Αμετακίνητη στη γραμμή που έχει χαράξει στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ παραμένει η κυβέρνηση, προβάλλοντας το δόγμα ότι τα θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με φανατισμό και μισαλλοδοξία. Παρά το ογκώδες συλλαλητήριο της Αθήνας και την οργή που εξέπεμψε η Πλατεία Συντάγματος, στο Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση αναπροσαρμογής της κυβερνητικής στρατηγικής και τακτικής.
Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιμένει στους συνομιλητές του ότι «η λύση που θα υπάρξει θα προσφέρει αξιοπιστία στη χώρα» και ως εκ τούτου δεν θεωρεί ότι πρέπει να μετακινηθεί από τον αρχικό του στόχο και τις επιδιώξεις της ελληνικής πλευράς.
Την ίδια στιγμή, πιο προωθημένη είναι η τοποθέτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου που, μιλώντας στα στελέχη της 1ης Στρατιάς και του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας, έστειλε μήνυμα στα Σκόπια σημειώνοντας ότι πρέπει να εκλείψουν όλα τα ίχνη του αλυτρωτισμού.
Επειτα από τρία χρόνια στο Μέγαρο Μαξίμου, ήταν η πρώτη φορά που έγινε τόσο μεγάλη συγκέντρωση όπου εκφράστηκαν οι πολίτες σε γραμμή διαφορετική από αυτή της κυβέρνησης, δηλαδή της μη χρήσης του όρου Μακεδονία. Ομως, το σημαντικό για το πρωθυπουργικό επιτελείο ήταν ότι αν και συγκεντρώθηκαν «αρκετές χιλιάδες πολίτες», εντούτοις δεν παράγεται άμεσο πολιτικό αποτέλεσμα. Και αυτό διότι, όπως σχολίαζαν στα «ΝΕΑ» κυβερνητικά στελέχη, «οι διοργανωτές πέρασαν κάτω από τον πήχη που οι ίδιοι είχαν βάλει».
Βέβαια υπάρχει η ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη, που κατά πολλούς ήταν ένα ηχηρό χτύπημα στην κυβέρνηση, καθώς ακύρωνε και τα επιχειρήματα για ακροδεξιά κινητοποίηση. Αλλά από το Μέγαρο Μαξίμου, σεβόμενοι –όπως έλεγαν –την ιστορία του, τη διαδρομή του και την προσφορά του, δεν προέβησαν σε κανένα σχόλιο.
Πυρά στη ΝΔ. Η κυβέρνηση υποβάθμισε το συλλαλητήριο με την αναφορά ότι ο «σεισμός» που φαντάστηκαν οι διοργανωτές παρέμεινε ευσεβής πόθος. Το ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι το Μέγαρο Μαξίμου συνεχίζει να εστιάζει σε μια εσωκομματική διάσταση που υπάρχει στη ΝΔ σχετικά με το ονοματολογικό. Δεν ήταν τυχαία η αναφορά από το πρωθυπουργικό γραφείο, ότι το συλλαλητήριο ήθελαν να το καπηλευτούν ο Μητσοτάκης και ο Σαμαράς, αλλά και η προτροπή – ειρωνεία: «Ας λύσουν μεταξύ τους τα εσωκομματικά τους». Επίσης, αναδεικνύεται το επιχείρημα ότι δεν δόθηκε αντικυβερνητικός χαρακτήρας στο συλλαλητήριο, παρά το γεγονός πως αυτό επεδίωξαν αρχικά διάφορες δυνάμεις και ειδικά η ΝΔ. «Το συγκεκριμένο συλλαλητήριο, δεν καθίσταται ικανό να ανατρέψει τη γραμμή της κυβέρνησης» έλεγαν κυβερνητικά στελέχη.
Στο επιτελείο του Πρωθυπουργού επικρατούσε ψυχραιμία χθες την ώρα του συλλαλητηρίου, ενώ ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν ήταν στο γραφείο του όλη την ημέρα, αν και ενημερωνόταν συνεχώς για το τι γίνεται στο κέντρο της Αθήνας. Αν και δεν υποτιμά τα συλλαλητήρια, ο οδικός χάρτης του Πρωθυπουργού παραμένει ως έχει: υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας για επίλυση με επωφελή τρόπο για τα ελληνικά συμφέροντα ενός μακροχρόνιου προβλήματος.
Μάλιστα, υπάρχουν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη που επισημαίνουν ότι στη μέτρηση του ΠΑΜΑΚ για το ΕΛΙΑΜΕΠ που δημοσιοποιήθηκε τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πίσω από τον Αλέξη Τσίπρα στην αποτίμηση της στάσης τους στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Συγκεκριμένα, αν και το 71% των πολιτών τάσσεται κατά της σύνθετης ονομασίας, το 26,5% των πολιτών θεωρεί ότι ο Πρωθυπουργός κινείται στη σωστή κατεύθυνση, ενώ το 21,5% απαντά ο πρόεδρος της ΝΔ.
Από την κυβέρνηση υπογραμμίζουν ότι γνώμονας είναι το πατριωτικό συμφέρον, η μετριοπάθεια, η σύνεση και η επιμονή σε καθαρές θέσεις με στόχο τη συνεργασία, τη συνεννόηση και τη συνανάπτυξη. «Αυτή τη στάση θα τηρήσει αταλάντευτα η ελληνική κυβέρνηση με πατριωτική ευθύνη, γιατί κάθε άλλη μόνο σε εθνικές ήττες μπορεί να καταλήξει» μεταδόθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου μετά το συλλαλητήριο.
Ο Κοτζιάς. Στην ίδια γραμμή ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σχολιάζοντας το συλλαλητήριο σημείωσε ότι διαψεύστηκαν οι δημοσκοπήσεις της διαπλοκής, φάνηκε η γύμνια της ΝΔ, αλλά και όσων δεν άκουσαν τον λόγο του Οικουμενικού Πατριάρχη. «Συνεχίζω, λοιπόν, με ήσυχη συνείδηση και ευθύνη να διαπραγματεύομαι για το καλό της πατρίδας» ανέφερε.
Λίγο αργότερα όμως, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος –σε μια ευθεία σύσταση προς το Μέγαρο Μαξίμου –σημείωνε ότι το «συλλαλητήριο ήταν η ψυχή των Ελλήνων, ανεξάρτητα κομμάτων που κανένας δεν μπορεί να μην σεβαστεί».
Αναμφίβολα το συλλαλητήριο δημιουργεί νέες ισορροπίες και όπως εκτιμάται από έμπειρα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο συνεκτικός ιστός που τους ενώνει με τους ΑΝΕΛ χαλαρώνει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό. Και το κρίσιμο για τον κυβερνητικό συνασπισμό είναι ότι μετά και το χθεσινό συλλαλητήριο, δύσκολα θα κάνουν πίσω, αν και 2-3 βουλευτές των ΑΝΕΛ είναι θετικοί στη συνέχιση της στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ.