Τέλος στα grid girls βάζει η Φόρμουλα 1 από το επόμενο παγκόσμιο πρωτάθλημα, σηματοδοτώντας μία νέα εποχή στον κορυφαίο εκπρόσωπο του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Στην ανακοίνωσή της η διοργανώτρια αρχή επισημαίνει πως πρόκειται για πρακτική που έρχεται σε αντίθεση με τα σημερινά κοινωνικά πρότυπα.

Τα κορίτσια των γκριντ είναι μοντέλα που χρησιμοποιούνταν μέχρι πρόσφατα από τις ομάδες της Φόρμουλα 1 με καθήκοντα να κρατούν ομπρέλες, τις ταμπέλες με τα ονόματα των οδηγών ή να σχηματίζουν διαδρόμους μέσα τους οποίους διέσχιζαν οι οδηγοί καθοδόν για το πόντιουμ. Συνήθως φορούσαν προκλητικά ρούχα που έφεραν το λογότυπο κάποιου χορηγού.

Η Φόρμουλα 1 θα γυρίσει σελίδα αφήνοντας πίσω της τη σεξιστική, κατά πολλούς τακτική της παρουσίας των grid girls, στο πρώτο γκραν της νέας σεζόν στη Μελβούρνη τον Μάρτιο.

Η κίνηση ακολουθεί την παρόμοια απόφαση που έλαβε πρόσφατα το Επαγγελματικό Συμβούλιο Νταρτς να σταματήσει να χρησιμοποιεί «κορίτσια-συνοδούς» για τους παίκτες.

«Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους εξετάσαμε πολλά πεδία που νιώθαμε ότι χρειάζονται έναν επαναπροσδιορισμό ούτως ώστε να συντονιστούν περισσότερο με το όραμά μας γι’ αυτό το σπουδαίο άθλημα», υπογράμμισε ο Σον Μπράτσις, διευθυντής του εμπορικού τομέα της Φόρμουλα 1. Και πρόσθεσε: «Ενώ η πρακτική της απασχόλησης κοριτσιών στο γκριντ ήταν βασική για δεκαετίες στα γκραν πρι της Φόρμουλα 1, νιώθουμε πως αυτή η συνήθεια δεν συνάδει με τις αξίες μας και ξεκάθαρα είναι εναντίον των σημερινών κοινωνικών προτύπων».

Σειρά έχουν τα ρινγκ

Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως σύντομα θα ακολουθήσει και η πυγμαχία η οποία θα αποσύρει τα κορίτσια που ανεβαίνουν στο ρινγκ για να δείχνουν με ταμπέλες τον αριθμό του γύρου.

«Είναι παράδοση στην πυγμαχία. Είμαι 38 ετών αλλά ίσως να είμαι της παλιάς σχολής. Αν δεν το απαιτήσει η τηλεόραση ή το συμβούλιο που ελέγχει το άθλημα, τα κορίτσια θα παραμείνουν», λέει ο διοργανωτής αγώνων πυγμαχίας Εντι Χερν.