Ο μισθός από την εργασία μερικής απασχόλησης που είχε, δεν έφτανε να συντηρήσει ούτε καν την οικογένειά της με τα τρία παιδιά, ενώ οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί άρχισαν να σχηματίζουν… βουνά. Η κατάσταση έγινε ακόμη δυσκολότερη όταν κι αυτός ο μισθός που έπαιρνε μέχρι τότε, σταμάτησε να μπαίνει στο σπίτι.
Για τη Μυρσίνη Στυλιανού η αναζήτηση βοήθειας ήταν μονόδρομος, άλλωστε βρισκόταν σε μία από τις δυσκολότερες φάσεις της ζωής της. Μέσω Διαδικτύου έπεσε πάνω στο πρόγραμμα «Κοινωνική Κατοικία» που υλοποιεί η ΜΚΟ Praksis, με κύριο χρηματοδότη το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Εκανε αίτηση και τελικά δέχθηκε τηλεφώνημα από τους υπευθύνους του προγράμματος, «την ημέρα που η ΕΥΔΑΠ ήρθε στο σπίτι για να μου πάρει ακόμη και το ρολόι για οφειλές 600 ευρώ», δηλώνει στα «ΝΕΑ» η μητέρα.
Ετσι, η Μυρσίνη Στυλιανού ξεκίνησε στο πρόγραμμα της Praksis στις αρχές του 2016. «Αρχικά η βοήθεια που μου παρείχαν μέσω του προγράμματος ήταν ψυχολογική. Με βοήθησαν να σταθώ ξανά στα πόδια μου, να καταλάβω πως και αυτήν τη δυσκολία μπορώ να την παλέψω. Κι αυτό για μένα ήταν πολύ σημαντικό γιατί αισθανόμουν πως είχα φτάσει σε ένα τέλμα, μην μπορώντας να ζήσω τα παιδιά και να αντεπεξέλθω στα έξοδα». Παράλληλα, όμως, με την ψυχοκοινωνική στήριξη, η Στυλιανού ωφελήθηκε και από την εργασιακή συμβουλευτική. «Με βοήθησαν να ετοιμάσω βιογραφικό, με προετοίμαζαν για τις συνεντεύξεις για δουλειά. Κι όλο αυτό είχε αποτέλεσμα, αφού κατάφερα να προσληφθώ με 14μηνη σύμβαση στο Αττικό Νοσοκομείο, στον τομέα της φύλαξης».
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ. Στους έξι μήνες που βρέθηκε εντός προγράμματος δεν είχε να αγχώνεται για τον μεγάλο όγκο των ανεξόφλητων λογαριασμών, αφού για το διάστημα αυτό είχε οικονομική ενίσχυση μία φορά τον μήνα ώστε να καλυφθεί μέρος των λογαριασμών ΔΕΚΟ. «Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί με αυτόν τον τρόπο μπόρεσα να επικεντρωθώ στην αναζήτηση εργασίας και την ψυχολογική μου ανάκαμψη και φυσικά να βάλω σε μια σειρά τις οφειλές».
Η οικογένεια της Μυρσίνης Στυλιανού είναι μία από τις συνολικά 4.700 που έχουν λάβει από τον Μάρτιο του 2012 τις υπηρεσίες του προγράμματος «Κοινωνική Κατοικία» της Praksis. Μόνο τα τελευταία δύο χρόνια ο αριθμός των οικογενειών που εντάχθηκε στο πρόγραμμα έφτασε τις 2.000.
Οπως επισημαίνει η υπεύθυνη του προγράμματος Μαρία Κουμερτά, σύμφωνα με τα στοιχεία, το 67% των μέχρι στιγμής ωφελουμένων του προγράμματος έχει ομαλοποιηθεί και έχει «καθαρίσει» τελείως από τα χρέη που είχε. «Παράλληλα, οι μισοί ωφελούμενοι έχουν ενταχθεί πλήρως στην αγορά εργασίας, έχοντας αυτονομηθεί και καλύπτοντας τις οικονομικές τους υποχρεώσεις μόνοι τους. Το πρόγραμμα έχει προληπτικό χαρακτήρα, βοηθάμε συνανθρώπους μας να μη βρεθούν χωρίς σπίτι».
Ανθρωποι της διπλανής πόρτας, με ανήλικα ή προστατευόμενα τέκνα, που βρέθηκαν ξαφνικά μέσα στην οικονομική κρίση χωρίς δουλειά, είναι οι ωφελούμενοι του προγράμματος της Praksis. «Είναι μέλη οικογενειών που νιώθουν ότι χάνουν την αξία τους, τη δύναμή τους. Και στην αρχή υπάρχει μια δυσκολία στο να ζητήσουν βοήθεια, είναι επιφυλακτικοί μέχρι να φτάσουν στα γραφεία μας και να διαπιστώσουν ότι η αξιοπρέπειά τους διαφυλάττεται. Δεν θέλαμε να φτιάξουμε ακόμη ένα πρόγραμμα που να δίνει μόνο ένα επίδομα. Είναι κι αυτό σημαντικό, αλλά στόχος μας είναι οι άνθρωποι να μπορέσουν να σταθούν και πάλι στα πόδια τους» σημειώνει η Μαρία Κουμερτά.
ΠΑΡΟΧΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ. Εργασιακή συμβουλευτική και προώθηση στην αγορά εργασίας, επιδότηση μέρους του ενοικίου και λογαριασμών ΔΕΚΟ, σίτιση μέσα από διατακτικές σε σουπερμάρκετ, ιατροφαρμακευτική και ψυχοκοινωνική στήριξη είναι οι υπηρεσίες που παρέχονται μέσα από το ολιστικό πρόγραμμα της Praksis, το οποίο υλοποιείται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. «Οσοι έχουν ανήλικα ή προστατευόμενα τέκνα, όσοι βρίσκονται σε αναζήτηση εργασίας ή υποαπασχολούνται, όσοι είδαν τα εισοδήματά τους να έχουν σταδιακή ή απότομη μείωση, μπορούν να πάρουν μέρος στο πρόγραμμα. Η επιλογή, δε, των οικογενειών ακολουθεί δύο στάδια αξιολόγησης από διεπιστημονική ομάδα της οργάνωσής μας». Σημειώνεται πως η διάρκεια του προγράμματος για τους ωφελουμένους είναι έξι μήνες για την οικονομική ενίσχυση, «χωρίς αυτό να σημαίνει πως μετά το εξάμηνο κλείνουν οι πόρτες μας».