Σημαντική για την τάση των αγορών και ιδιαίτερα των μετοχών και τον ομολόγων θα είναι αυτή η εβδομάδα μετά τη μεγαλύτερη βουτιά των τελευταίων δύο ετών τις προηγούμενες ημέρες. Ο δείκτης Ντάου Τζόουνς υποχωρεί πλέον κατά 3,5% από τα ιστορικά υψηλά του μετά τη βουτιά 2% της Παρασκευής, ενώ ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε τις προηγούμενες ημέρες κατά σχεδόν 6%.
Η βασική αιτία της διόρθωσης αυτής, για την οποία είχαν επανειλημμένα προειδοποιήσει στελέχη της αγοράς και οικονομολόγοι, αποδίδεται κυρίως στις προσδοκίες για αύξηση του πληθωρισμού σε ΗΠΑ και Ευρώπη που αναμένεται ότι θα οδηγήσουν την Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) των ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε πιο περιοριστική νομισματική πολιτική. Ουσιαστικά οι αγορές έπειτα από χρόνια ευφορίας έχουν αρχίσει να προεξοφλούν ότι θα αυξηθεί το κόστος του χρήματος.
Πρακτικά, με βάση τα τρέχοντα δεδομένα, η Fed αναμένεται να προχωρήσει σε τουλάχιστον τρεις αυξήσεις επιτοκίων φέτος και η ΕΚΤ να αρχίσει να ολοκληρώνει το πρόγραμμα χορήγησης άπλετης ρευστότητας μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης.
Οι αναταραχές στα χρηματιστήρια έχουν προκαλέσει κλυδωνισμούς και στην αγορά ομολόγων, που τα προηγούμενα χρόνια είχε κι αυτή ευνοηθεί από το πολύ χαμηλό κόστος του χρήματος.
Οι παγκόσμιες αγορές έχουν βρεθεί σε μια ιδιάζουσα θέση. Τα σημάδια για ισχυρή παγκόσμια ανάπτυξη και το πολύ χαμηλό κόστος δανεισμού έχουν συμβάλει στη σημαντική αύξηση επενδύσεων με υψηλό ρίσκο. Ουσιαστικά το προηγούμενο διάστημα είχαν καταγραφεί μεγάλες εισροές σε κατηγορίες επενδύσεων που συνήθως ακολουθούν εκ διαμέτρου αντίθετη πορεία. Συνήθως, για παράδειγμα, όταν υπάρχει μεγάλη άνοδος στις μετοχές είναι μικρότερο το ενδιαφέρον για ομόλογα και το αντίθετο. Τους προηγούμενους μήνες όμως υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον και σε μετοχές και ομόλογα καθώς και σε μέταλλα και νομίσματα όπως το ευρώ. Οταν παρατηρούνται τέτοιες συντονισμένες κινήσεις, τότε συνήθως έρχεται αλλαγή του κλίματος στις αγορές, όπως εξηγεί η «Wall Street Journal». Ενδεικτικό της ανόδου που έχει συντελεστεί στις αγορές είναι ότι παρά τη μεγαλύτερη ημερήσια υποχώρηση των τελευταίων δύο ετών που κατέγραψε την Παρασκευή ο Ντάου Τζόουνς, ο δείκτης εξακολουθεί να είναι ενισχυμένος κατά σχεδόν 30% το τελευταίο δωδεκάμηνο.
Τα πρώτα σημάδια διόρθωσης την προηγούμενη εβδομάδα εκτός από τις μετοχές φάνηκαν και στα ομόλογα. Τα επιτόκια στα κρατικά ομόλογα 10ετούς διάρκειας των ΗΠΑ που αποτελούν το σημείο αναφοράς της αγοράς έφτασαν κοντά στο 3%, επίπεδα που είχαν να καταγραφούν από το 2014. Οταν η ζήτηση για ομόλογα πέφτει, τότε οι τιμές τους υποχωρούν και τα επιτόκιά τους αυξάνονται. Η αγορά ομολόγων ήταν εκείνη που έστειλε προειδοποιητικά σημάδια στην αγορά μετοχών ότι το κλίμα μπορεί να αλλάξει.