Η μάχη της Σούπερ Λίγκας βρίσκεται από νωρίς στην κόψη του ξυραφιού και η αυριανή αναμέτρηση στο Γεώργιος Καραϊσκάκης θα δώσει σημαντικό προβάδισμα στον νικητή έναντι του ηττημένου, αλλά και θα τον κρατήσει σε απόσταση αναπνοής από τον πρωτοπόρο ΠΑΟΚ. Εκτός όμως από το τεράστιο βαθμολογικό ενδιαφέρον, υπάρχει και το ψυχολογικό κέρδος που μετράει διπλό έπειτα από ματς σαν αυτό.

οι ΕΡΥΘΡΟΛΕΥΚΟΙ

Γνωρίζουν ότιδεν υπάρχουνπεριθώρια για λάθη

Μοιάζει λιγάκι υπερβολικό. Στην πραγματικότητα όμως αποτυπώνει τη φωτογραφία της «στιγμής» στο μεγάλο Λιμάνι, μιας και έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα το αυριανό αντάμωμα με την ΑΕΚ στο Γεώργιος Καραϊσκάκης είναι το ματς της χρονιάς για τον Ολυμπιακό. Τουλάχιστον μέχρι το… επόμενο. Το ματς της χρονιάς όχι για την επίτευξη του μεγάλου στόχου, αλλά για τη διατήρησή του σε τροχιά πρωταθλητισμού, που αυτή τη χρονική συγκυρία είναι από μόνη της σπουδαία.

Με τη συμπλήρωση των δύο τρίτων της φετινής διαδρομής της Σούπερ Λίγκας, οι Ερυθρόλευκοι καταλαβαίνουν ότι δεν έχουν πια περιθώρια για λάθη, πόσω μάλλον μετά το 1-1 στην Τρίπολη την περασμένη Κυριακή. Το αυριανό είναι… εξάποντο. Οι βαθμοί του νικητή και εκείνοι που δεν μπαίνουν στο σακούλι του ηττημένου, ανάμεσα σε δύο ομάδες με τον ίδιο στόχο. Σε περίπτωση επικράτησης η ομάδα του Γκαρσία ανοίγει τη διαφορά στο +4 από την ΑΕΚ και στη χειρότερη περίπτωση διατηρείται στο -1 από τον πρωτοπόρο ΠΑΟΚ, τον οποίο αντιμετωπίζει στην Τούμπα στις 25 Φεβρουαρίου. Είναι σταθερό βήμα προς την κατεύθυνση του τίτλου αυτό το σενάριο. Και φυσικά μια μεγάλη ψυχολογική τόνωση, μιας και οι νίκες στα ντέρμπι έχουν πάντα άλλη χάρη.

Απλές μαθηματικές πράξεις καθιστούν κατανοητό τι θα συμβεί αν το αποτέλεσμα είναι διαφορετικό. Η ισοπαλία κρατά το +1 από την ΑΕΚ, αλλά δίνει το δικαίωμα στον ΠΑΟΚ (που πάει αύριο στα Γιάννινα) να ξεφύγει στο +3. Η ήττα αφήνει την ΑΕΚ να προσπεράσει με +2 και μπορεί να στείλει τον ΠΑΟΚ στο +4. Θεωρητικά τίποτε από όλα αυτά δεν είναι καταστροφικό. Πρακτικά όμως τα δεδομένα διαφοροποιούνται και ο Ολυμπιακός χάνει πολύτιμο έδαφος. Ολα αυτά τρεις νύχτες πριν από το ΟΑΚΑ και τον δεύτερο προημιτελικό του Κυπέλλου ανάμεσα στις δύο ομάδες.

Εκείνοι που καταλαβαίνουν τον πρωταθλητισμό καλύτερα εκτιμούν ότι από αύριο Κυριακή ώς την επόμενη Κυριακή (Ατρόμητος – Ολυμπιακός) οι Ερυθρόλευκοι παίζουν σχεδόν τα πάντα στη φετινή σεζόν. Και στα δύο ταμπλό των εγχώριων διοργανώσεων. Είναι η ώρα της επιβεβαίωσης ότι μπορούν και φέτος να κάνουν τη δουλειά. Ολα ξεκινούν από το αυριανό ενενηντάλεπτο!

ΣΤΗΝ ΕΝΩΣΗ

Οι βαθμοί δενείναι το μοναδικό ζητούμενο

Η ΑΕΚ αγωνίζεται στο Φάληρο απέναντι στον Ολυμπιακό, σε ένα ματς που για περισσότερους από έναν λόγους δείχνει δίχως αύριο για το σύνολο του Μανόλο Χιμένεθ. Τα αρκετά στραβοπατήματα της Ενωσης στο πρωτάθλημα, με τελευταίο εκείνο στη Λάρισα, την έχουν φέρει στην τρίτη θέση της βαθμολογίας. Ως εκ τούτου, απέναντι στον Ολυμπιακό ο στόχος είναι μόνο η νίκη. Προκειμένου η ΑΕΚ να βρεθεί τουλάχιστον στη δεύτερη θέση και να έχει μπροστά της μόνο τον ΠΑΟΚ. Πάντα στην περίπτωση που ο σύλλογος της Θεσσαλονίκης πάρει τους τρεις βαθμούς στα Γιάννινα.

Ωστόσο, το αυτονόητο ζήτημα που αφορά τη βαθμολογική συγκομιδή δεν είναι το μοναδικό που καθιστά το ματς στο Γεώργιος Καραϊσκάκης το πιο σημαντικό μέχρι το επόμενο για την ΑΕΚ. Οι Κιτρινόμαυροι έχουν παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μια αστάθεια στην απόδοσή τους, που έχει κάνει πολλούς, ακόμα και στις τάξεις των οπαδών τους, να χάσουν την πίστη τους για το πού μπορούν να φτάσουν στο φινάλε της σεζόν. Και από αυτή την άποψη το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό είναι μια ευκαιρία για αποδείξεις και απαντήσεις από πλευράς Ενωσης.

Φυσικά όταν μιλάμε για ντέρμπι δεν πρέπει να ξεχνάμε και τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει ένα αποτέλεσμα για τον νικητή και τον χαμένο στο κομμάτι της ψυχολογίας. Κάτι που για το συγκεκριμένο παιχνίδι ισχύει στον απόλυτο βαθμό. Η ΑΕΚ μπορεί σε περίπτωση νίκης να επιστρέψει για τα καλά στην ηρεμία της, να πάρει τεράστια ώθηση ενόψει συνέχειας και παράλληλα να φέρει αρκετά βήματα πίσω το σύνολο του Γκαρσία. Αλλάζοντας κατά έναν τρόπο τις ισορροπίες στο πρωτάθλημα και δημιουργώντας το μομέντουμ για την ίδια.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, το παιχνίδι του Φαλήρου είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό ντέρμπι για την Ενωση. Που καλείται να δώσει στίγμα για τη συνέχεια του πρωταθλήματος και την κούρσα του τίτλου, κατεβαίνοντας στο Φάληρο για τη νίκη και τίποτα λιγότερο.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Σημαντικό ματς, αλλάέχει ακόμα δρόμοη κούρσα

Ολυμπιακός – ΑΕΚ vol. 2 λοιπόν. Στα μισά της τριλογίας και ίσως στο σημαντικότερο ενενηντάλεπτο όλων, αν υπολογίσει κανείς το αυτονόητο. Το γεγονός ότι πρώτος στόχος και για τις δύο ομάδες είναι η κατάκτηση του πρωταθλήματος. Το Κύπελλο προφανώς έπεται, πόσω μάλλον σε αυτό το κρίσιμο χρονικό σημείο. Είναι το ματς της χρονιάς και για τους δύο; Είναι η πυξίδα τους για όσα ακολουθούν; Ο Γιάννης Χριστόπουλος, που ούτως ή άλλως έχει καταθέσει διαπιστευτήρια ψυχραιμίας στους πάγκους, το προσεγγίζει ηπιότερα: «Εχει πολύ δρόμο μπροστά. Ισως σε άλλη σεζόν να ήταν το ματς της χρονιάς. Φέτος όμως το πρωτάθλημα χαρακτηρίζεται από τον ανταγωνισμό στην κορυφή, οι διαφορές είναι μικρές και όλοι δίνουν την αίσθηση ότι μπορεί να χάσουν βαθμούς εκεί που δεν το περιμένουν. Σίγουρα λοιπόν είναι πολύ σημαντικό ματς αυτό ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ. Κατά την άποψή μου όμως δεν είναι και καθοριστικό για τη σεζόν. Ο,τι και να συμβεί θα υπάρχουν μπροστά δέκα αγωνιστικές που μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα. Ισως το σενάριο που υπάρχει να είναι δυσκολότερο για την ΑΕΚ. Διότι μια πιθανή ήττα της αύριο και μια υπόθεση εργασίας ότι μπορεί να συνεχίσει σε τρεις διοργανώσεις την επιβαρύνει αρκετά. Και πάλι όμως πρόκειται για μια υπόθεση».

Ποιο είναι το μονοπάτι επιτυχίας για τους δύο μονομάχους, όταν μάλιστα έχουμε το δείγμα γραφής του πρώτου προημιτελικού ακόμη στο μυαλό μας; «Νομίζω ότι ο Ολυμπιακός κέρδισε τις εντυπώσεις στο ματς Κυπέλλου. Εδειξε ότι μπορεί απέναντι και σε έναν κλασικό αντίπαλο μεγάλης δυναμικής να δημιουργήσει ευκαιρίες σε κλειστούς χώρους, αλλά και να αμυνθεί καλά σε ανοιχτό γήπεδο. Το διαχειρίστηκε πολύ καλά, ασχέτως αν το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που ήθελε. Εκτιμώ λοιπόν ότι μια αντίστοιχη προσέγγιση θα τον οδηγήσει εκεί που θέλει. Από την άλλη, η ΑΕΚ πρέπει σαφώς να βελτιώσει την εικόνα της σε σχέση με το τελευταίο δείγμα στο Γεώργιος Καραϊσκάκης, παρότι στη δική της περίπτωση το αποτέλεσμα ήταν καλό. Χρειάζεται καλύτερη αμυντική λειτουργία, πρέπει να κρατήσει περισσότερο την μπάλα και φυσικά να ψάξει με σωστές προϋποθέσεις το παιχνίδι στην κόντρα» λέει ο έλληνας τεχνικός.

Οπως καταλαβαίνει ο καθένας, ο… καμβάς για τους δύο προπονητές δεν είναι λευκός. Το πρόσφατο ματς Κυπέλλου επηρεάζει τον τρόπο παιχνιδιού των δύο ομάδων: «Σου δίνει την ευκαιρία να καταλήξεις πιο εύκολα σε συμπεράσματα και για εσένα αλλά και για τον αντίπαλο. Κάθε ματς βεβαίως είναι ξεχωριστό, νομίζω όμως ότι η εικόνα στο πρόσφατο ενενηντάλεπτο σε επηρεάζει συνολικά. Από τις αποφάσεις που θα πάρεις, τις εκπλήξεις που θα ετοιμάσεις, ώς την ίδια την ψυχολογία. Και αυτό δεν αφορά μόνο τους προπονητές. Περνά αυτόματα στη συνείδηση των ποδοσφαιριστών».