Το 1996 ίδρυσε την ομάδα Κινητήρας Χοροθέαμα εστιάζοντας στο πρώτο συνθετικό του. Μια δεκαετία αργότερα, ξανασύστησε τον Κινητήρα στο κοινό ως καλλιτεχνικό δίκτυο παραστατικών τεχνών, φέρνοντας στο πλευρό της μια πολυπληθή ομάδα επαγγελματιών και ερασιτεχνών: το πρώτο residency centre του είδους. Τώρα, μέσα από τη δημιουργική διαδικασία των μαθημάτων και των παραστάσεων του δικτύου, η Αντιγόνη Γύρα αναδεικνύει ένα νέο κομμάτι του, την καλλιτεχνική ομάδα ΓΑΒ.
Η χορογράφος και σκηνοθέτρια συμπράττει με την επίσης σκηνοθέτρια και ηθοποιό Βίκυ Αδάμου και τον εικαστικό και περφόρμερ Ιάσονα Βενετσανόπουλο στο πρώτο τους έργο με τίτλο «Βαθύς αναστεναγμός».
Πρόκειται για μια παράσταση χορού για τον ατομικό και συλλογικό πόνο, που είναι εμπνευσμένη από το μυθιστόρημα «Dolce Agonia» της Νάνσι Χιούστον (Αγρα, 2005, μετάφραση Ειρήνη Τσολακέλλη). «Η πρώτηιδέα προέκυψε μέσα στο λεωφορείοΑ2 Βούλα – Αθήνα την ώρα που κάποιος φταρνίστηκε πολύ δυνατά. Μόλις είχα διαβάσει το βιβλίο της Χιούστον κι έβγαλα το τετράδιό μου, έγραψα τον τίτλο και τις πρώτες ιδέες για τοέργο. “Εργοατομικού και συλλογικού πόνου στις αρχές της νέας χιλιετίας”.
Στην πορεία, ζήτησα από τη Βίκυ και τον Ιάσονα να διαβάσουν το βιβλίο κι αν τους αρέσει να προχωρήσουμε μαζί σε κάτι. Ευτυχώς, τους άρεσε κι έτσι μόλις βγήκε η προκήρυξη για τις επιχορηγήσεις του ΥΠΠΟ, ξεκινήσαμε μια σειρά επίμονων και δημιουργικών συναντήσεων, η οποία κατέληξε στην πρότασή μας προς το υπουργείο», αναφέρει η δημιουργός.
ΔΩΔΕΚΑ ΦΙΛΟΙ. Στο βιβλίο της Χιούστον ο Θεός παραδίδεται στη φθονερή απόλαυση της διήγησης του πεπρωμένου δώδεκα φίλων που συναντιούνται στο σπίτι του Σον Φάρελ για το γεύμα της Ημέρας των Ευχαριστιών.
Η πλοκή διατηρείται και στην παράσταση, όπου οι καλλιτέχνες αφηγούνται τους πόνους και τις ουλές που συλλέγει καθένας στην πορεία της ζωής του.
«Το μυθιστόρημα είναι απλώς η αφορμή για να μιλήσουμε γιατην ανθρώπινη ύπαρξη, τις σχέσεις, το μεγάλωμα, την αδυσώπητη και ταυτόχρονα υπέροχη σχέση μας με τον χρόνο. Δεν αποτυπώνεται το βιβλίο ούτε χρειάζεται κάποιος να το έχει διαβάσει για να δει την παράσταση. Δανειζόμαστε στοιχεία από τη δραματουργία τουμυθιστορήματος και των χαρακτήρων τουκαι πάνω σε αυτά χτίζουμε την ατμόσφαιρα του δικού μας έργου. Εμπνεόμαστε νέους χαρακτήρες και σχέσεις και αφού πρόκειται για μια παράσταση χορού και κίνησης μελετάμε πώς αυτά μαζί με τις ανθρώπινες καθημερινές δράσεις όπως ο βήχας, το ρέψιμο, το κλάμα, το γέλιοκ.λπ. δημιουργούν την παλέτα για ν’ αναπτυχθεί το κινητικό λεξιλόγιο της παράστασης», επισημαίνει η Γύρα.
Η ίδια στην καριέρα της έχει στήσει πολλές παραστάσεις, με συμμετοχές σε μεγάλα φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό, κερδίζοντας διακρίσεις όπως το 1995 το Β’ Βραβείο Νέων Χορογράφων Ραλλούς Μάνου.
Στο θέατρο έχει συνεργαστεί με σημαντικούς σκηνοθέτες και σχήματα όπως οι Σπύρος Ευαγγελάτος, Νίκος Διαμαντής, Γιάννης Κακλέας και Σταμάτης Φασουλής. Οπότε μοιάζει λογικό για το νέο της εγχείρημα να επιλέγει τέτοιους χορευτές που να είναι σε θέση να εκφράσουν σωστά τους σωματικούς διαλόγους που φαντάστηκε.
«Οι ερμηνευτές, στην πλειοψηφία τους έμπειροι και ώριμοι σε ηλικία περφόρμερ και δημιουργοί οι ίδιοι, με σπουδαίαβιογραφικά στον χορό και τη μουσική, μέσα από δεκάδες οδηγημένους αυτοσχεδιασμούς, αναπτύσσουν σταδιακά τρισδιάστατους ρόλους κι εξερευνούν τη σωματικότητά τουςκαι τις σχέσεις που προκύπτουν μέσα από αυτή. Δουλεύοντας πάνω στο δίπτυχο παρόν – παρελθόν, δημιουργούμε σκηνές ρεαλισμού καιποίησης, οι οποίες εναλλάσσονται με ρίσκο σε όλη τη διάρκεια της παράστασης», καταλήγει η σκηνοθέτρια.
«Βαθύς αναστεναγμός» από 9 Φεβρουαρίου κάθε Παρασκευή έως Δευτέρα (Κινητήρας, Ερεχθείου 22, Ακρόπολη, τηλ. 210-9248.328, είσοδος 10-15 ευρώ)