Ούτε οι ίδιοι δεν μπορούν να προσδιορίσουν με ακρίβεια τη μακρινή συγγένειά τους. Είναι κάπως μπερδεμένα τα κλαδιά του γενεαλογικού δέντρου. Τέταρτα ξαδέλφια, ενδεχομένως και πέμπτα (αν υφίσταται ακόμη συγγένεια) είναι ο Πέτρος Γιακουμάκης του Λεβαδειακού και ο Γιώργος της ΑΕΚ.

Γνωρίζονται, πάντως, παιδιόθεν. Στις 4 Ιουλίου 2004, μάλιστα, μία ημέρα μετά τα 12α γενέθλια του Πέτρου, έτυχε να πανηγυρίζουν μαζί τη στέψη της Ελλάδας στο Euro 2004 μπροστά στην τηλεόραση ενός αθλητικού κέντρου στο Γάζι Ηρακλείου.

Εκεί μεγάλωσε ο Πέτρος Γιακουμάκης. Ο μετέπειτα πρόεδρος του ΟΦΗ Φανούρης Βατσινάς είχε παντρέψει τους γονείς του, αλλά ο γάμος δεν στέριωσε. Ο Πέτρος έζησε από το Δημοτικό μαζί με τη μητέρα του και τον αδελφό του Μύρωνα, ο οποίος σημειωτέον παίζει μπάλα στον Ερμή Ζωνιανών στην Γ’ Εθνική. Παρεμπιπτόντως, από το περιλάλητο χωριό του Ρεθύμνου έλκει την καταγωγή της η μητέρα τους. Το μικρόβιο του ποδοσφαίρου, πάντως, το κόλλησαν από τον πατέρα Βασίλη που έπαιζε ερασιτεχνικά στο Ηράκλειο.

Στην ΕΠΣΗ άρχισε να συζητείται και το όνομα του Πέτρου από το Γάζι, όταν άρχισε να… γαζώνει με το Λίντο (67 γκολ σε τρεις σεζόν). Αρχικά μάλιστα ήταν αμυντικό χαφ, αλλά μετεξελίχθηκε σε επιθετικό. Αν και σε ματς της Μεικτής Παίδων Ηρακλείου είχε παίξει και στόπερ, καλύπτοντας το κενό του αποβληθέντος Νίκου Μαρινάκη (σημερινού παίκτη του Παναιτωλικού).

Μέχρι τα 11 μετείχε και σε χορευτικό σύλλογο, αλλά μετά αφοσιώθηκε στο ποδόσφαιρο… χορεύοντας αμυνόμενους.

Θήτευσε στη Χερσόνησο και στον Ατσαλένιο (δίδυμο με τον Γιώργο Γιακουμάκη στην επίθεση το 2011-12 στη Δ’ Εθνική), ενώ το καλοκαίρι του 2012 έκανε προετοιμασία με τον Εργοτέλη. Ο ξαφνικός θάνατος όμως του Απόστολου Παπουτσάκη άλλαξε τον προγραμματισμό της ομάδας και ο Πέτρος παρέμεινε στον ΠΟΑ. Υστερα από 18 γκολ σε 25 αγώνες στη Γ’ Εθνική, το 2013-14 ο Λεβαδειακός τον καπάρωσε. Ακόμη είναι σε ισχύ το πενταετές συμβόλαιο.

Ο Γιακουμάκης έχει ρίξει 19… μπαλοθιές στη Σούπερ Λίγκα (5 στην τρέχουσα σεζόν, με την τελευταία στο προχθεσινό 2-0 επί της Κέρκυρας) και έχει αναρριχηθεί στο τοπ 10 των σκόρερ της ομάδας στη μεγάλη κατηγορία. Εριξε πάντως και ένα βέλος στην καρδιά της Μαρίας…