Την ανακάλυψη σημαντικού και πολλά υποσχόμενου κοιτάσματος φυσικού αερίου στο Μπλοκ 6 του πεδίου Καλυψώ της Κύπρου ανακοίνωσε χθες η Eni. Εάν επιβεβαιωθεί το μεγάλο μέγεθος του κοιτάσματος, τότε η χώρα μπορεί να αναδειχθεί σε πολύ ισχυρό παίκτη στην αγορά ενέργειας της περιοχής, αλλάζοντας ακόμη και τις οικονομικές και γεωπολιτικές ισορροπίες με τη γειτονική Τουρκία και το Ισραήλ.
Η ιταλική εταιρεία σε συνεργασία με τη γαλλική Total πραγματοποιεί εδώ και αρκετό καιρό έρευνες ανοικτά της Κύπρου. Πρόκειται για κοίτασμα αντίστοιχο σε μέγεθος με αυτό του πολύ μεγάλου πεδίου με την ονομασία Ζορ που βρίσκεται ανοικτά της Αιγύπτου, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Eni. Η ιταλική ενεργειακή ανακοίνωσε ακόμη ότι χρειάζονται επιπλέον αναλύσεις για να ανακοινωθεί το μέγεθος του κοιτάσματος και για να φανεί εάν θα επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες.
Σύμφωνα με τον ισραηλινό Τύπο, εάν το κοίτασμα Καλυψώ είναι πολύ μεγάλο, τότε μπορεί να δημιουργηθούν επιπλοκές στην εκμετάλλευση του κοιτάσματος Λεβιάθαν του Ισραήλ. Αυτό μπορεί να συμβεί επειδή δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η σύναψη όλων των συμβάσεων για την εκμετάλλευση του εν λόγω ισραηλινού κοιτάσματος, το οποίο δεν αναμένεται να ξεκινήσει παραγωγή πριν το 2020.
Η ανακάλυψη των κοιτασμάτων στο πεδίο Καλυψώ υπόσχεται πολλά για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου καθώς μπορεί να είναι αντίστοιχα με αυτά του κοιτάσματος Ζορ της Αιγύπτου, ανακοίνωσε η Eni. Η ιταλική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου είχε ανακαλύψει το Ζορ το 2015. Το κοίτασμα αυτό βρίσκεται στο πεδίο Σορούκ και εκτιμάται ότι φτάνει τα περίπου 850 δισ. κυβικά μέτρα, έχοντας σχεδόν το διπλάσιο μέγεθος από το κοίτασμα Λεβιάθαν και βρίσκεται κοντά του. Πηγές του ισραηλινού Τύπου ανέφεραν τις προηγούμενες ημέρες την εκτίμηση ότι τα κοιτάσματα στο Καλυψώ μπορεί να ανέρχονται σε περίπου 230 δισ. κυβικά μέτρα. Το Ζορ απέχει από το Καλυψώ περίπου 80 χιλιόμετρα.
Στο Μπλοκ 6 του Καλυψώ 1 η γεώτρηση έγινε σε βάθος 2.074 μέτρων νερού και έφτασε μέχρι τα 3.827 μέτρα «εντοπίζοντας μια εκτεταμένη στήλη αερίου σε πετρώματα», όπως ανακοίνωσε χθες από το Μιλάνο η ιταλική εταιρεία. Ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης έκανε λόγο για ιδιαίτερα θετική εξέλιξη καθώς αποτελεί τη δεύτερη σημαντική ανακάλυψη κοιτασμάτων στην ΑΟΖ της Κύπρου, σύμφωνα με το Reuters.
Η Eni έχει παρουσία στην Κύπρο από το 2013 και διατηρεί έξι άδειες ερευνών και εκμετάλλευσης (στα Μπλοκ 2, 3, 6, 8, 9 και 11) της ΑΟΖ της χώρας. Στις έρευνες στο Μπλοκ 6 του Καλυψώ 1 όπου έγινε η ανακάλυψη συνεργάζεται στενά με την εταίρο της Total.