Ενα βήμα πιο κοντά στην ενεργοποίηση του προγράμματός του για την Ελλάδα, η οποία προϋποθέτει ουσιαστικές παρεμβάσεις στο δημόσιο χρέος, φαίνεται να βρίσκεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Την ίδια ώρα, η JP Morgan θεωρεί –κόντρα στο κυβερνητικό αφήγημα –πως μια καθαρή έξοδος από το Μνημόνιο δεν είναι εφικτή, ενώ το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής εξηγεί πως ακόμα και ενδεχόμενη καθαρή έξοδος δεν σηματοδοτεί ούτε το τέλος της διαδρομής ούτε το τέλος της εποπτείας ούτε το τέλος της λιτότητας.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, πάντως, επιμένει στο σενάριο της «αρκετά καθαρής εξόδου», όπως είπε χθες σε συνέντευξή του στον Alpha, απορρίπτοντας την προληπτική γραμμή αλλά αναγνωρίζοντας ότι την επόμενη μέρα θα υπάρχει εποπτεία από τους δανειστές. Προσδοκούμε σε αλλαγή επιτήρησης που σιγά σιγά από επιτήρηση στόχων θα γίνεται επιτήρηση για το πώς επηρεάζονται οι στόχοι «απελευθερώνοντας βαθμούς ελευθερίας», σημείωσε ο υπουργός, κλείνοντας το μάτι για μελλοντικές μειώσεις φόρων με ιδιαίτερη έμφαση στη μεσαία τάξη, αλλά και ενδεχόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού. Η αναφορά στον κατώτατο μισθό έγινε εμμέσως με την επίκληση του παραδείγματος της Πορτογαλίας.

Την ίδια ώρα, κατά τη χθεσινή τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων από τον αναπληρωτή εκπρόσωπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Γουίλιαμ Μάρεϊ, οι αναφορές ήταν μετρημένες όσον αφορά το σκηνικό της επόμενης μέρας.

Η φρασεολογία που χρησιμοποίησε όμως, σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις αναφορικά με το πότε και εάν θα ενεργοποιηθεί το εν αναμονή πρόγραμμα για την Ελλάδα (τυπικά η περίοδος αναμονής λήγει στα μέσα Φεβρουαρίου), υποδεικνύει ότι το Ταμείο βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στη μετεπιβίβασή του στο μπροστινό κάθισμα της εποπτείας. Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το Ταμείο συνεχίζει να επιθυμεί τόσο μεταρρυθμίσεις όσο και ελάφρυνση χρέους για να επιβιβαστεί στο ελληνικό πρόγραμμα, σημείωσε ότι εργάζεται από κοινού με τους Ευρωπαίους στην κατεύθυνση διευθέτησης του χρέους και πρόσθεσε πως θα εκπονηθεί ανάλυση βιωσιμότητας «όταν έρθει η ώρα να ενεργοποιήσουμε το πρόγραμμα».

Κατά την άποψη της JP Morgan, ο ρόλος του ΔΝΤ θα γίνεται ολοένα και μικρότερος όσο το τέλος του προγράμματος πλησιάζει. Από την άλλη πλευρά όμως η ενισχυμένη επιτήρηση θα αποτελεί μέρος οποιουδήποτε μεταγενέστερου προγράμματος, με τους ευρωπαίους εταίρους «να διατηρούν σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της φορολογικής και μεταρρυθμιστικής πορείας τουλάχιστον μέχρι το 2023, δεδομένου ότι οι ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης είναι διαχειρίσιμες έως τότε, αλλά και μετά το 2023 αν έχει συμφωνηθεί κάποια ελάφρυνση χρέους».

Στο σενάριο της καθαρής εξόδου η JP Morgan τοποθετείται αρνητικά, τονίζοντας πως όχι μόνο είναι λιγότερο πιθανή αλλά και λιγότερο επιθυμητή. «Θα μπορούσε να είναι αρνητική για τις οικονομικές προοπτικές αφού θα αύξανε την αβεβαιότητα μεσοπρόθεσμα, όπως από τις εκλογές του 2019, ή εξαιτίας κάποιας αύξησης του ρίσκου στις αγορές συνολικά» αναφέρει μεταξύ άλλων.

ΓΙΑ ΚΟΣΤΕΛΟ. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ απέφυγε να τοποθετηθεί έναντι των θέσεων του επικεφαλής της Κομισιόν για το ελληνικό πρόγραμμα Ντέκλαν Κοστέλο, περί αυξημένης εποπτείας και δεκαετούς συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, όπως έγραψαν χθες «ΤΑ ΝΕΑ». Τις θέσεις αυτές όμως φάνηκε να συμμερίζεται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.