Δυσκολεύει ο δρόμος για την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Αγκυρας και Βρυξελλών μετά το νέο επεισόδιο στη διπλωματική διένεξηΟλλανδίαςκαιΤουρκίας, η οποία διαρκεί εδώ και έναν χρόνο. Η διένεξη, η οποία οδήγησε την Ολλανδία να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στην Τουρκία, δημιουργεί ένα ακόμη εμπόδιο στην ούτως ή άλλως δύσκολη σχέση της χώρας με την ΕΕ, επισήμαναν στα «ΝΕΑ» διπλωματικές πηγές στη Χάγη.
Δεν απέκλειαν, μάλιστα, παρά την προσπάθεια από την πλευρά της Τουρκίας να χαμηλώσει τους τόνους, να ακολουθήσει σκληρή απάντηση της Αγκυρας τις επόμενες μέρες, αλλά και εντάσεις στο εσωτερικό της Ολλανδίας λόγω της πολυπληθούς κοινότητας –κάπου μισό εκατομμύριο –τουρκικής καταγωγής. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι η αρνητική κλιμάκωση των «ήδη τεταμένων σχέσεων» μεταξύ των δύο χωρών ρίχνει τη σκιά της στα σχέδια της Βουλγαρίας –από τη θέση της προεδρεύουσας της ΕΕ –για την οργάνωση διάσκεψης κορυφής μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας στο τέλος Μαρτίου προκειμένου Ευρώπη και Αγκυρα να ομαλοποιήσουν τις σχέσεις τους.
Ενδεικτική για τις «ευρωπαϊκές» επιπτώσεις που ενδεχομένως προκαλέσει η νέα κρίση μεταξύ των δύο χωρών είναι η δήλωση της ολλανδής ευρωβουλευτού Κάτι Πίρι, η οποία είναι, παράλληλα, εισηγήτρια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για ζητήματα που αφορούν την Τουρκία. «Ολοι γνωρίζαμε πόσο δύσκολη ήταν η σχέση [μεταξύ Ολλανδίας και Τουρκίας], αλλά η ριζική αυτή διακοπή δεν θα διευκολύνει την κατάσταση, ούτε για την ΕΕ» δήλωσε η Πίρι.
Η επιδείνωση των εντάσεων μεταξύ Χάγης και Αγκυρας ακολούθησε ένα διάστημα έντονων διπλωματικών επαφών, οι οποίες φαινόταν ότι θα οδηγούσαν σε θετικό πρόσημο τις σχέσεις των δύο χωρών. «Τον Δεκέμβριο φαινόταν ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έβαιναν προς βελτίωση, όμως η εμμονή της Τουρκίας να ζητήσει η Χάγη μονομερώς “επίσημη συγγνώμη” δεν βοήθησε την προσπάθεια» επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο Αντριαν Σχάουτ, επικεφαλής για την Ευρώπη στην ολλανδική δεξαμενή σκέψης Clingendael, το οποίο αποτελεί άτυπο σύμβουλο της ολλανδικής κυβέρνησης σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Την ίδια εποχή ο Ερντογάν είχε δηλώσει στην τουρκική εφημερίδα «Hürriyet»: «Δεν έχουμε προβλήματα με τη Γερμανία, την Ολλανδία ή το Βέλγιο. Οι ηγέτες των χωρών αυτών είναι παλιοί φίλοι μου».
Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Χάλμπε Ζάιλστρα είχε δεχτεί σκληρή κριτική από ολλανδούς βουλευτές εξαιτίας της ήπιας συμπεριφοράς του έναντι της τουρκικής επίθεσης στη Βόρεια Συρία. Οι ολλανδοί βουλευτές ζητούν να θέσει η Χάγη ζήτημα στο ΝΑΤΟ, απαιτώντας από την Τουρκία να δώσει εξηγήσεις στους νατοϊκούς συμμάχους της για την επίθεση. Ο Ζάιλστρα είχε, μάλιστα, δηλώσει ότι η Τουρκία έχει το δικαίωμα της αυτοάμυνας.
Οι σχέσεις των δύο χωρών είχαν αγγίξει κόκκινο πριν από το δημοψήφισμα για την αλλαγή του Συντάγματος στην Τουρκία και λίγες μέρες πριν από τις κρίσιμες ολλανδικές εκλογές, όταν η Χάγη είχε απελάσει την τουρκάλα υπουργό Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά και απαγορεύσει την άφιξη του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εμποδίζοντάς τους να μιλήσουν σε συγκεντρώσεις τούρκων μεταναστών υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης.
Κατά πολιτικούς αναλυτές, η ΕΕ και κατ’ επέκταση η Ολλανδία έχουν σημαντικά πεδία συνεργασίας με την Τουρκία: την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού και της τρομοκρατίας, αλλά και σημαντικές εμπορικές συναλλαγές. Κατά τον ειδικό επί ευρωπαϊκών θεμάτων Σχάουτ, «οι δύο πλευρές χρειάζονται η μία την άλλη». Κάτι που αναγνωρίζει ο Ζάιλστρα, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι σε εμπορικό επίπεδο η συνεργασία των δύο χωρών παραμένει, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους Ολλανδούς για τις οικονομικές επιπτώσεις που ενδεχομένως να προκαλέσει στην Ολλανδία η περαιτέρω όξυνση των σχέσεων.