Σε κούρεμα των χρεών από κόκκινα καταναλωτικά στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια που θεωρούν αδύνατον να εισπράξουν στο σύνολό τους, προχωρούν οι τράπεζες εφόσον οι δανειολήπτες είναι συνεπείς στις ρυθμίσεις των οφειλών τους.
Aκολουθώντας κυρίως το μοντέλο τού «υπό αίρεση κουρέματος», δηλαδή της ρύθμισης μέρους της οφειλής και της μεταφοράς του υπόλοιπου ποσού στο μέλλον για οριστικό κούρεμα, οι τράπεζες προσπαθούν να απαλλαγούν από κόκκινα δάνεια τα οποία αποτελούν και τον μεγάλο τους πονοκέφαλο. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για δάνεια τα οποία έχουν πάψει να εξυπηρετούνται και με τον τρόπο αυτόν, όπως σημειώνουν τραπεζικές πηγές, επιχειρείται η ανάκτηση ενός μέρους αυτών πριν καταλήξουν να πουληθούν σε funds.
Ηδη, όπως τονίζουν υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη, το ποσοστό των ρυθμίσεων με «υπό αίρεση κούρεμα» φτάνει στο 50%. Δηλαδή σήμερα η μία στις δύο ρυθμίσεις που έχουν επιτευχθεί γίνεται με αυτό το μοντέλο και προβλέπεται διαγραφή ακόμα και 70%-80% της βασικής οφειλής. Το κούρεμα ωστόσο παρέχεται σταδιακά ή εξ ολοκλήρου από την τράπεζα μόνο εφόσον ο δανειολήπτης αποδεικνύεται συνεπής στις καταβολές των δόσεων που προβλέπει η ρύθμιση.
Στην πλειονότητά τους τα δάνεια αυτά αφορούν στρατηγικούς κακοπληρωτές, οι οφειλές των οποίων εκτιμώνται ότι φτάνουν τα 18 δισ. ευρώ. Μάλιστα, στόχος είναι οι τράπεζες να καταφέρουν να ρυθμίσουν τα κόκκινα δάνειά τους με αυτόν τον τρόπο σε ποσοστό 80% το επόμενο διάστημα. Για τον σκοπό αυτόν ήδη ενημερώνουν με επιστολές τούς πελάτες τους.
Οπως εξηγούν τραπεζικά στελέχη, τον Δεκέμβριο, με δεδομένο ότι έρχονται πλειστηριασμοί για όσους δεν πληρώνουν, έγιναν οι περισσότερες ρυθμίσεις για το 2017, ενώ και ο Ιανουάριος του τρέχοντος έτους κινήθηκε στην ίδια κατεύθυνση. Παράλληλα θετική επίδραση εκτιμάται από τραπεζικούς παράγοντες ότι θα έχει και η επερχόμενη αυστηροποίηση του νόμου Κατσέλη. Στόχος είναι για τις τράπεζες περισσότερες ρυθμίσεις και λιγότεροι πλειστηριασμοί. Εντός του 2018 αναμένεται να πραγματοποιηθούν περί τους 12.000 πλειστηριασμούς –η πλειονότητά τους το δεύτερο εξάμηνο του 2018 –με τις τράπεζες να προσανατολίζονται να αναρτήσουν τους περισσότερους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα προς το τέλος του πρώτου εξαμήνου.
Αναφορικά με την πώληση δανείων σε funds, οι διοικήσεις των τραπεζών δεν σκέφτονται να πουλήσουν στεγαστικά δάνεια. Ωστόσο, μετά τα καταναλωτικά δάνεια με μεγάλη καθυστέρηση και χωρίς εξασφαλίσεις που πουλήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, πλέον οι τράπεζες περνούν και στις πωλήσεις δανείων με εξασφαλίσεις. Τα δάνεια αυτά αφορούν μικρά επιχειρηματικά δάνεια με εξασφάλιση. Ηδη η Τράπεζα Πειραιώς ανοίγει τον χορό των πωλήσεων και σε δάνεια με εξασφάλιση και, σύμφωνα με πληροφορίες, προχωρά σε πώληση πακέτου 1,6 δισ. ευρώ. Ανάλογη κίνηση ετοιμάζει και η Εθνική, η οποία αναμένεται να πουλήσει δικά της δάνεια εντός του τρίτου τριμήνου του 2018, το ύψος των οποίων δεν θα ξεπερνά, σύμφωνα με στελέχη της τράπεζας, το 1 δισ. ευρώ.
Τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια αποτελούν δυσεπίλυτο σταυρόλεξο για τις τράπεζες καθώς, όπως λένε, μεγάλος αριθμός αυτών, κυρίως μικρών και μεσαίων, δεν φαίνεται να είναι δυνατό να ανακτηθεί, ενώ το γεγονός ότι σχεδόν το σύνολο των επιχειρήσεων έχει δάνεια από περισσότερες της μιας τράπεζες κάνει ιδιαίτερα πολύπλοκες τις διαδικασίες .