Οι γνωρίζοντες το περιγράφουν σαν ρομαντική κομεντί. Από τη μία, μια κυβέρνηση που ψάχνει, με κάθε μέσο, εναλλακτικούς εταίρους. Από την άλλη, ένα κόμμα υπό διαμόρφωση που τώρα διεκδικεί εκ νέου πρωταγωνιστικό ρόλο –το οποίο ωστόσο έχει στην ηγεσία του μια πολιτικό που δεν υποκύπτει εύκολα. Τι θα γίνει στο τέλος; Θα καταφέρει να την προσεγγίσει;
Τα δείγματα έως τώρα είναι αρνητικά για τον Αλέξη Τσίπρα. Η επίθεση φιλίας και οι αβρότητες μπροστά στις κάμερες, στην ενημέρωση για το Σκοπιανό, καλύπτουν επιμελώς την αλήθεια: ποτέ στο παρελθόν οι σχέσεις της ηγεσίας της Κεντροαριστεράς και της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν τόσο κακές. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο λόγω της σκληρής αντιπολίτευσης που ασκείται μέσα στη Βουλή, αλλά γιατί τα έμπειρα κεντροαριστερά στελέχη διαρκώς διαπιστώνουν ότι με τα μέλη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να υπάρξει ούτε η στοιχειώδης συνεννόηση –για ζητήματα πολύ πιο απλά από μια κυβερνητική συνεργασία. Η Χαριλάου Τρικούπη περίμενε πως, τουλάχιστον στο εθνικό ζήτημα, η κυβέρνηση θα έβγαινε μπροστά δείχνοντας υπευθυνότητα. Διαπίστωσαν ωστόσο πως ακόμα και η διάρκεια της συνομιλίας Τσίπρα – Γεννηματά και Τσίπρα – Θεοδωράκη έγινε θέμα προς συζήτηση.
Ο Παπαδημούλης. Επί δύο μέρες οι ψίθυροι έγιναν πρωτοσέλιδα σε φιλοκυβερνητικά έντυπα και αμέσως μετά τη σκυτάλη έλαβε ο Δημήτρης Παπαδημούλης, αρχικά επαινώντας τη στάση των πολιτικών του Κέντρου για το Σκοπιανό («Είναι θετικό και εύλογο το Κίνημα Αλλαγής και η Φώφη Γεννηματά να παίρνει μεγαλύτερες αποστάσεις από αυτή την ταχεία στροφή προς την εθνικολαϊκή και άκρα Δεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη») και στη συνέχεια απευθύνοντας ανοιχτή πρόσκληση στις προοδευτικές Κοινοβουλευτικές Ομάδες. «Κάθε στήριξη πρωτοβουλιών που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή από κόμματα ή βουλευτές της αντιπολίτευσης είναι ευπρόσδεκτη. Συνέβη και παλιότερα, με τον αντιρατσιστικό νόμο, με το σύμφωνο συμβίωσης και άλλα νομοθετήματα, που δεν ψήφισαν οι ΑΝΕΛ αλλά ψήφισαν άλλα κόμματα της Βουλής» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής.
Πράγματι, ζητήματα σαν το Σκοπιανό ή άλλες πρωτοβουλίες που βρίσκουν ευήκοα ώτα στα προοδευτικά στελέχη, όπως αυτές που περιέγραψε ο Παπαδημούλης, δημιουργούν σημεία σύγκλισης, ακόμα και με δυνάμεις που δεν περίμενε ποτέ κανείς –όπως Το Ποτάμι, το οποίο από τη γέννησή του τα έχει τοποθετήσει ψηλά στην ατζέντα του. Θα μπορούσε όμως ποτέ ο Σταύρος Θεοδωράκης να λειτουργήσει ως δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ κυβέρνησης και Κεντροαριστεράς; Οι γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα μόνο ως «ανέκδοτο» μπορούν να το εκλάβουν. Ο ίδιος άλλωστε ήταν ξεκάθαρος από την αρχή: η σύνεση και η ψυχραιμία στο Σκοπιανό δεν σημαίνει στήριξη της κυβέρνησης, αλλά προκύπτει από αίσθημα ευθύνης –το ίδιο αίσθημα ευθύνης που τον κάνει να μιλά για σύνθετη ονομασία και εμμένει στην εθνική γραμμή που έχει χαραχτεί από το 1995.
Το βαρίδι. Εγινε, επομένως, σαφές πως κανένα από τα ρεύματα του Κινήματος Αλλαγής δεν δείχνει το παραμικρό ενδιαφέρον να δημιουργήσει προεκλογικά μια «προοδευτική συμμαχία», η οποία θα έχει μοναδικό στόχο τη διάσωση του κυβερνώντος κόμματος. Τα επιτελικά στελέχη του νέου φορέα γνωρίζουν πολύ καλά την τακτική που ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος, ίσως περισσότερο από ποτέ, αντιλαμβάνεται ότι η συμμαχία με τον Πάνο Καμμένο εξελίσσεται σε βαρίδι –και δεν έχουν σκοπό να προσφέρουν προοδευτικό άλλοθι, υπονομεύοντας το αυτόνομο μέλλον του Κινήματος Αλλαγής. Η μετεκλογική κουβέντα μάλιστα χαρακτηρίζεται «εντελώς ανεδαφική». Πώς θα μπορούσε ένας σχηματισμός να συμφωνήσει εκ των προτέρων σε μια κυβερνητική συνεργασία, τη στιγμή που προσπαθεί να επανακτήσει τα δικά του κοινωνικά ερείσματα –ειδικά, για τους πιο κυνικούς, πώς θα μπορούσε να ρισκάρει μια τέτοια συμφωνία με το κόμμα που δημοσκοπικά φαίνεται να χάνει την εξουσία;
Η απόρριψη του φλερτ βέβαια δεν σημαίνει πως το Κίνημα Αλλαγής δεν θα εξετάσει προσεκτικά την πρόταση που αναμένεται να φέρει η κυβέρνηση για το Σκοπιανό. Με δεδομένο πως θα πρόκειται για μια «συνολική λύση», όπως την έχουν περιγράψει τόσο από τη Χαριλάου Τρικούπη όσο και από τη Σεβαστουπόλεως, το επόμενο βήμα για τη Φώφη Γεννηματά είναι η επιμονή στη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών. «Τα εν κρυπτώ τετελεσμένα δεν αποτελούν εθνική γραμμή, δεν εξυπηρετούν τα εθνικά συμφέροντα. Συνεχίζετε τις άστοχες ενέργειες που διχάζουν τον ελληνικό λαό» ανέφερε χθες η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, η οποία θα κρατήσει την ίδια στάση μέχρι το τέλος. Οχι μόνο γιατί με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται μια, έστω και τυπική, εθνική συνεννόηση, αλλά γιατί οι προσπάθειες για φλερτ είναι πάντα πιο δύσκολες όταν είσαι με παρέα.