Εχοντας συλλέξει στη «διπλωματική βαλίτσα» του τις ελληνικές παρατηρήσεις επί των προτάσεών του, ο Μάθιου Νίμιτς θα έχει σήμερα σειρά συναντήσεων στα Σκόπια με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία, ώστε να μπορέσει να διαμορφώσει σφαιρική εικόνα για το σημείο επί του οποίου βρίσκεται η διαπραγμάτευση για την επίλυση του Ονοματολογικού.

Ουσιαστικά, ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ με τη μετάβαση σε Αθήνα και Σκόπια άνοιξε έναν δεύτερο κύκλο συνομιλιών που αναμένεται να διεξαχθεί εντός του Φεβρουαρίου. Αν ακολουθηθούν τα βήματα που έχουν δρομολογηθεί, λογικά θα υπάρξει το προσεχές διάστημα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Η ημερομηνία για τη συνάντηση αυτή, πάντως, δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, ούτε είναι δεδομένο ότι θα πραγματοποιηθεί ξανά στη Θεσσαλονίκη. Μία άλλη πιθανότητα είναι να λάβει χώρα στο περιθώριο του άτυπου Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών (Gymnich) της ΕΕ που είναι προγραμματισμένο να γίνει στη Σόφια στις 15-16 Φεβρουαρίου.

Ποιους θα δει. Σε αντίθεση με την Ελλάδα, η ατζέντα του Μάθιου Νίμιτς στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας θα είναι γεμάτη καθώς περιλαμβάνει συναντήσεις με τον πρόεδρο Γκιόργκι Ιβανόφ, τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, τον ηγέτη του συγκυβερνώντος, αλβανικού, κόμματος DUI Αλί Αχμέτι και τον νέο πρόεδρο του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μισκόφσκι.

Χαμηλοί τόνοι. Το κλίμα στη γειτονική χώρα είναι πάντως αρκετά πιο ήρεμο από αυτό στην Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά δε τη μετονομασία του αυτοκινητοδρόμου και του αεροδρομίου της ΠΓΔΜ, που ανακοίνωσε ο σκοπιανός πρωθυπουργός Ζάεφ μετά τη συνάντηση με τον έλληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μίλε Μποσνιακόφσκι σημείωσε ότι «πρέπει να ληφθεί απόφαση από την κυβέρνηση και αυτό θα γίνει την επόμενη περίοδο, σύντομα».