Σε ενιαία γραμμή εμφανίζεται το Κίνημα Αλλαγής την επόμενη μέρα του συλλαλητηρίου, με τα επιτελικά στελέχη να ξεκαθαρίζουν τον σεβασμό τους στις εθνικές ανησυχίες του λαού για την ονομασία της ΠΓΔΜ όπως αυτές εκφράστηκαν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Η θέση τους περί σύνθετης ονομασίας erga omnes με δεσμευτικές εγγυήσεις και αλλαγή Συντάγματος, ωστόσο, δεν αναμένεται να αλλάξει· αυτό που εντείνεται είναι η κριτική τους προς στην κυβέρνηση, την οποία κατηγορούν για «μυστική διπλωματία», ενώ θεωρείται δεδομένη η επιμονή της Φώφης Γεννηματά για τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών και μια σφαιρική ενημέρωση για τις διαπραγματεύσεις πάνω στο θέμα.
Επιτελικά στελέχη, με την ολοκλήρωση του συλλαλητηρίου, συνιστούσαν ψυχραιμία τονίζοντας πως πριν ληφθούν νέες αποφάσεις για τη στάση της ευρύτερης παράταξης θα πρέπει πρώτα να εξετάσουν την πρόταση που αναμένεται να φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή. Χωρίς αυτήν κανείς δεν μπορεί να προκαταβάλει τι τελικά θα πράξει το Κίνημα Αλλαγής σε μια ενδεχόμενη ψηφοφορία. Από τη Χαριλάου Τρικούπη δηλώνουν έτοιμοι να κλιμακώσουν την επίθεσή τους στις πρακτικές της κυβέρνησης και στην πολιτική της διγλωσσία, επισημαίνοντας πως δεν ήταν τυχαία η φράση της Γεννηματά περί «τετελεσμένων» την προηγούμενη εβδομάδα. Αν η τελική πρόταση δεν πληροί τις προϋποθέσεις που σταθερά τίθενται και θα τεθούν εκ νέου από το Κίνημα Αλλαγής, ειδικά σε ζητήματα αλυτρωτισμού, τότε όλα δείχνουν πως οι κεντροαριστερές ψήφοι σε μια ενδεχόμενη ψηφοφορία στη Βουλή θα είναι αρνητικές.
Στην ίδια γραμμή κινείται και η Σεβαστουπόλεως, με τον Σταύρο Θεοδωράκη να έχει ξεκαθαρίσει πως η στάση του δεν θα κριθεί από αυτή των ΑΝΕΛ. «Η Ελλάδα είναι μια δυνατή χώρα, δεν έχει κανένα λόγο να φοβάται μια διαπραγμάτευση με τους γείτονές της. Το Ποτάμι θα επιμείνει στην εθνική γραμμή. Πρέπει να βρούμε λύση, μια σύνθετη ονομασία, να φύγουν οι αλυτρωτικές διαθέσεις από τους γείτονες και να έχουμε μια ειρηνική συμβίωση», ανέφερε από τη Θεσσαλονίκη ο επικεφαλής του Ποταμιού.
«Τα συλλαλητήρια δεν βοηθούν στην εθνική υπόθεση, δεν μπορεί να γίνει εξωτερική πολιτική στη βάση του θυμικού. Προφανώς ο κόσμος έχει το δικαίωμα να πηγαίνει, αν και είναι ετερόκλητες δυνάμεις», σχολίαζαν από τη ΔΗΜΑΡ.
Από την Κεντροαριστερά κανένας βουλευτής δεν βρέθηκε χθες στο Σύνταγμα. Η πιο ηχηρή συμμετοχή ήταν της ευρωβουλευτού της Ελιάς Εύας Καϊλή μαζί με πιο χαμηλόβαθμα στελέχη και μέλη του ΠΑΣΟΚ.