσπονδία; Να δώσει εντολή στον αρχιδιαιτητή κ. Μέλο Περέιρα να επιλέξει νέους συνεργάτες από το εξωτερικό (πιθανότατα δύο), μαζί με τους οποίους θα κάνει τους ορισμούς των διαιτητών. Το αποφάσισε αυτό η διοίκηση του κ. Βαγγέλη Γραμμένου γιατί πιστεύει ότι κάτι δεν πάει καλά στο πρωτάθλημα; Ούτε για αστείο! Αναγκάστηκε και το έκανε γιατί το απαίτησε ο ειδικός επιτετραμμένος της UEFA για θέματα του ελληνικού ποδοσφαίρου κ. Ζόραν Λάκοβιτς, αλλά και γιατί το θεωρεί απαραίτητο στην έκθεση, που έκανε για το ελληνικό ποδόσφαιρο, ο κ. Χέρμπερτ Χούμπελ, το μέλος της τρόικας της FIFA, που μαζί με τον κ. Ιβάν Βέλα και τον δικηγόρο κ. Αντζελο Ρηγόπουλο παρακολουθεί το ποδόσφαιρό μας.

Χούμπελ

Εχω μεγάλη περιέργεια να μάθω τι γράφει αυτή η έκθεση του Χούμπελ. Η περιέργειά μου αφορά το πώς τεκμηριώνεται η πρόταση για πρόσληψη δυο ακόμα ξένων αρχιδιαιτητών. Το λέω γιατί, με βάση όσα το καλοκαίρι συμφωνήθηκαν, διαιτητές στο πρωτάθλημα ορίζει μόνο ο Περέιρα. Τι το παράξενο έχει γίνει και χρειάζονται κι άλλοι ξένοι αρχιδιαιτητές; Επαθε υπερκόπωση ο Περέιρα και δεν μπορεί να διαλέγει οκτώ διαιτητές κάθε εβδομάδα; Ή μήπως ισχύει τελικά αυτό που ψιθυρίζεται, ότι δηλαδή ο ακριβοπληρωμένος Πορτογάλος είναι διακοσμητικός και τη δουλειά των ορισμών την κάνουν άλλοι; Εχω επίσης μια ακόμα απορία: ποιος θα τους πληρώσει όλους αυτούς που έχουν μαζευτεί στο Γουδί για να κάνουν τους προϊσταμένους των διαιτητών.

Ρώτησε

Είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπολογίσει κανείς πόσο κοστίζουν οι προϊστάμενοι της ελληνικής διαιτησίας, αφού η ΕΠΟ αποκρύπτει τις αμοιβές τους, όχι μόνο από τους δημοσιογράφους, αλλά και από τα μέλη της, δηλαδή τους προέδρους των Ενώσεων. Πρόσφατα ο πρόεδρος της Ενωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ηρακλείου κ. Νίκος Τζώρτζογλου ρώτησε τον αρχιδιαιτητή κ. Μιχάλη Κουκουλάκη δημοσίως, σε εκδήλωση στην Κρήτη, ποιος είναι ο μισθός του. Αυτός αρνήθηκε να απαντήσει –στην ΕΠΟ λένε ότι αυτές οι συζητήσεις κάνουν κακό στο ποδόσφαιρο. Προφανώς δεν ενοχλούν οι φήμες που κυκλοφορούν για τις αμοιβές αυτές –φήμες που χάρη στο Διαδίκτυο φουντώνουν.

Εξοδα

Σύμφωνα με διαδικτυακές, λοιπόν, δημοσιεύσεις ο κ. Περέιρα κοστίζει στην ΕΠΟ 22.000 ευρώ (ευτυχώς μεικτά…) και σε αυτά τα χρήματα δεν περιλαμβάνονται τα έξοδα διαβίωσής του στην Αθήνα (σπίτι, αυτοκίνητο, έξοδα κίνησης κ.λπ.). Τα δυο μέλη της ΚΕΔ, που λειτουργούν ως αρχιδιαιτητές, ο Κουκουλάκης και ο κ. Σταύρος Τριτσώνης εισπράττουν 12 χιλιάδες 282 ευρώ μηνιαίως, χωρίς να είναι σαφές με τι ασχολούνται, αφού ορισμούς κάνει ο Περέιρα. Ο κ. Δημήτρης Καλύβας και ο κ. Γιάννης Τσαχειλίδης είναι οικονομικότεροι (μόλις 4.390 ευρώ ο μισθός τους –αρκετά μεγαλύτερος από αυτόν ενός διευθυντή νοσοκομείου!), ενώ το απλό μέλος της ΚΕΔ κ. Νίκος Ιωσηφόγλου πληρώνεται με φραγκοδίφραγκα, αφού τα 1.325 ευρώ μοιάζουν ελάχιστα (όχι για έναν γιατρό του ΕΣΥ πάντως…). Η ΕΠΟ έχει κατά καιρούς διαψεύσει τα ποσά. Καμία ωστόσο διάψευση δεν είναι σοβαρή, αν δεν συνοδεύεται από στοιχεία που να κάνουν γνωστές τις αμοιβές όλων αυτών, πόσω μάλλον όταν πληρώνονται και χρήματα για τα αυτοκίνητά τους, τα ταξίδια τους, ακόμα και την ασφάλειά τους. Στον λογαριασμό του κόστους της ελληνικής διαιτησίας πρέπει να βάλουμε και τα χρήματα που πληρώνεται μηνιαίως ο γενικός διευθυντής κ. Αλέξης Δέδες (10.350 ευρώ μεικτά…) τον οποίο ο Περέιρα ευχαρίστησε πρόσφατα για την πολύτιμη βοήθειά του.

Λιγότερα

Πιστεύει κανείς ότι οι νεοφερμένοι ξένοι θα στοιχίζουν λιγότερα από 10 χιλιάδες ευρώ τον μήνα ο ένας; Πολύ δύσκολο. Δύσκολο είναι επίσης να γίνει και το λογικό, δηλαδή αφού δυο θα έρθουν, δυο να φύγουν: γνωρίζοντας πώς όλοι αυτοί βρέθηκαν στην ΚΕΔ, μου μοιάζει αδύνατο. Επίσης μου μοιάζει απίθανο να πληρώσει για τους νεοφερμένους η UEFA. Είχε πει ότι θα πληρώσει και την Επιτροπή Εξομάλυνσης κάποτε, αλλά όταν έφτασε η ώρα ο Λάκοβιτς και οι υπόλοιποι το ξέχασαν. Τον καθηγητή κ. Ιωάννη Δρόσο τον πλήρωσε κανονικά η ΕΠΟ και όταν στη Γενική της Συνέλευση τον περασμένο Ιούνιο κάποιοι πρόεδροι Ενώσεων ζήτησαν εξηγήσεις για αυτό, θεωρώντας πολλά τα 7.440 ευρώ της αμοιβής του, αυτός –σύμφωνα με δημοσιεύματα –φέρεται ότι απάντησε «εγώ δεν είμαι του τζάμπα»! Και μάλλον πολύ καλά έκανε, αν κρίνω από τις αμοιβές που φέρονται ότι εισπράττουν οι υπόλοιποι.

Ρωσικά

Του τζάμπα δεν είναι και ο δικηγόρος κ. Χολέμπας που βρέθηκε στην ΕΠΟ, χάρη στις καλές σχέσεις της με το υφυπουργείο. Κοστίζει 5.500 ευρώ τον μήνα, μιλάει άψογα ρωσικά, όπως μιλούσε και ο Δρόσος, και λένε ότι τον έστειλε ο κ. Γιώργος Βασιλειάδης. Δεν το πιστεύω. Απλά στην ΕΠΟ κάποιος να μιλάει ρωσικά πάντα χρειάζεται: πιστεύω να το επισημαίνει και ο παλιόφιλος Χούμπελ στην έκθεσή του…