Τα κύματα των αγορών μετρά ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους προκειμένου να αποφασίσει για τον κατάλληλο χρόνο της έκδοσης ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου.
Εάν η έκδοση επταετών ομολόγων είχε γίνει την περασμένη εβδομάδα, όπως ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρχικός στόχος, πιθανότατα σήμερα η κυβέρνηση θα προετοιμαζόταν για την υποδοχή του κοινοτικού επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί με ενισχυμένο αφήγημα «αυτοδύναμης» εξόδου στις αγορές.
Εάν το βιβλίο προσφορών είχε ανοίξει χθες, όπως ήταν ο τελικός σχεδιασμός, σήμερα κατά πάσα πιθανότητα θα αναζητούνταν ομοιότητες και διαφορές με τη βιασύνη του ελληνικού Δημοσίου τον Ιούλιο του 2014, όταν η αρνητική συγκυρία στις διεθνείς αγορές κόστισε στο τότε κυβερνητικό αφήγημα. Η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών και του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους να τηρήσουν στάση αναμονής στην έκδοση επταετούς ομολόγου, ζυγίζοντας τη βαρύτητα των έντονων αναταράξεων στις διεθνείς αγορές, κρίνεται από κορυφαίες τραπεζικές πηγές «σωστή κίνηση». Τυπικά η αναμενόμενη για χθες έκδοση δεν αναβλήθηκε, διότι ουδέποτε είχε ανακοινωθεί επίσημα το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών. Στην ανακοίνωσή του ο ΟΔΔΗΧ άλλωστε έκανε λόγο για έξοδο στο «κοντινό μέλλον» υπό την αίρεση των συνθηκών στην αγορά.
Πρακτικά, η Ελλάδα έκανε πίσω για λίγες ή περισσότερες ημέρες στα σχέδια έκδοσης ομολόγων, όπως έκαναν και άλλες επτά χώρες οι οποίες προγραμμάτιζαν χθες έξοδο στις αγορές. «Ηταν προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί σε μία ημέρα, σήμερα» δήλωσε χθες στους «Finacial Times» τραπεζίτης υπό καθεστώς ανωνυμίας, αναφερόμενος στα σχέδια έκδοσης ελληνικών ομολόγων, προσθέτοντας πως «εάν περιμένουμε μία ημέρα ή λίγες ημέρες, δεν έχει αποφασιστεί τίποτα»…
Παράγοντες της αγοράς ομολόγων βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο. Εκτιμούν ότι το τσουνάμι που χτύπησε τις τελευταίες ημέρες κυρίως τα χρηματιστήρια (-4,6% το βράδυ της Δευτέρας η Wall Street, απώλειες έως και 3% ενδοσυνεδριακά στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια χθες και έως 4% στο ελληνικό, για να κλείσει τελικά με πτώση 1,74%) έχει παροδικό χαρακτήρα.
Εκπορεύεται από την ανησυχία για αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, συνακόλουθο της οποίας θα είναι η αναζήτηση ασφαλέστερων επενδυτικών καταφυγίων σε σχέση με τις μετοχές. Τα χρηματιστήρια έπειτα από ένα ξέφρενο ράλι τον Ιανουάριο διορθώνουν ακόμα και βίαια, αλλά δεν καταγράφονται αντίστοιχα βίαιες κινήσεις στην αγορά ομολόγων. Ενδεικτικό είναι ότι χθες η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου κινήθηκε σταθεροποιητικά, πέριξ του 3,7%, την ώρα που οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων ενισχύονταν, με τις τιμές να υποχωρούν.
Καθυστερήσεις.Στο θετικό σενάριο, όπως περιγράφεται από αρμόδιες πηγές, οι αναταράξεις στις αγορές απλώς καθυστερούν για λίγες ημέρες την έκδοση των ελληνικών επταετών ομολόγων. Οι αναταράξεις αυτές όμως έρχονται να υπενθυμίσουν πόσο ευάλωτη σε εξωτερικές διαταραχές παραμένει η ελληνική οικονομία, ενώ ορισμένες πηγές δεν χάνουν την ευκαιρία να αναδείξουν τους κινδύνους για τη μεταμνημονιακή πορεία της Ελλάδας, αν οι αγορές γυρίσουν έντονα αρνητικά και προληπτική γραμμή πίστωσης δεν υπάρχει.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει κάνει λόγο για «αυτοδύναμη έξοδο» με παράλληλο χτίσιμο ενός μαξιλαριού ασφαλείας της τάξεως των 19 δισ. ευρώ από κεφάλαια του ESM και τρεις εκδόσεις ομολόγων (επταετές τώρα, τριετές πριν από τις ιταλικές εκλογές και δεκαετές πριν από τη λήξη του τρίτου προγράμματος, αναφέρουν οι πληροφορίες).
Η πρώτη έκδοση για την άντληση κεφαλαίων της τάξεως των 3 δισ. ευρώ από τις αγορές για το μαξιλάρι φρέναρε, τουλάχιστον για κάποιες ημέρες, από τις διεθνείς εξελίξεις στις αγορές. Το 2014, όταν η έκδοση του τριετούς ομολόγου συνέπεσε με την κρίση στην πορτογαλική τράπεζα Espirito Santo, αντί για 3 δισ. ευρώ αντλήθηκε 1,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 3,5%. Προς το παρόν, επανάληψη του φαινομένου κίνησης κόντρα στον άνεμο των αγορών απεφεύχθη και το σενάριο της σταδιακής επανόδου στις αγορές παραμένει ενεργό.