Τρεις μήνες μετά την πρώτη ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου των Φυλακών τα μέλη του, υπό διαφορετική μάλιστα σύνθεση, έδωσαν χθες και πάλι θετική ψήφο στον πολυϊσοβίτη για την εγκληματική δράση της 17Ν Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος από σήμερα και μέχρι την Κυριακή θα βρίσκεται εκτός των φυλακών Κορυδαλλού με διήμερη άδεια.

Τα μέλη του αρμόδιου συμβουλίου με τη σύμφωνη γνώμη και του δεύτερου εισαγγελικού λειτουργού που υπηρετεί στις φυλακές Κορυδαλλού, τηρώντας πιστά το γράμμα του νόμου για τη χορήγηση των αδειών σε κρατούμενους, έκαναν δεκτή τη δεύτερη κατά σειρά αίτηση του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Σύμφωνα με την απόφαση, η άδειά του θα διαρκέσει για 48 ώρες από σήμερα και ως εκ τούτου στις εννέα το πρωί της Κυριακής θα πρέπει να έχει επιστρέψει και πάλι στο κελί όπου κρατείται από τον Σεπτέμβριο του 2002, οπότε και είχε εμφανιστεί ενώπιον των διωκτικών Αρχών που τον καταζητούσαν για τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης.

Και αυτή τη φορά, όπως και την προηγούμενη, του επιβλήθηκαν συγκεκριμένοι περιοριστικοί όροι, που είναι η διαμονή στο σπίτι του, στον Βαρνάβα, να μην απομακρυνθεί από τα όρια του δήμου όπου βρίσκεται η κατοικία του καθώς και να εμφανίζεται δύο φορές την ημέρα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ. Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τις διατάξεις του Σωφρονιστικού Κώδικα ο Κουφοντίνας είχε δικαίωμα να υποβάλει αίτηση για χορήγηση αδείας με τη συμπλήρωση 8 ετών στις φυλακές υπό την προϋπόθεση –όπως ορίζεται από τον νόμο –ότι δεν εκκρεμεί άλλη υπόθεση εις βάρος του και δεν έχει υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα κατά τη διάρκεια της κράτησής του. Μέχρι να φτάσει να πάρει την πρώτη άδεια τον περασμένο Νοέμβριο είχαν απορριφθεί προηγουμένως έξι αιτήσεις που είχε υποβάλει. Μετά όμως από την έγκριση της πρώτης άδειας ο καταδικασθείς για την δράση της 17Ν είχε δικαίωμα μέσα σε δύο μήνες να ξαναθέσει αίτημα για να βγει από τη φυλακή όπως και έκανε. Ο Σωφρονιστικός Κώδικας εξάλλου προβλέπει ότι για τη χορήγηση της άδειας τα μέλη του αρμοδίου Συμβουλίου των Φυλακών δεν σταθμίζουν τη βαρύτητα και την ποινική απαξία της πράξης για την οποία έχει καταδικαστεί και έχει στερηθεί την προσωπική του ελευθερία αλλά το μόνο που μετρούν είναι η συμπεριφορά του μέσα στις φυλακές. Η χορήγηση της άδειας δίνεται, όπως επισημαίνεται, για τη σταδιακή επανένταξή του στην κοινωνία και την ενίσχυση των δεσμών με την οικογενειά του.

Κυριάκος Μητσοτάκης:Η δημοκρατία οφείλει να αμύνεται

«Αδιανόητες» χαρακτήρισε εκ νέου ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης τις άδειες στον Κουφοντίνα, τονίζοντας ότι «η δημοκρατία δεν εκδικείται, αλλά οφείλει να αμύνεται απέναντι σε όσους την υπονομεύουν».