Το συλλαλητήριο της Αθήνας δεν φαίνεται να επηρεάζει άμεσα τον πυρήνα των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδος και Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), σύμφωνα με όσα έλεγαν χθες στα «ΝΕΑ» διπλωματικές πηγές από τις δύο χώρες. Παρά τα σκαμπανεβάσματα, οι δύο πλευρές εμφανίζονται έτοιμες να προχωρήσουν στη γραμμή της εξεύρεσης μιας σύνθετης ονομασίας, η οποία άλλωστε συνιστά τη βάση των συνομιλιών την τελευταία 20ετία.
Τις τελευταίες ημέρες, τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Εξωτερικών έχουν παρουσιάσει τις προθέσεις τους και δεν διαφαινόταν αλλαγή αυτών. Παρακολουθώντας τις πρώτες αντιδράσεις στα Σκόπια σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, φαίνεται ότι η συγκέντρωση στην Αθήνα δεν ηλεκτρίζει περαιτέρω την ατμόσφαιρα. Η εκτίμηση είναι ότι το συλλαλητήριο δεν πρόκειται να επηρεάσει την ελληνική κυβέρνηση στις προσπάθειες για την επίλυση του ονοματολογικού. Δεν μπορεί φυσικά να υπάρχει βεβαιότητα ότι δεν θα υπάρξει κάποιου είδους διάχυση της δυσαρέσκειας σε «σκληρούς κύκλους» στα Σκόπια, αλλά προς το παρόν τέτοιες ενδείξεις δεν υπάρχουν.
Αντιθέτως, υπάρχουν ενδείξεις ότι η κινητικότητα θα συνεχιστεί το προσεχές διάστημα ώστε να διαμορφωθούν οι συνθήκες για λύση. Με βάση εκκίνησης τη Δέσμη Ιδεών του Μάθιου Νίμιτς (την οποία αποκάλυψε χθες «Το Βήμα»), οι Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ θα συναντηθούν το προσεχές διάστημα –με ορίζοντα το άτυπο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών (Gymnich) της ΕΕ στο οποίο συμμετέχουν οι ομόλογοί τους από τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες, προκειμένου να ανταλλάξουν τις προτάσεις τους επί ενός Συμφώνου που ετοιμάζει η ελληνική πλευρά.
Με ενδιαφέρον αναμένεται επίσης η παρουσίαση της Στρατηγικής για τη Διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (σ.σ. η Αθήνα εξέφρασε χθες τη δυσφορία της για δηλώσεις του επιτρόπου με αρμοδιότητα τη διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, που αποκάλεσε τη γειτονική χώρα «Μακεδονία»), ενώ περί τα τέλη Φεβρουαρίου αναμένεται να επισκεφθεί τα Σκόπια ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.