Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί αποτελούν το τελευταίο αγκάθι για την τυπική ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ. Παρά τις εκτιμήσεις πως ενδέχεται να απαιτηθεί λίγος χρόνος παραπάνω, μετά και το Eurogroup της Καθαρής Δευτέρας, στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν υπάρχει ανησυχία. Υπάρχει ανάγκη όμως να τρέξει μια σειρά διαδικασιών, ώστε να ξεπεραστούν οι σκόπελοι.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης αναμένεται να ενημερώσει σήμερα τους ομολόγους του στο EuroWorking Group πως από τη λίστα των 110 προαπαιτουμένων της τρίτης αξιολόγησης, 103-104 έχουν κλείσει και με εξαίρεση δύο, ο κατάλογος θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 19 Φεβρουαρίου. Ο ένας αστερίσκος αφορά την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ για το Ελληνικό. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η απόφαση θα είναι θετική για την επένδυση, πλην όμως ενδέχεται οι δανειστές να απαιτήσουν να έχει καθαρογραφεί. Το θέμα θεωρείται διαδικαστικού χαρακτήρα.
Ο δεύτερος αστερίσκος αφορά τους πλειστηριασμούς. Προαπαιτούμενο της τρίτης αξιολόγησης είναι η απρόσκοπτη διενέργεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές έχουν ζητήσει εβδομάδα με την εβδομάδα να αυξάνεται ο αριθμός τους (φαίνεται να τηρείται), οι πλειστηριασμοί που είχαν προγραμματιστεί να γίνουν στα ειρηνοδικεία και δεν γίνονται λόγω αποχής να περάσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα στις 21 Φεβρουαρίου και να διαπιστωθεί ότι υπάρχει γεωγραφική κάλυψη όλης της χώρας. Στην τελευταία παράμετρο ειδική αναφορά έχει κάνει και ο Μάριο Ντράγκι.
Το μεγαλύτερο αγκάθι είναι η διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών με πανελλαδική κάλυψη, δεδομένου ότι στην περιφέρεια δεν έχουν πιστοποιηθεί ακόμα πολλοί συμβολαιογράφοι και επιπλέον ορισμένοι συμβολαιογραφικοί σύλλογοι αντιδρούν στη λεγόμενη παρέκταση αρμοδιότητας, τη δυνατότητα δηλαδή ένας συμβολαιογράφος από την Κρήτη να βγάζει στο ηλεκτρονικό σφυρί ένα ακίνητο στην Καρδίτσα. Ορισμένοι σύλλογοι μάλιστα επιμένουν στην ανάγκη η ηλεκτρονική πλατφόρμα να μην είναι ιδιοκτησίας του Συλλόγου Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσων, αλλά να βρίσκεται υπό τον έλεγχο του υπουργείου Δικαιοσύνης ή του υπουργείου Οικονομικών. Αρμόδιες πηγές υποστηρίζουν ότι τα προβλήματα αυτά θα ξεπεραστούν σύντομα, στρέφοντας πλέον όλους τους προβολείς στην τέταρτη αξιολόγηση.
Ο ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ. Ο κοινοτικός επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος θα έχει σήμερα διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών, παρουσιάζοντας χθες τις χειμερινές εκτιμήσεις της Κομισιόν σημείωσε πως «η πρόοδος σε ό,τι αφορά την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος είναι πολύ σημαντική και σε αυτή τη βάση θα διερευνήσουμε τι θα ακολουθήσει μετά, ποια θα είναι η εποπτεία που θα έχει η Ελλάδα μετά το πρόγραμμα». Εξέφρασε πάντως την εκτίμηση πως μετά το τέλος του προγράμματος «η Ελλάδα θα μπορούσε σταδιακά να γίνει και πάλι μια κανονική χώρα με πλήρη δικαιώματα και υποχρεώσεις».
Το μοντέλο που έχουν προδιαγράψει με δηλώσεις τους εκπρόσωποι των δανειστών το τελευταίο διάστημα αφορά ένα πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας τα επόμενα χρόνια, με σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Ακόμα και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος άλλωστε έχει παραδεχθεί ότι η εποπτεία δεν είναι κάτι που θα εκλείψει από τη μία μέρα στην άλλη, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.
Στη χθεσινή της έκθεση η Κομισιόν χωρίς να δίνει στίγμα προθέσεων για τη μεταμνημονιακή περίοδο, τονίζει την ανάγκη να υπάρξει διαρκής δέσμευση στις μεταρρυθμίσεις προκειμένου να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη, ενώ διατηρεί αμετάβλητες τις προβλέψεις για ρυθμό ανάπτυξης 1,6% το 2017 και από 2,5% το 2018 και το 2019.
Κλειδί για τις μεταμνημονιακές εξελίξεις θεωρείται η ρύθμιση του χρέους την οποία διεκδικεί το ΔΝΤ ως όρο παραμονής του στο ελληνικό πρόγραμμα και προκειμένου να βάλει σφραγίδα βιωσιμότητας. Στη σημερινή συνεδρίαση του EwG θα γίνει και μια πρώτη συζήτηση τεχνικού χαρακτήρα για το χρέος μετά τη σχετική εξουσιοδότηση από το Eurogroup.