Δεκάδες μυστικές αποστολές και αμφιλεγόμενες «αφανείς» ενέργειες φέρεται ότι είχαν πραγματοποιήσει στελέχη της ΕΥΠ κι άλλοι άνθρωποι του παρασκηνίου για την υπόθεση των Σκοπίων και την ονοματοδοσία της FYROM, κυρίως τη δεκαετία του ’90 αλλά και αργότερα. Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες πράκτορες της ΕΥΠ είχαν επιχειρήσει ν’ αντλήσουν πληροφορίες για τη δράση της σκοπιανής κυβέρνησης ή να «στρατολογήσουν» πολιτικούς της γειτονικής χώρας μέσω της δημιουργίας… κολεγίου στην περιοχή. Επιπλέον, δεκάδες ειδικές αποστολές πραγματοποιούσαν πρώην στρατιωτικοί, όπως ο στρατηγός Νίκος Γρυλλάκης (απεβίωσε προσφάτως) που θεωρείτο άνθρωπος ειδικών ρόλων στα Βαλκάνια πολλών ελληνικών κυβερνήσεων. Οπως κι άλλοι που επιχειρούσαν κυρίως να προωθήσουν το όνομα «Σλαβομακεδονία» χωρίς επιτυχία.
«ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν άγνωστες πτυχές της υπόθεσης των Σκοπίων που επανήλθε εντυπωσιακά στο προσκήνιο τις τελευταίες εβδομάδες.
Τα απόρρητα κονδύλια
Για τις μυστικές αποστολές και τις παρασκηνιακές ενέργειες στα Σκόπια υπάρχει σειρά αναφορών στο βιβλίο του στρατηγού Γρυλλάκη (σ.σ.: είχε κατηγορηθεί για τη μεγάλη υπόθεση υποκλοπών την περίοδο 1991-92, όμως απηλλάγη) «Αποκαλύπτω» που εκδόθηκε το 2001.
Αρχικά στη σελίδα 173 σημειώνεται «κατά τα έτη 1991 – 1994 δαπανήθηκαν μεγάλα ποσά για την εποχή εκείνη από τα απόρρητα κονδύλια της ΕΥΠ και του Υπουργείου Εξωτερικών αλλά και από νομαρχίες παραμεθορίων περιοχών για εντελώς παιδαριώδεις και βλακώδεις σκοπούς, σχετικά με την ελληνοσκοπιανή διένεξη, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα…». Στο συγκεκριμένο μάλιστα βιβλίο ο στρατηγός Γρυλλάκης, που είχε διατελέσει και στέλεχος της ΕΥΠ, ομολογεί ότι προχωρούσε σε μυστικές επαφές στα Σκόπια, για τις οποίες όπως παραδεχόταν «επικρινόμουν από τα στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών».
Στόχος ο Γκλιγκόροφ
Ωστόσο ένα ειδικό ενδιαφέρον μπορεί να είχε ότι ο στρατηγός Γρυλλάκης εκείνη την περίοδο είχε προχωρήσει σε ενημέρωση διαφόρων πολιτικών παραγόντων ότι «η βομβιστική επίθεση με παγιδευμένο όχημα που είχε σημειωθεί στις 3 Οκτωβρίου 1995 σε κεντρικό δρόμο των Σκοπίων με “στόχο” τον τότε πρόεδρο των Σκοπίων Κίρο Γκλιγκόροφ μπορεί να ήταν έργο του 37χρονου πρώην πράκτορα της KGB και μαφιόζου Αλεξάντερ Σαλόνικ, ο οποίος ζούσε στο Λαγονήσι και είχε βρεθεί δολοφονημένος στις 2 Φεβρουαρίου 1997 σε γέφυρα της Βαρυμπόμπης. Λίγες εβδομάδες αργότερα στο Λαγονήσι είχε βρεθεί κατακρεουργημένο μέσα σε βαλίτσα το πτώμα μιας 19χρονης φίλης του. Την περίοδο της επίθεσης κατά Γκλιγκόροφ ίχνη του Σαλόνικ είχαν βρεθεί στη Ρώμη, όπου χρησιμοποιούσε ελληνικό διαβατήριο, ενώ μετά εξαφανίσθηκε. Οι φυσικοί κι ηθικοί αυτουργοί της επίθεσης κατά του τότε Σκοπιανού Προέδρου (τραυματίσθηκε τότε σοβαρά και στο πρόσωπο – απεβίωσε το 2012) δεν είχαν αποκαλυφθεί μέχρι σήμερα. Ούτε τα κίνητρα της ενέργειας εναντίον του. Ωστόσο, σύμφωνα με την τότε ενημέρωση από Γρυλλάκη και συνεργάτες του, υπήρχε πιθανόν ένα πλέγμα επαφών σκοπιανών πολιτικών με τη ρωσική μαφία του Κουργκάς που προχωρούσε και σε άλλες πληρωμένες δολοφονίες στην Ευρώπη. Ενημέρωση για αυτή την εκδοχή φέρεται ότι είχαν εκείνη την εποχή και έλληνες υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που διερευνούσαν τη δράση και τον θάνατο του Σαλόνικ.
Για 1 εκατ. δολάρια
Το παρασκήνιο δεν σταματά εδώ, χωρίς ωστόσο να γνωρίζει κανείς πού είναι η αλήθεια και πού υπάρχει η αλλοίωση, οι συνωμοσιολογικές θεωρίες και το παιχνίδι των σκοπιμοτήτων…
Ο ίδιος ο Κίρο Γκλιγκόροφ σε βιβλίο που είχε εκδώσει ανέφερε ότι «υπήρχε μία προσπάθεια από τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες ν’ ασκηθεί πίεση πάνω μου, μ’ ένα φοβερά βάναυσο τρόπο να ενστερνιστώ την ελληνική λύση. Επιπλέον συνεργάτες των μυστικών υπηρεσιών της χώρας μου μού είχαν πει ότι είχαν μία συνάντηση με συναδέλφους τους στην Ελλάδα και εκείνοι επίσημα τους είπαν να μου μεταβιβάσουν ότι αν υποχωρήσω για το όνομα, είναι διατεθειμένοι να μου καταθέσουν, σε όποια τράπεζα θέλω εγώ, ένα εκατομμύριο δολάρια». Υπήρχαν μάλιστα κι αναφορές ότι «ένας πρώην σημαντικός υπάλληλος του Υπουργείου Οικονομικών είχε φθάσει με το συγκεκριμένο ποσό έως τα ελληνοσκοπιανά σύνορα αλλά γύρισε άπρακτος». Από την ίδια πηγή μνημονεύεται ότι οι προσπάθειες συνεννόησης με τον σκοπιανό πρόεδρο γίνονταν μέσω συνεργάτη του ελληνικής καταγωγής. Οταν είχε εκδοθεί το συγκεκριμένο βιβλίο, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, που ήταν πρωθυπουργός την επίμαχη περίοδο, μίλησε για «ψεύδη και χοντροκομμένο ισχυρισμό» και διέψευσε τα πάντα με κατηγορηματικό τρόπο.
Επιπλέον και σε πρόσφατες δηλώσεις στρατιωτικών, υπήρχαν εκμυστηρεύσεις για «προσωπικές», μυστικές αποστολές στα Σκόπια όπου έπαιρναν διαβεβαιώσεις ότι «η καλύτερη λύση για το Σκοπιανό θα προέκυπτε αβίαστα, με την “οικονομική εισβολή” από την Ελλάδα. Μιλούσαν οι Σκοπιανοί για εγκατάσταση ιδιωτικών τραπεζών, εταιρειών πετρελαιοειδών, τροφίμων κ.λπ. στην παρθένα αγορά των Σκοπίων». Ομως το σχέδιο σταμάτησε λόγω του ελληνικού εμπάργκο που είχε επιβληθεί εκείνη την περίοδο στη FYROM.
Ναρκωτικά και κολέγια
Ενδεικτικό ακόμη εκείνου του παρασκηνίου ήταν οι μεθοδεύσεις, την περίοδο 1991-92, ορισμένων παραγόντων του παρασκηνίου προκειμένου ν’ αποφυλακίσουν παρανόμως έλληνα μεγαλέμπορο ναρκωτικών (λίγους μήνες αργότερα εξαφανίσθηκε και πιθανολογείται ότι δολοφονήθηκε από έλληνες ποινικούς). Θα αποφυλακιζόταν ώστε να ταξιδέψει στα Βαλκάνια και να υποδείξει στην ελληνική πλευρά «μυστικό εργοστάσιο επεξεργασίας ηρωίνης που είχαν κατασκευάσει τα Σκόπια», προκειμένου τάχα να εκτεθεί η γειτονική χώρα. Απέτυχε όμως παταγωδώς, αφού έγινε γνωστές οι παράτυπες ενέργειες για την αποφυλάκιση του εμπόρου ναρκωτικών, ενώ και το «εργοστάσιο ηρωίνης στα Βαλκάνια» αποδείχθηκε ότι δεν υπήρχε.
Τέλος, την περίοδο 2008-09 είχαν εμφανιστεί πληροφορίες για παροχή αρωγής σε έλληνα επιχειρηματία στρατολογημένου από την ΕΥΠ ώστε να δημιουργήσει ένα πλέγμα κολεγίων, εταιρειών πληροφορικής κ.λπ. προκειμένου – σύμφωνα με το ιδιότυπο σχέδιο – να υπάρχει διείσδυση στα Σκόπια, προσέγγιση σημαντικών πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων κ.λπ. Η μυστική επιχείρηση της ΕΥΠ έμεινε όμως ημιτελής ύστερα και από υπόνοιες για οικονομικές σκοπιμότητες γύρω από το εγχείρημα.