Χρειάστηκε να περάσουν δεκαετίες, να μεσολαβήσουν συνταρακτικά γεγονότα, η σκυτάλη μιας μεγάλης πολιτικής οικογένειας της χώρας να μεταφερθεί στην επόμενη γενιά, προκειμένου η αντιπαράθεση που «σφράγισε» την ιστορία της ΝΔ να περάσει στη… λήθη. Τουλάχιστον για ορισμένους. Οχι για όλους. Το παρελθόν ίσως να σβήστηκε ή να επέλεξαν απλά να το προσπεράσουν δύο εκ των πρωταγωνιστών τη φθινοπωρινή νύχτα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβηκε στο σπίτι του Αντώνη Σαμαρά στην Κηφισιά για να του ανακοινώσει την απόφασή του να διεκδικήσει την ηγεσία της ΝΔ και να του ζητήσει να είναι, αν μη τι άλλο, ουδέτερος στην εσωκομματική μάχη που θα ακολουθούσε. Η απάντηση που του έδωσε ο πρώην πρωθυπουργός, όχι στα λόγια αλλά στην πράξη, λίγες εβδομάδες μετά τη συνάντηση αυτή, αιφνιδίασε τους πάντες. Ισως ακόμη και τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη που είδε ότι υποστηριζόταν από έναν πολιτικό εχθρό της οικογένειάς του.
Ο συμβολισμός
Το χθεσινό δείπνο που παρέθεσαν στην Καλαμάτα ο Αντώνης Σαμαράς και η σύζυγός του Γεωργία στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στη σύζυγό του Μαρέβα, πέραν της επικαιρότητας που από μόνο του δημιουργεί, αποτελεί και ένα γεγονός με έντονο συμβολισμό. Η επικαιρότητα προφανώς εστιάζεται στο ζήτημα των Σκοπίων και στην ταύτιση των απόψεων που φαίνεται να έχουν οι δυο τους – τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση. Η πολιτική κάλυψη που προσέφερε στο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη μια πλευρά και το «παρών» που δηλώνει ο Αντώνης Σαμαράς στο συλλαλητήριο στην Αθήνα την Κυριακή, ημέρα που θεωρεί μεγάλη για την Ελλάδα, είναι γεγονότα που πιστοποιούν ότι κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση.
Ο Μητσοτάκης κάθησε χθες το βράδυ στο ίδιο τραπέζι με τον Σαμαρά, στην έδρα του μεσσήνιου πολιτικού. Εάν αυτό το έλεγε κάποιος πριν από λίγα χρόνια, θα τον χαρακτήριζαν τουλάχιστον αδαή, καθώς είναι γνωστή η αντιπαράθεση – η οποία έφτασε στα όρια του πολιτικού μίσους – που χώριζε την οικογένεια Μητσοτάκη με τον πρώην πρωθυπουργό. Τα γεγονότα του ‘93 και η πτώση της κυβέρνησης της ΝΔ ουδέποτε στην πραγματικότητα ξεπεράστηκαν είτε από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη είτε από την Ντόρα Μπακογιάννη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ωστόσο, αποφάσισε να τραβήξει μια διαχωριστική γραμμή με το παρελθόν και να ακολουθήσει τη δική του, αυτόνομη πολιτική πορεία. Ισως αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που δεν ακολούθησε την αδελφή του, Ντόρα Μπακογιάννη, στο εγχείρημα της Δημοκρατικής Συμμαχίας, πριν από τις εκλογές του 2012. Στη συνέχεια αρνήθηκε τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος που του πρότεινε ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος είχε εγκατασταθεί πλέον στο Μέγαρο Μαξίμου. Αρνήθηκε μια θέση στο Υπουργικό Συμβούλιο, η οποία ποτέ δεν του είχε προταθεί από τον Κώστα Καραμανλή, την περίοδο 2004-2009, καθώς ο τότε πρωθυπουργός είχε κάνει τη δική του επιλογή: την Ντόρα Μπακογιάννη στο υπουργείο Εξωτερικών.
Τα πρώτα δείγματα
Ο Αντώνης Σαμαράς, όμως, επανήλθε και στον πρώτο ανασχηματισμό που έκανε ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναλάβει το ευαίσθητο υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης. Η συνεργασία τους, όπως βεβαιώνουν και οι δύο πλευρές, ήταν εξαιρετική, δείγμα της απόφασης που και οι δύο είχαν λάβει, να αλλάξουν σελίδα. Ακολούθησαν το αγγλοσαξονικό ρητό «first we try and then we trust» («πρώτα δοκιμάζουμε και μετά εμπιστευόμαστε») και τους βγήκε. Αλλωστε δεν είχαν και πολλά περιθώρια – σε μια χώρα που ήταν σε Μνημόνιο, με μια έξαλλη αντιπολίτευση απέναντι και με τον ελληνικό λαό να προσγειώνεται ανώμαλα στη νέα πραγματικότητα.
Μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, ήταν και πάλι ο Αντώνης Σαμαράς που πρότεινε στον Κυριάκο Μητσοτάκη τη θέση του α’ κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος. Ηταν και πάλι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος με επιμονή στήριζε τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν την περίοδο 2012-2014, χαρακτηρίζοντας τον Αντώνη Σαμαρά «καλό πρωθυπουργό».
Κομβικό σημείο στην πορεία των σχέσεων των δύο πολιτικών ήταν η εσωκομματική εκλογή του 2016. Αποτελεί κοινό μυστικό ότι ο Αντώνης Σαμαράς βοήθησε προς την κατεύθυνση της ανάδειξης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ, ασχέτως εάν ποτέ δεν το δήλωσε δημόσια. Πρόσωπα που γνωρίζουν καλά τα γαλάζια παρασκήνια υποστηρίζουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός ήταν πίσω από τη δήλωση στήριξης του Αδωνη Γεωργιάδη στον Μητσοτάκη, ενώ και πολλοί βουλευτές του κλίματος Σαμαρά έκαναν την ίδια επιλογή. Ηταν η περίοδος που ο Αντώνης Σαμαράς είχε επιλέξει έναν εντελώς διαφορετικό δρόμο από μια άλλη μεγάλη πολιτική οικογένεια της ΝΔ: την οικογένεια Καραμανλή, που δεν ήθελε για δεύτερη φορά στην ιστορία τής συντηρητικής παράταξης το κόμμα να περάσει στα χέρια Μητσοτάκη. Γι’ αυτό άλλωστε υποστήριζε την υποψηφιότητα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
Η πορεία των σχέσεων της οικογένειας Μητσοτάκη με τον Αντώνη Σαμαρά, που θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει και το αντικείμενο συγγραφής ενός πολιτικού μυθιστορήματος, είναι σαφές ότι έχει μπει σε μια νέα φάση και επιβεβαιώνει ότι και στην πολιτική, όπως και στη ζωή, όλα είναι πιθανά να συμβούν…