Τρεις ιστορικές ομάδες με λαμπρή παρουσία στην Α’ Εθνική δίνουν μάχη στο σκληρό πρωτάθλημα της τρίτης κατηγορίας για να επιστρέψουν στα σαλόνια του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Εθνικός και Προοδευτική διεκδικούν στον 6ο όμιλο την προνομιούχο θέση που οδηγεί στα μπαράζ ανόδου, ενώ το Αιγάλεω στον 8ο κοντράρεται με τον Ηρόδοτο.

Η διαδικασία ανόδου δεν είναι εύκολη, καθώς ιδιαίτερα στους ομίλους του Νότου, υπάρχουν οργανωμένες ομάδες, δυνατές έδρες, ενώ γενικά η Γ’ Εθνική είναι διοργάνωση που θεωρείται ερασιτεχνική, αλλά αυτό ισχύει μόνο στα χαρτιά. Αλλωστε για να διεκδικήσει μία ομάδα άνοδο απαιτείται ένα μπάτζετ τουλάχιστον 300.000 ευρώ.

Χρειάζεται συγκέντρωση

«Ο όμιλός μας έχει αρκετές δυνατές ομάδες. Ολα θα κριθούν στις λεπτομέρειες», υποστηρίζει ο προπονητής της Προοδευτικής Λουκάς Καραδήμος. «Για να νικήσεις εκτός έδρας χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια. Αρχίσαμε ταπεινά τη σεζόν, αλλά παιχνίδι με παιχνίδι η ομάδα απέκτησε αυτοπεποίθηση και φτάσαμε να διεκδικούμε άνοδο. Ομως, τίποτα δεν είναι εύκολο σε αυτή την κατηγορία. Με μία νίκη μπορείς να φτάσεις ψηλά, αλλά με ήττα ή ισοπαλία, θα έχεις κάνει βήμα πίσω. Δεν χαλαρώνεις ποτέ».

Εθνικός και Προοδευτική αγωνίζονται σήμερα στο γήπεδο της Καλλιθέας, στο ντέρμπι κορυφής του 6ου ομίλου: «Υπάρχουν καλές και ιστορικές ομάδες. Το πρωτάθλημα είναι μικρό σε διάρκεια και χρειάζεται μεγάλη συγκέντρωση. Μία απώλεια βαθμών είναι δύσκολο να την καλύψεις. Για παράδειγμα, Ρόδος, Διαγόρας, Ιάλυσος είναι δυνατοί και πολύ καλά οργανωμένοι σύλλογοι», πρόσθεσε ο Καραδήμος.

«Ο 8ος όμιλος είναι αρκετά ισορροπημένος, με ομάδες που έχουν υψηλό για την εποχή μπάτζετ, λειτουργούν υποδειγματικά καθώς διαθέτουν ισχυρές διοικήσεις», σημειώνει ο προπονητής του Αιγάλεω Γιώργος Αρχοντάκης. «Δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση η άνοδος, όμως αυτή η δυσκολία σε συνάρτηση με τα μπαράζ κάνουν ακόμα πιο γοητευτικό τον στόχο. Αλλωστε, μέσα από τις δυσκολίες που πρέπει να ξεπεράσεις, παίρνει αξία η επιτυχία».

Ο τεχνικός του Αιγάλεω συμφωνεί με τον Λουκά Καραδήμο σε ό,τι αφορά τις δυσκολίες των εκτός έδρας αγώνων: «Ολα κρίνονται στις λεπτομέρειες. Για παράδειγμα, ο Ηρόδοτος, μία ομάδα που έχει μεγάλο όπλο την ομοιογένεια, έχει μία ήττα κι αυτή είναι από την Κηφισιά, που παλεύει για την παραμονή της. Μπορεί να φαίνεται ότι η πρώτη θέση θα κριθεί ανάμεσα στο Αιγάλεω και τον Ηρόδοτο, ωστόσο επικίνδυνες είναι και οι υπόλοιπες ομάδες της Κρήτης. Στόχος μας δεν είναι μόνο η άνοδος, αλλά και να πείσουμε τον κόσμο να επιστρέψει στο γήπεδο».

Φανέλα και διοίκηση

Ποια όμως είναι τα στοιχεία που πρέπει να έχει μία ομάδα στην Γ’ Εθνική για να διεκδικήσει άνοδο; «Κατ’ αρχάς μετράει ιδιαίτερα η φανέλα. Μία ομάδα με ιστορία στις μεγάλες κατηγορίες στέκεται διαφορετικά υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα έχει στήριξη και από τον κόσμο της. Φυσικά, θα πρέπει να είναι απόλυτα οργανωμένη και έτοιμη να υποστηρίξει την προσπάθεια που κάνει», απαντά ο Λουκάς Καραδήμος.

«Ενα βασικό στοιχείο είναι η ισχυρή διοίκηση και φυσικά το οικονομικό κομμάτι», προσθέτει ο τεχνικός διευθυντής του Αιγάλεω Δημήτρης Τσιαμπουρής. «Βεβαίως, όλα ξεκινούν από τον σωστό προγραμματισμό, τις κινήσεις που θα γίνουν το καλοκαίρι και τις όποιες προσθήκες στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο. Ετσι, θέτεις τις βάσεις και μπορείς να έχεις στόχο την πρώτη θέση στον όμιλο και στη συνέχεια τη διεκδίκηση της ανόδου μέσω των μπαράζ».