Οταν το 1988 η Νότια Κορέα φιλοξένησε τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στη Σεούλ, η Βόρεια Κορέα τούς είχε μποϊκοτάρει. Τριάντα χρόνια μετά, την ερχόμενη Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου, στο Ολυμπιακό Στάδιο της Πιονγκτσάνγκ, η Νότια και η Βόρεια Κορέα θα παρελάσουν με κοινή σημαία στην τελετή έναρξης των 23ων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Παράλληλα θα κατεβάσουν κοινή ομάδα στο χόκεϊ επί πάγου, ενώ θα συμμετάσχουν και κάποιοι αθλητές από τη Βόρεια Κορέα μεμονωμένα στα αγωνίσματα.
Από μόνο του αυτό το γεγονός δίνει μια ξεχωριστή αίγλη στους αγώνες της Πιονγκτσάνγκ (9-25 Φεβρουαρίου) με το ολυμπιακό κίνημα να έχει πετύχει ήδη μια νίκη που εδώ και χρόνια δεν έχουν καταφέρει οι πολιτικοί.
Μάλιστα η πόλη της Πιονγκτσάνγκ απέχει λιγότερο από 100 χιλιόμετρα από την στρατιωτική ζώνη που χωρίζει τη Νότια από τη Βόρεια Κορέα.
Το άλλο σημαντικό στοιχείο για τους αγώνες είναι η προηγουμένη διοργανώτρια. Η Ρωσία (Σότσι 2014) στέλνει στη Νότια Κορέα 169 αθλητές και αθλήτριες οι οποίοι όμως θα αγωνίζονται ως Ολυμπιακοί Αθλητές της Ρωσίας και είναι αυτοί των οποίων το όνομα δεν είχε εμπλακεί σε υποθέσεις ντόπινγκ, καθώς ως χώρα η Ρωσία αποκλείστηκε από τους Αγώνες.
Υποδομές και «θαύματα»
Οι Κορεάτες υπόσχονται τεχνολογικά θαύματα σε ηλεκτρονικά συστήματα αλλά και μεταφορές, ιδιαίτερα με το νέο υπερσύγχρονο τρένο που έχουν κατασκευάσει. Θα μοιράσουν πρωτότυπα μετάλλια, ενώ θέλουν να αφήσουν εποχή με τις εγκαταστάσεις που θα παρουσιάσουν. Οι πιο εντυπωσιακές βρίσκονται στο πιο διάσημο βουνό της Πιονγκτσάνγκ που αποκαλείται Αλπεις της Κορέας.
Το πιο έξυπνο που έκαναν πάντως οι διοργανωτές ήταν που ξόδεψαν το μεγαλύτερο μέρος από τον προϋπολογισμό για τους Αγώνες (το κόστος έχει υπολογιστεί περί τα 13 δισ. δολάρια) σε έργα υποδομής για την πόλη και κατ’ επέκταση για τη χώρα όπου θα μείνουν και στις επόμενες γενιές.
Για παράδειγμα η πιο όμορφη κατασκευή Αlpensia Resort είχε φτιαχτεί μεταξύ 2010 και 2014 όταν η πόλη είχε και πάλι διεκδικήσει τους Αγώνες και λειτουργεί όλο το χρόνο ως χιονοδρομικό κέντρο και καταφύγιο τον χειμώνα και ως θεματικό πάρκο με νερά και αθλητικές δραστηριότητες το καλοκαίρι.
Ο στόχος των διοργανωτών είναι μετά τους αγώνες να γίνει ο Νο1 τουριστικός προορισμός στην Ασία, όπου θυμίζουμε θα γίνουν και οι επόμενες διοργανώσεις Ολυμπιακών Αγώνων, Θερινοί (Τόκιο 2020) και Χειμερινοί (Πεκίνο 2022).
Η μεγαλύτερη απουσία θα είναι ο Βασιλιάς του Διάθλου ή «Κανίβαλος» (όπως είναι το παρατσούκλι του λόγω της πάντα τεράστιας όρεξης για τη νίκη), ο Νορβηγός Ολε Εϊναρ Μπιορντάλεν που έπειτα από 13 μετάλλια (τα 8 χρυσά) και 6 διοργανώσεις, στα 44 του χρόνια αποφάσισε ότι δεν είναι σε φόρμα, αν και οι Νορβηγοί τον πίεζαν μέχρι τελευταία στιγμή να αγωνιστεί. Είναι ο Φελπς του χιονιού με τα περισσότερα μετάλλια από κάθε άλλον στην ιστορία.
Η ελληνική ομάδα
Ο Γιάννης Αντωνίου και η Σοφία Ράλλη (η πιο έμπειρη αθλήτρια στην 3η της συμμετοχή) από τα αλπικά, ο Απόστολος Αγγέλης και η Μαρία Ντάνου από τους δρόμους αντοχής είναι οι τέσσερις πρωταθλητές μας που θα μας εκπροσωπήσουν στους Αγώνες. Μπορεί ο αριθμός να ακούγεται μικρός αλλά ουσιαστικά πρόκειται για άθλο καθώς τα όρια πρόκρισης στους αγώνες είναι εξαιρετικά υψηλά και δύσκολα.