Το δόγμα της ενιαίας συμφωνίας με την ΠΓΔΜ προτάσσει η κυβέρνηση, στον απόηχο του συλλαλητηρίου των Αθηνών, στην οποία και θα περιγράφονται οι εκατέρωθεν υποχρεώσεις των δύο χωρών. Η περίφημη τμηματοποίηση ή «σαλαμοποίηση» της λύσης δεν προκρίνεται από το Μέγαρο Μαξίμου που σταδιακά θέτει με μεγαλύτερη ένταση ζητήματα στα οποία μπορεί να βρεθεί και κοινός τόπος με τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου. Ενα τέτοιο ζήτημα είναι π.χ. η είσοδος της γειτονικής χώρας στους διεθνείς οργανισμούς να γίνει μετά την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας.
Πέρα όμως από αυτό, υπάρχει μια συζήτηση σε εξέλιξη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αν και δεν έχει προχωρήσει σε βάθος, κατά πόσο πρέπει η ενδεχόμενη διεθνής συμφωνία να κυρωθεί με αυξημένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Μάλιστα, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με γνώση των παρασκηνιακών συζητήσεων λένε ότι πολλές φορές ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς αναφέρθηκε σε πλειοψηφία βουλευτών και όχι κομμάτων.
Εάν αποφασιστεί τελικά η αυξημένη πλειοψηφία, θα έχει σαφή στόχευση, εκτός από την ευρεία κοινοβουλευτική αποδοχή, να στριμώξει πολιτικά τη ΝΔ που έχει διχαστεί μεταξύ της γραμμής του 1992 (όχι στον όρο Μακεδονία) και του 2008 με σύνθετη ονομασία (erga omnes).
Εξάλλου, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν συζητήσει τις οριζόντιες παρενέργειες που προκαλεί το Ονοματολογικό (σ.σ.: πολλοί από την Κεντροαριστερά είναι διατεθειμένοι να στηρίξουν σύνθετη ονομασία). Π.χ. χθες βράδυ είχε ενδιαφέρον η εκδήλωση με θέμα «Μακεδονικό: Η λύση;» που οργάνωσε η Ενωτική Κίνηση Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΕΚΙΕΑ) και μίλησαν ο επικεφαλής της Φώτης Κουβέλης, ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης που είναι θετικός σε λύση με σύνθετη ονομασία.
Υπό τη σκιά των σεναρίων ότι ίσως οι αλλαγές στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ μετατεθούν για αργότερα, ο Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του στο Εuronews τόνισε ότι ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας διαθέτει επάρκεια πλειοψηφίας, ώστε να επικυρώσει μια διεθνή συμφωνία, και συμπλήρωσε: «Οι συνταγματικές αλλαγές θα γίνουν στην ώρα τους».
Το ρήγμα. Την ίδια στιγμή και ενώ βαθαίνει το ρήγμα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ κυρίως με την κλιμακούμενη επιθετική στάση του Δημήτρη Καμμένου, στο Μέγαρο μιλάνε για την πίεση που ήδη ασκείται στη ΝΔ και ειδικά στο φιλελεύθερο τμήμα της που υποστηρίζει τη σύνθετη ονομασία και αναφέρονται ειδικά σε στελέχη όπως η Ντόρα Μπακογιάννη κ.ά. που δεν μπορούν να πάνε κόντρα στις απόψεις του.
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο αξιολογούν με προσοχή τις κινήσεις του Αντώνη Σαμαρά και της σκληρής δεξιάς ομάδας της ΝΔ και λένε ότι το μεγάλο πρόβλημα το έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης που αναγκάστηκε να προσεταιριστεί τις θέσεις του πρώην πρωθυπουργού. Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν παραγνωρίζουν τα μηνύματα του συλλαλητηρίου των Αθηνών, όπου συμμετείχαν πολίτες με πατριωτικές ευαισθησίες, αλλά δεν παραλείπουν να αναφερθούν στην παρουσία της Χρυσής Αυγής και ακροδεξιών ομάδων. Μάλιστα, δεν είναι τυχαία η αναφορά του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος χθες από την Πάτρα, μιλώντας στο αναπτυξιακό συνέδριο, είπε ότι η απάντηση δεν είναι ένας φοβικός και περίκλειστος μικροεθνικισμός υπό το προσωπείο ενός ψευδεπίγραφου πατριωτισμού.
Επίθεση στον Μίκη. Το ενδιαφέρον είναι ότι χθες επέλεξαν να ασκήσουν σκληρή κριτική στον Μίκη Θεοδωράκη, κατηγορώντας τον για μισαλλόδοξες και πολιτικά ακραίες θέσεις, όπως έπραξαν με ένταση τόσο ο Νίκος Βούτσης όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος (ΕΡΤ 1), αλλά και πλήθος κυβερνητικών στελεχών. Προσπερνώντας το συλλαλητήριο, η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει σκέψη για δημοψήφισμα, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο και σε όσους τις τελευταίες ημέρες εξυφαίνουν σχετικά σενάρια. Αντίθετα, αυτό που έχει ενδιαφέρον, αν αποκωδικοποιηθούν σωστά τα μηνύματα που εκπέμπονται από το κυβερνητικό στρατόπεδο, είναι ότι προτάσσεται το εξής επιχείρημα: εάν υπάρχει μια σημαντική διαφορά μεταξύ δύο χωρών, αυτή επιλύεται μέσω της υπογραφής μιας διεθνούς σύμβασης που θα γεννά διεθνή ευθύνη.
Αποκωδικοποιώντας τα μηνύματα των δύο συλλαλητηρίων στο Μέγαρο Μαξίμου, στο οποίο είχαν θέσει εξαρχής ως απαραίτητη προϋπόθεση την απόκρουση του αλυτρωτισμού, μεταδίδεται ότι δεν υφίσταται πίεση από διάφορες δυνάμεις για άμεση λύση του Ονοματολογικού. Μάλιστα, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει και χρονοδιάγραμμα. «Οταν μιλάμε για σύνθετη ονομασία, erga omnes, αυτό σημαίνει έναντι όλων… Δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία χωρίς αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας με συνταγματική αναθεώρηση» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.