Την επιθυμία του Ισραήλ για σταθερή συνέχεια των ελληνο-ισραηλινών σχέσεων σε όλους τους τομείς «όχι μόνο στον πολιτικό και στρατιωτικό», «ούτε από θέση ισχύος», αλλά από «εγγύτητα και φιλία», εξέφρασε ο ισραηλινός πρόεδρος Ρούβεν Ρίβλιν, στην ομιλία που εκφώνησε αμέσως μετά την αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιώς, σε τελετή που έγινε την Τετάρτη το βράδυ στο Ευγενίδειο Ιδρυμα, παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, διπλωματών και φίλων.
Η ομιλία του κ. Ρίβλιν ήταν θερμή, με αναφορές στις ομοιότητες των δύο «μικρών» και «αδελφών» χωρών και λαών, της Ελλάδας και του Ισραήλ, στον Σεφέρη, από τον οποίο δανείστηκε στίχους, στην ελληνική γλώσσα, στην Ακαδημία του Πλάτωνα, αλλά και στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό.
Ξεκινώντας από το παρελθόν, είπε ότι «αν και καήκαμε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης καταφέραμε να επιστρέψουμε στην ιστορική μας πατρίδα» και καταλήγοντας στο σήμερα, μίλησε για τα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα του Ισραήλ, ειδικά στον τομέα της καινοτομίας:
«Αυτή τη γνώση που την αποκτήσαμε γιατί την είχαμε ανάγκη για να επιβιώσουμε, θέλουμε να τη μοιραστούμε με την Ελλάδα, στα πανεπιστήμια, στις επιχειρήσεις, παντού, όχι μόνον στο πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο».
Παρομοίασε το άθλημα του Μαραθωνίου με τον αγώνα που δίνει η Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση, λέγοντας ότι «ο Μαραθώνιος είναι δοκιμασία και θέληση. Ο ελληνικός λαός θα καταφέρει να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση» και έκλεισε την ομιλία του με την αισιόδοξη πρόβλεψη: «το ελληνικό πνεύμα θα νικήσει και θα είμαστε στο πλευρό σας παντοτινά και αφού τελειώσει ο Μαραθώνιος με επιτυχία».