Την πρώτη επίσκεψη τούρκου προέδρου στο Βατικανό εδώ και έξι δεκατίες πραγματοποίησε χθες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Βασικό θέμα της συζήτησης με τον Πάπα Φραγκίσκο ήταν το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, την ώρα που σε κοντινή απόσταση διαδηλωτές, οι περισσότεροι των οποίων ήταν Κούρδοι, συγκρούονταν με την αστυνομία.

Η συνάντηση του προέδρου της Τουρκίας με τον ποντίφικα διήρκεσε 50 λεπτά και παρόντες ήταν πέντε υπουργοί καθώς και η σύζυγος και η κόρη του Ερντογάν. Ανταποδίδοντας μια επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει ο Πάπας στην Τουρκία το 2014, ο Ερντογάν θέλησε να χρησιμοποιήσει την παρουσία του στο Βατικανό για να εμφανιστεί ως εκπρόσωπος των μουσουλμάνων, γι’ αυτό και ανέδειξε σε κεντρικό θέμα την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να μεταφέρει την πρεσβεία της στο Ισραήλ, στην Ιερουσαλήμ –μια απόφαση στην οποία έχει εκφράσει την αντίθεσή του και ο ποντίφικας, ο οποίος τάσσεται ανοιχτά υπέρ της λύσης των δύο κρατών στο Παλαιστινιακό. Συνομίλησαν επίσης για την ανθρωπιστική κρίση στη Συρία, την ανάγκη καταπολέμησης της ισλαμοφοβίας και άλλα θέματα.

Στο τέλος της συνάντησης, ο Πάπας Φραγκίσκος δώρισε στον τούρκο πρόεδρο τον Αγγελο της Ειρήνης, ένα μετάλλιο που απεικονίζει έναν άγγελο να αγκαλιάζει το βόρειο και το νότιο ημισφαίριο προστατεύοντάς τα από έναν δράκο. «Είναι το σύμβολο ενός κόσμου που βασίζεται στην ειρήνη και τη δικαιοσύνη» σχολίασε ο ποντίφικας. «Είναι ο άγγελος της ειρήνης που στραγγαλίζει τον δαίμονα του πολέμου». Ο τούρκος πρόεδρος έλαβε επίσης ως δώρα ένα έργο χαρακτικής που απεικονίζει τη βασιλική εκκλησία του Αγίου Πέτρου όπως ήταν το 1600, το μήνυμα του Πάπα για τη φετινή Ημέρα Ειρήνης και την εγκύκλιό του για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, από την πλευρά του, δώρισε στον Πάπα έναν πίνακα κεραμικής που δείχνει την Κωνσταντινούπολη και μια κασετίνα με βιβλία του ποιητή και μυστικιστή Μεβλανά Ρουμί. Ο Πάπας Φραγκίσκος ζήτησε, όπως συνηθίζει, από τον Ερντογάν και τη σύζυγό του Εμινέ να προσευχηθούν υπέρ του έργου του και ο τούρκος πρόεδρος του απάντησε με χαμηλή φωνή: «Και εμείς περιμένουμε μια δική σας προσευχή».

Με τη χθεσινή του επίσκεψη στο Βατικανό, ο 64χρονος τούρκος ηγέτης επιχείρησε να κλείσει και την περίοδο έντασης που είχε ξεκινήσει πριν από τρία χρόνια μεταξύ Αγκυρας και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Ο Πάπας Φραγκίσκος σε ομιλίες του είχε αναφερθεί δύο φορές στη Γενοκτονία των Αρμενίων, κάνοντας λόγο για την «πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα» και προκαλώντας ιδιαίτερα έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της Αγκυρας. Μάλιστα, δεν ήταν λίγες οι ελεγχόμενες από την κυβέρνηση εφημερίδες, όπως η «Σαμπάχ», που είχαν κατηγορήσει τον ποντίφικα ότι είχε λάβει πολλά εκατομμύρια δολάρια από τους Αρμενίους προκειμένου να αναφερθεί δημόσια στη Γενοκτονία του 1915. Σαν να μην ήταν αρκετό αυτό, στελέχη της κυβέρνησης, όπως ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ, είχαν χαρακτηρίσει τον Πάπα «σταυροφόρο», η πατρίδα του οποίου, η Αργεντινή, είχε δώσει καταφύγιο σε Ναζί. Στην τουρκική αντιπροσωπεία χθες συμμετείχε και ο Μεχμέτ Πακατσί, ο πρεσβευτής της Τουρκίας στο Βατικανό, τον οποίο είχε ανακαλέσει στην Αγκυρα ο Ερντογάν μετά τις δηλώσεις του Φραγκίσου για τη Γενοκτονία –γεγονός που δείχνει ότι οδεύουμε προς εξομάλυνση των σχέσεων.

Μετά την επίσκεψή του στο Αποστολικό Παλάτι και τη συνάντηση με τον Πάπα Φραγκίσκο και τον υπουργό Εξωτερικών του Βατικανού καρδινάλιο Πιέτρο Παρολίν, ο Ερντογάν μετέβη στο Κυρινάλιο για συνομιλίες με τον ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα, όπου έδωσε το «παρών» και ο ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι.

Η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες αυξάνεται

Απέσυραν οι Ολλανδοί τον πρεσβευτή τους στην Αγκυρα

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ Ολλανδίας και Τουρκίας που είχε αρχίσει το 2017 και είχε οδηγήσει σε διαδηλώσεις και στις δύο χώρες. Χθες, η κυβέρνηση της Ολλανδίας ανακοίνωσε ότι αποσύρει τον πρεσβευτή της από την Αγκυρα. Σε ανακοίνωσή του το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι δεν θα επιτρέψει στον νέο τούρκο πρεσβευτή να επιδώσει τα διαπιστευτήριά του όσο η Τουρκία δεν επιτρέπει την είσοδο στη χώρα στον ολλανδό πρεσβευτή και ότι ουσιαστικά οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών που επιδεινώνονται εδώ κι ένα χρόνο έχουν πλέον παγώσει. Το 2017, στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στην Τουρκία για το δημοψήφισμα που επέκτεινε τις προεδρικές εξουσίες, η Χάγη είχε αρνηθεί να δεχθεί σε ολλανδικό έδαφος δύο τούρκους υπουργούς που ήθελαν να μιλήσουν σε πολιτικές συγκεντρώσεις στην Ολλανδία υπέρ του προέδρου Ερντογάν. «Εκτοτε», αναφέρεται στην ανακοίνωση», παρά τις διμερείς συνομιλίες «δεν κατορθώσαμε να φθάσουμε σε συμφωνία για να βρεθεί τρόπος εξομάλυνσης των σχέσεων των χωρών μας».