Το όνομα Πίτα Ταουφατοφούα ίσως να μη σας λέει τίποτε. Η εικόνα του Πίτα Ταουφατοφούα μάλλον σας λέει πολλά.

Πρόκειται για τον αθλητή από τα νησιά Τόνγκα που παρήλασε σημαιοφόρος της χώρας του στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο ντε Ζανέιρο, ημίγυμνος και γυαλιστερός από το άφθονο λάδι καρύδας με το οποίο είχε αλείψει το καλογυμνασμένο του σώμα.

Η εικόνα του πρωταθλητή του τάε κβον ντο με το τυλιγμένο ύφασμα γύρω από τη μέση του και το κολιέ από δόντια καρχαρία είχε προκαλέσει υστερία στα social media, κι αν υπήρχε ολυμπιακό άθλημα κατακόρυφης ανόδου της δημοτικότητας θα έπαιρνε σίγουρα το χρυσό μετάλλιο.

Ο πρόωρος αποκλεισμός του από τον πρώτο γύρο, στην κατηγορία των 80 κιλών, από τον Ιρανό Μαρντανί δεν επηρέασε στο ελάχιστο τη δημοτικότητά του.

Οι ακόλουθοί του στο Instagram αυξήθηκαν σε 75.000 σε λίγες μόνο ώρες, δέχτηκε εκατοντάδες προτάσεις για φωτογραφίσεις και μετατράπηκε στον καλύτερο πρεσβευτή του τουρισμού της χώρας του.

Ο Ταουφατοφούα δεν σταματά όμως να μας εκπλήσσει. Στην τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, την Παρασκευή στην Πιονγκτσάνγκ θα δώσει ξανά το «παρών», αυτήν τη φορά ως αθλητής του σκι.

Τα έδωσε όλα

Δεκαπέντε κιλά ελαφρύτερος, ο 34χρονος πλέον αθλητής έχει γράψει ήδη Ιστορία καθώς είναι ο πρώτος από τα Τόνγκα που εξασφάλισε συμμετοχή σε Χειμερινούς Ολυμπιακούς στο αγώνισμα του σκι ανώμαλου δρόμου.

«Μετά το Ρίο αποφάσισα να ανακαλύψω το πιο δύσκολο αγώνισμα γιατί χρειαζόμουν μία νέα πρόκληση. Επρεπε να βάλεις το σώμα σου να υποστεί μία πραγματική πρόκληση και ο στόχος ήταν να γίνει σε διάστημα ενός χρόνου, και τα κατάφερα».

Τα κατάφερε στην τελευταία του ευκαιρία να προκριθεί, στους προκριματικούς της Ισλανδίας.

«Σκεφτόμουν πως είχε μείνει μόνο ένας αγώνας, στο τέλος του κόσμου στον αρκτικό κύκλο. Σκέφτηκα “Πρέπει να τα δώσω όλα –είναι αποτυχία ή δόξα” και τα έδωσα όλα. Θυσίασα τα πάντα για να βρίσκομαι εδώ –οικονομικά είμαι στη χειρότερη κατάσταση που έχω βρεθεί ποτέ, αλλά είμαι και πιο ευτυχισμένος από ποτέ».

Στη χώρα του, το Βασίλειο των Τόνγκα που αποτελείται από περίπου 170 νησιά στην Πολυνησία η θερμοκρασία δεν πέφτει ποτέ κάτω από τους 17 βαθμούς Κελσίου. Για τον Ταουφατοφούα λέξεις όπως «κρύο» και «χιόνι» δεν περιλαμβάνονταν στο λεξιλόγιό του. Για να μην χάνει προπονήσεις εξασκείται με ρόλερ σκέιτς λόγω έλλειψης χιονιού.

Τώρα το μόνο που απομένει να μάθουμε είναι αν η απόδοσή του στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς θα είναι καλύτερη από αυτήν στους Αγώνες του Ρίο.