Σε μια κρίση άνευ προηγουμένου βρίσκεται το νησιωτικό κράτος των Μαλδίβων στον Ινδικό Ωκεανό καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν στο Ανώτατο δικαστήριο της χώρας και συνέλαβαν δύο ανώτατους δικαστικούς, θέτοντας ταυτόχρονα σε κατ’οίκον περιορισμό τον επί σειρά ετών πρώην πρόεδρο και νυν ετεροθαλή αδελφού του προέδρου Αμπντάλα Γιαμίν, Μομούν Αμπντούλ Γκαγιούμ, ο οποίος ηγήθηκε της χώρας για περισσότερες από τρεις δεκαετίες.
Οι συλληφθέντες είναι ο ανώτατος δικαστής Αμπντουλάχ Σαϊντ και ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου Αλί Χαμίντ, με την αστυνομία να αναφέρει ότι οι συλλήψεις έγιναν επειδή οι εν λόγω δικαστές «εμπλέκονται σε εν εξελίξει έρευνα», χωρίς ωστόσο να δώσει καμία άλλη πληροφορία για τις κατηγορίες σε βάρος τους.
Η αναταραχή ξεκίνησε πριν μια εβδομάδα όταν ο πρόεδρος Γιαμίν, αρνήθηκε να υπακούσει την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, το οποίο ανακαλούσε τις κατηγορίες σε βάρος πλειάδας πολιτικών αντιφρονούντων που κρατούνται σε φυλακές καταδικασμένοι για διαφθορά, «τρομοκρατία», κατάχρηση και προδοσία. Το Δικαστήριο αποφάνθηκε επίσης ότι η δίκη του πρώην Προέδρου Μοχάμεντ Νασίντ που ζει σε εξορία, ήταν αντισυνταγματικός.
Τι σημαίνουν οι εξελίξεις αυτές για τον τουρισμό;
Η νησιωτική χώρα, που αποτελεί από τους πλέον δημοφιλείς ταξιδιωτικούς προορισμούς κηρύχθηκε από τον πρόεδρο Γιαμίν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τις επόμενες 15 ημέρες.
Ήδη πολλές χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ινδία και η Κίνα έχουν εκδώσει ταξιδιωτικές οδηγίες, ενώ το Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, προειδοποιεί τους βρετανούς υπήκοους να αποφεύγουν οποιαδήποτε διαδήλωση διαμαρτυρίας ή συγκέντρωση στην πρωτεύουσα Μαλέ.
Μέχρι και αυτή την ώρα δεν έχουν επηρεαστεί τα απομακρυσμένα νησιά όπου βρίσκονται τα πολυτελή τουριστικά θέρετρα ούτε και το διεθνές αεροδρόμιο, όπως αναφέρει το βρετανικό δίκτυο BBC. Ωστόσο, ο τουρισμός που είναι και η «βαριά βιομηχανία» της χώρας των 400.000 κατοίκων θα μπορούσε να πληγεί σημαντικά σε περίπτωση που η
πολιτική κρίση επιδεινωθεί με τους τουριστικούς πράκτορες να εκφράζουν φόβους για ακυρώσεις σε πακέτα διακοπών από το εξωτερικό. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το 2016 ο τουρισμός απέφερε στα κρατικά ταμεία έσοδα 2,7 εκατομμυρίων δολαρίων.