Τα ακριβά έξυπνα κινητά τηλέφωνα (smartphones) και οι ultra mobile συσκευές αναμένεται να παραμείνουν και φέτος οι κινητήριες δυνάμεις της αγοράς τεχνολογίας.
Μάλιστα, μέχρι το τέλος του χρόνου προβλέπεται ότι παγκοσμίως θα πουληθούν περισσότερες συσκευές φορητών υπολογιστών, tablets και κινητών τηλεφώνων σε σχέση με το 2017.
Πέρυσι διατέθηκαν στην παγκόσμια αγορά συνολικά 2,28 δισ. συσκευές, αριθμός που για το τρέχον έτος εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στις 2,32 δισ. μονάδες, καταγράφοντας αύξηση της τάξεως του 2,1%. Η εκτίμηση είναι πως μέχρι το 2020 ο αριθμός των χρηστών smartphones θα αγγίξει τα 2,87 δισ., αριθμός που ξεπερνά τον μισό πληθυσμό της Γης.
Ως ατμομηχανή της παγκόσμιας αγοράς συσκευών αναμένεται να λειτουργήσει ξανά ο κλάδος των smartphones, ενώ δεύτερη κινητήριος δύναμη θα είναι οι ultra mobile συσκευές (tablets κ.λπ.).
Ειδικότερα, όσον αφορά τα smartphones, σύμφωνα με ανάλυση της Gartner, η αγορά θα κινηθεί με θετικούς ρυθμούς, με τις high-end συσκευές να οδηγούν την πορεία της ανόδου.
Στο μεταξύ, ανοδική είναι και η μέση τιμή πώλησης των smartphones στη διεθνή αγορά. Οι τιμές διάθεσης των έξυπνων κινητών ενισχύθηκαν ήδη κατά 10%, κατά μέσο όρο, μέσα στο τέταρτο τρίμηνο του 2017. Συγκεκριμένα, η μέση τιμή πώλησης διαμορφώθηκε στα 363 δολάρια.
Στην Ελλάδα. Περισσότερα και καλύτερα smartphones αγοράζουν και οι έλληνες καταναλωτές. Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το 2017 η διείσδυση των smartphones στην ελληνική αγορά άγγιξε το 51%, ποσοστό μικρότερο κατά 11 μονάδες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και άρα με μεγάλο περιθώριο βελτίωσης.
Τα smartphones αντιπροσωπεύουν ήδη το 96% της ελληνικής αγοράς κινητών τηλεφώνων. Το 2017 πουλήθηκαν συνολικά περίπου 2,1 εκατ. συνολικής αξίας περίπου 500 εκατ. ευρώ. Οπως εξηγούν οι αναλυτές της Gartner, οι καταναλωτές έχουν σήμερα μια ευρύτατη γκάμα επιλογών για την αγορά μιας συσκευής. Πρόκληση για τον κλάδο παραμένει αφενός το πόσες συσκευές μπορεί να σηκώσει ένα νοικοκυριό και αφετέρου το ποιες είναι αυτές. Σε κάθε περίπτωση, φέτος και τα επόμενα χρόνια, εκτιμάται ότι όλο και περισσότεροι αγοραστές θα επικεντρώνονται σε συσκευές υψηλότερης τιμής και μεγαλύτερης αξίας.
ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ. Το 2018, οι αγοραστές-χρήστες smartphones αναμένεται να επικεντρωθούν στην επιλογή συσκευών που θα προσφέρουν εξατομικευμένες εμπειρίες μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI – Artificial Intelligence), εικονικούς προσωπικούς βοηθούς για το χρήστη, βιομετρικά στοιχεία και περαιτέρω βελτιώσεις στις λειτουργίες της εμφάνισης και της κάμερας.
Οπως υποστηρίζουν οι αναλυτές, από το 2019 θα μπουν στην αγορά και τα πρώτα τηλέφωνα 5G, όταν θα ξεκινήσει η ανάπτυξη των δικτύων 5G σε επιλεγμένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα. Προβλέπουν δε ότι έως το 2021, το 9% των πωληθέντων smartphones θα υποστηρίξει 5G.
Σε ό,τι αφορά τους παραδοσιακούς προσωπικούς υπολογιστές, οι ειδικοί προβλέπουν ότι θα μειωθούν κατά 5,4% το 2018, με τα notebooks να δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση, καθώς οι πωλήσεις τους εκτιμάται ότι θα μειωθούν κατά 6,8% το 2018.
Στον αντίποδα, οι premium ultra mobile συσκευές θα είναι το μόνο τμήμα της αγοράς των PCs που θα δει ανάπτυξη εντός του τρέχοντος έτους.