Το συλλαλητήριο της Αθήνας για τη Μακεδονία και η μαζική παρουσία της Εκκλησίας σε αυτό –όπως όλα δείχνουν –άναψε φωτιές και στο εσωτερικό της Ιεραρχίας. Μολονότι πολύ μεγάλος αριθμός μητροπολιτών θα δώσει το «παρών» στο Σύνταγμα, η επαμφοτερίζουσα στάση του Αρχιεπισκόπου και της Ιεράς Συνόδου έφερε στην επιφάνεια τις αντιθέσεις «σκληρών» και «μετριοπαθών» ιεραρχών και ταυτόχρονα ενεργοποίησε τη μάχη, που διεξάγεται κυρίως στο παρασκήνιο, των εν δυνάμει διεκδικητών του αρχιεπισκοπικού θρόνου.
Ο μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος –που εντάσσεται στο συντηρητικό μπλοκ της Ιεραρχίας και θεωρείται ως ένας από τους βασικούς μνηστήρες της Αρχιεπισκοπής –με την ανακοίνωση που εξέδωσε προχθές για το συλλαλητήριο εκδήλωσε για πρώτη φορά τόσο ανοιχτά την αντιπολιτευτική διάθεση απέναντι στον Ιερώνυμο αλλά και το ενδιαφέρον για την επόμενη μέρα στην Αρχιεπισκοπή.
Ο 64χρονος μητροπολίτης με τις σπουδές αστροφυσικής στο Χάρβαρντ, ο οποίος στο παρελθόν έχει αφορίσει την καύση νεκρών και το σύμφωνο συμβίωσης ομοφύλων, δεν είπε απλώς ότι «θα είναι παρών στο Σύνταγμα» αλλά φρόντισε να αναδείξει τη διαφορετική άποψή του σε σχέση με τον Αρχιεπίσκοπο που ήταν εξ αρχής κατά των συλλαλητηρίων. «Ο Αρχιεπίσκοπός μας είπε απλά ότι προτιμάει αυτός τα δύσκολα και όχι τα εύκολα. Δεν είπε να μην κάνουμε εμείς τα εύκολα. Εμείς λοιπόν θα κάνουμε ως λαός το ευλογημένο και τόσο ωραίο εύκολο, το να βρεθούμε όλοι μαζί και να συμβάλουμε στη δυνατή φωνή του λαού. Αυτό είναι πράγματι εύκολο αλλά πολύ ουσιαστικό» ήταν το δηκτικό σχόλιό του.
Με σαφή πρόθεση να δείξει ότι ο Αρχιεπίσκοπος δεν αφουγκράζεται τους πιστούς –ενώ εκείνος το κάνει –παρότρυνε τους πολίτες να πάνε στο συλλαλητήριο: «Η ευλογία του Θεού. Θα είναι μαζί σας. Μην αμφιβάλλετε καθόλου», σημείωσε ενώ χαρακτήρισε το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης ως «συγκλονιστική λαϊκή κραυγή» και «φωνή αναστεναγμού πανεθνικού διαμετρήματος».
Ο Μεσσηνίας. Αρκετά χιλιόμετρα νοτιότερα, σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, που συχνά εκφράζει πιο προοδευτικές απόψεις μέσα στην Εκκλησία και θεωρείται επίσης ως ένας από τους έχοντες τα προσόντα για να πρωταγωνιστήσει σε μία μελλοντική κούρσα διαδοχής στην Αρχιεπισκοπή. Προ ημερών διατύπωσε τη σαφή αντίθεσή του στη συμμετοχή της Εκκλησίας στα συλλαλητήρια. «Ποιοι είναι αυτοί που οργανώνουν το συλλαλητήριο στους οποίους πρέπει η Εκκλησία να τους δώσει την ομπρέλα και την κάλυψη και να γίνει θεραπαινίδα τους» διερωτήθηκε. Και σε άρθρο του άφηνε σαφείς αιχμές κατά των μητροπολιτών που θα δώσουν το «παρών» στο συλλαλητήριο.
Δύο όψεις. Μετά την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου, πάντως, που έδωσε το «ελευθέρας» σε κληρικούς και επισκόπους να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο, οι πιο συντηρητικοί μητροπολίτες –αποτελούν και την πλειονότητα στην Ιεραρχία –δεν έχασαν χρόνο. Κάλεσαν με πύρινες ανακοινώσεις και κηρύγματα τους πιστούς να πάνε στο συλλαλητήριο. Εντούτοις, υπάρχουν και οι ιεράρχες που διαφωνούν και είτε σιωπούν είτε εκδηλώνουν την αντίθεσή τους διακριτικά. Μητροπολίτης του Λεκανοπεδίου σημείωνε στα «ΝΕΑ» με νόημα: «Δεν κρίνω σκόπιμο να πάω στο συλλαλητήριο, από τη στιγμή μάλιστα που δεν το οργανώνει η Εκκλησία».