Οι διαβουλεύσεις πριν το Συνέδριο του Μαρτίου δίνουν και παίρνουν στο Κίνημα Αλλαγής. Οι επιτροπές έχουν πιάσει δουλειά και έχουν στόχο να συνεχίσουν στους ίδιους εντατικούς ρυθμούς τις προσεχείς εβδομάδες. Μία εξ αυτών, η Επιτροπή Καταστατικού με επικεφαλής τον Θανάση Θεοχαρόπουλο έχει αναλάβει να καταρτίσει τον οδικό χάρτη του νέου φορέα, με τα κεντροαριστερά στελέχη να θέτουν τον θεμέλιο λίθο για την επόμενη μέρα της Προοδευτικής Παράταξης.

Παρότι οι αποφάσεις αναμένεται να οριστικοποιηθούν στις 15 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με πληροφορίες στο προσχέδιο Καταστατικού που εξετάστηκε χθες το βράδυ στην Επιτροπή γίνεται αναφορά για «ενιαίο φορέα με τάσεις», η ενοποίηση του οποίου θα προχωρήσει σε τρεις φάσεις: η πρώτη είναι το Συνέδριο του Μαρτίου, η δεύτερη οι βουλευτικές εκλογές (στις οποίες το Κίνημα Αλλαγής θα κατέβει ως φορέας και όχι ως συνασπισμός κομμάτων) και η τρίτη ένα δεύτερο Συνέδριο, το οποίο πολύ πιθανόν να λάβει χώρα λίγο μετά την πρώτη σύνοδο της επόμενης κοινοβουλευτικής περιόδου. Από το ιδρυτικό Συνέδριο μέχρι τις εκλογές ανώτατο πολιτικό όργανο θα είναι η Κεντρική Επιτροπή που θα αποτελείται από 251 μέλη.

ΟΙ ΠΥΛΩΝΕΣ ΤΗΣ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ. Η ομογενοποίηση των υφιστάμενων κομμάτων προτείνεται να στηριχθεί σε τέσσερις άξονες: στη δημιουργία ενιαίων παραδοσιακών οργανώσεων, στην ένταξη του νέου φορέα στους Ευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες και στη Σοσιαλιστική Διεθνή, στη σύμπτυξη των τριών ινστιτούτων (Π2, ΙΣΤΑΜΕ, Εργαστήριο για τη Σοσιαλδημοκρατία) σε ένα –απόφαση που θα λάβει το δεύτερο Συνέδριο –και στο στήσιμο του e-κόμματος το οποίο θα περιλαμβάνει ηλεκτρονικές πλατφόρμες παρέμβασης για τα μέλη και τους φίλους. Θα προβλέπονται, μάλιστα, ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα δεσμευτικού ή συμβουλευτικού χαρακτήρα.

Η συζήτηση ανάμεσα στα μέλη της επιτροπής είναι έντονη αφού τίθενται και ζητήματα ασυμβίβαστου (ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, για παράδειγμα, δεν θα μπορεί να είναι βουλευτής, ενώ τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας δεν θα μπορούν να κατέχουν κυβερνητικές ή κρατικές θέσεις), αλλά και ορίου συμμετοχής τόσο για τα πολιτικά όργανα (τρεις θητείες) όσο και για τους βουλευτές, χωρίς ωστόσο συμφωνία ακόμη. Το τελικό κείμενο θα τεθεί προς συζήτηση στον προσυνεδριακό διάλογο.