Σημαντική συμφωνία για αυξήσεις στις αποδοχές, που μπορεί να αποτελέσει οδηγό και για άλλους εργαζομένους, πέτυχε το συνδικάτο εργατών μετάλλου IG Metall με την ένωση εργοδοτών Suedwestmetall που εκπροσωπεί τις βιομηχανίες στη Νοτιοδυτική Γερμανία.

Η συμφωνία αφορά μισθολογικές αυξήσεις 4,3% από τον Απρίλιο και μετά, καθώς και τη χορήγηση επιπλέον παροχών σε διάστημα 27 μηνών. Σε ετήσια βάση η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για αυξήσεις στις αποδοχές διαμορφώνεται στα επίπεδα του 3,5%, σύμφωνα με αναλυτές της Commerzbank που επικαλείται το Reuters.

Πρόκειται για μια συμβιβαστική λύση μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς αρχικά η ένωση εργαζομένων IG Metall ζητούσε αυξήσεις κατά 6% μέσα σε διάστημα δώδεκα μηνών. Οι εργοδότες συμφώνησαν ακόμη να δώσουν στους εργαζομένους το δικαίωμα να μειώνουν για διάστημα έως δύο ετών τις εβδομαδιαίες ώρες εργασίας από τις 35 στις 28 για τη φροντίδα παιδιών ή γονέων. Το αίτημα αυτό ήταν ένα από τα μεγάλα αγκάθια των διαπραγματεύσεων. Σε αντάλλαγμα, η IG Metall δέχθηκε ότι οι εργοδότες έχουν το δικαίωμα να προσλαμβάνουν επιπλέον προσωπικό που θα δουλεύει έως 40 ώρες την εβδομάδα, ώστε τα εργοστάσια να μπορούν να αυξάνουν σημαντικά την παραγωγή τους σε περιόδους που υπάρχει αυξημένη ζήτηση. Με βάση τη συμφωνία οι εργαζόμενοι θα λάβουν επίσης εφάπαξ 100 ευρώ για το πρώτο τρίμηνο του 2018. Από το 2019 και μετά θα λαμβάνουν ετήσιο εφάπαξ ποσό που θα περιλαμβάνει 400 ευρώ, συν άλλο ένα τέταρτο σχεδόν (27,5%) του μηνιαίου μισθού τους. Ορισμένοι εργαζόμενοι θα έχουν το δικαίωμα να παίρνουν άδεια αντί για τις συγκεκριμένες αποδοχές, σημειώνει ακόμη το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Για να πετύχουν τους στόχους τους οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε 24ωρες απεργίες, απειλώντας ότι θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις εάν οδηγούνταν σε αδιέξοδο και ο έκτος γύρος διαπραγματεύσεων. Από τις απεργίες που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα εκτιμάται ότι οι μεγάλες βιομηχανίες στη Γερμανία είχαν απώλειες 200 εκατ. ευρώ.

ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ. Η πιλοτική αυτή συμφωνία αφορά περισσότερους από μισό εκατομμύριο εργαζομένους στη Νοτιοδυτική Γερμανία, όπου εδρεύουν εταιρείες-κολοσσοί στον χώρο της βιομηχανίας όπως η Daimler AG, σημειώνει επίσης το ειδησεογραφικό πρακτορείο. Πλέον, αναμένεται να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τη χορήγηση αντίστοιχων αυξήσεων και σε άλλους εργαζομένους, τόσο στον ίδιο, όσο και σε άλλους κλάδους.

Το σωματείο των δημοσίων υπαλλήλων της Γερμανίας, Verdi, αναμένεται αύριο να δημοσιοποιήσει τις δικές του απαιτήσεις όσον αφορά τις αυξήσεις που διεκδικεί για τα μέλη του. Το IG Metall και το Verdi, που είναι τα δύο μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα της χώρας, εκπροσωπούν συνολικά το 15% όλων των εργαζομένων.

Τα συνδικάτα έχουν περάσει στην επίθεση ζητώντας από τους εργοδότες αυξήσεις για τα μέλη τους, σε μια περίοδο που η ανάπτυξη στη χώρα τρέχει με γοργούς ρυθμούς και η ανεργία βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα μετά την επανένωση των δύο Γερμανιών το 1990.