Η μία μετά την άλλη οι ποδοσφαιρικές ομάδες αρχίζουν να χρησιμοποιούν τον Μεγάλο Αδελφό για να ελέγχουν την εξωαγωνιστική ζωή των παικτών τους. Στην εορταστική περίοδο η Παρί Σεν Ζερμέν είχε προμηθεύσει τους ποδοσφαιριστές της με ένα GPS προκειμένου να ελέγχει τη φυσική τους δραστηριότητα, αλλά και τις γενικότερες κινήσεις τους, όσον καιρό βρίσκονταν μακριά από το Παρίσι.

Τώρα αποκαλύπτεται ότι του γαλλικού συλλόγου έχει προηγηθεί η Χέρτα Βερολίνου, καθώς έχει υιοθετήσει τον Μεγάλο Αδελφό από την αρχή της σεζόν.

Ο σύλλογος της γερμανικής πρωτεύουσας παρακολουθεί τους παίκτες με τη βοήθεια ενός app που έχει τοποθετηθεί στα smartphones που χρησιμοποιούν.

Οι παίκτες πρέπει να αξιολογούν τα επίπεδα της κούρασης, της ποιότητας του ύπνου, την κατάσταση των μυών, τα επίπεδα του στρες και την ψυχολογική τους κατάσταση.

Η βαθμολογία κυμαίνεται από το 1 (χειρότερο) μέχρι το 5 (καλύτερο) και οι ερωτήσεις απαιτούν περίπου 15 δευτερόλεπτα για να απαντηθούν.

Οι απαντήσεις προωθούνται στη συνέχεια στον υπεύθυνο φυσικής κατάστασης της Χέρτα, τον Χένρικ Κούτσνο.

«Στις 8 το πρωί κάθε παίκτης λαμβάνει πέντε ερωτήσεις στο τηλέφωνο τις οποίες πρέπει να έχει απαντήσει μέχρι τις 9 π.μ. Ετσι μπορούμε να προγραμματίζουμε τέλεια τις επόμενες προπονήσεις και να γνωρίζουμε τον βαθμό της πίεσης κάθε παίκτη», εξηγεί ο Κούτσνο. Προσθέτει ότι το app δεν παρακολουθεί τον τρόπο ζωής των παικτών, όπως πολλοί υποστηρίζουν, αλλά προσπαθεί να αναδείξει την «προσωπική εικόνα» κάθε ποδοσφαιριστή.

«Εξαρτιόμαστε από την ειλικρινή άποψη των παικτών, φυσικά. Φυσικά, ένας οικογενειάρχης απαντά τις ερωτήσεις διαφορετικά από έναν ελεύθερο», καταλήγει ο Κούτσνο.