Για το Κίνημα Αλλαγής, η εθνική γραμμή παραμένει εθνική γραμμή. Αυτό που αλλάζει, όμως, είναι η τακτική η οποία ακολουθείται στο εξής, καθώς πληροφορίες που φτάνουν στα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη καθιστούν σαφές πως οι προτάσεις του Μάθιου Νίμιτς δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για μια «συνολική λύση». «Η κυβέρνηση με τους χειρισμούς της, τη διγλωσσία, τις άστοχες και εν κρυπτώ διαπραγματευτικές κινήσεις υπονόμευσε την αναγκαία πολιτική συναίνεση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ζητήματος» τόνισε χθες η Φώφη Γεννηματά, ζητώντας να απορριφθούν οι προτάσεις Νίμιτς, καθώς είναι θέσεις που «ενθαρρύνουν την αδιάλλακτη στάση της άλλης πλευράς».
ΑΜΕΤΑΚΙΝΗΤΗ Η ΦΩΦΗ. Η Γεννηματά, τονίζουν οι συνεργάτες της, δεν σκοπεύει να μετακινηθεί από την αρχική θέση της για την πορεία της διαπραγμάτευσης με τα Σκόπια. Η ίδια είχε τονίσει εξαρχής πως μια συνολική λύση δεν συμπεριλαμβάνει μόνο το όνομα, αλλά και δεσμευτικές εγγυήσεις, οι οποίες από όσα έχουν έρθει μέχρι στιγμής στο φως της δημοσιότητας («Το Βήμα») δεν τηρούνται. Μέσα σε αυτό το σκηνικό, στη Χαριλάου Τρικούπη αποφάσισαν να ανεβάσουν τους τόνους. «Παραβλέπει το κεκτημένο της ενδιάμεσης συμφωνίας και ακολουθεί έναν δρόμο που οδηγεί στη σαλαμοποίηση της “λύσης”» αναφέρει η Γεννηματά για τον Νίμιτς, τονίζοντας πως η κυβέρνηση υπονομεύει την πολιτική συναίνεση και επαναλαμβάνοντας την πρότασή της για σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών. Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής επιτέθηκε παράλληλα και στη ΝΔ, κάνοντας λόγο για κινήσεις ορμώμενες από «μικροπολιτικά κριτήρια», με την αξιωματική αντιπολίτευση να «αρνείται την αναγκαιότητα λύσης και διολισθαίνει σε ακροδεξιές λογικές. Η στάση της είναι βαθύτατα διχαστική και ζημιογόνος για την εθνική υπόθεση. Ξαναζεσταίνει το αδιέξοδο και ένοχο παρελθόν της, που οδηγεί σε νέα αδιέξοδα».
ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ. Από τη Σεβαστουπόλεως τηρούν στάση αναμονής, υπενθυμίζοντας πως πρέπει να «περιμένουμε τις τελικές προτάσεις της κυβέρνησης» και έπειτα να αποφασιστεί η θέση του Κινήματος Αλλαγής. «Μια σύνθετη λέξη, μια λέξη αμετάφραστη στη σλαβική διάλεκτο, θα είναι μια καλή λύση για τη χώρα» ξεκαθάρισε εκ νέου ο Σταύρος Θεοδωράκης (Alpha 9,89), τονίζοντας πως πρέπει να βρεθεί «μια λύση πατριωτική που θα απαλλάσσει την περιοχή από αλυτρωτισμούς, αλλά ταυτόχρονα να είναι λύση που θα έχει μέσα της κι έναν αμοιβαίο συμβιβασμό». Ο επικεφαλής του Ποταμιού πρότεινε, μάλιστα, Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών με τη συμμετοχή όλων των πρώην πρωθυπουργών, ώστε να ξεκαθαρίσει η εθνική γραμμή για την ονομασία της ΠΓΔΜ. Στο ίδιο μήκος κύματος και η ΔΗΜΑΡ, με την Αγίου Κωνσταντίνου να τονίζει ότι «δεν απορρίπτουμε ούτε αποδεχόμαστε προτάσεις εν μέσω διαπραγμάτευσης».