Στην πρόσβαση των ελλήνων ασθενών σε τελικά προϊόντα θεραπευτικής κάνναβης στοχεύει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε χτες στη Βουλή. Οπως προβλέπεται, οι ασθενείς θα μπορούν να προμηθεύονται τα προϊόντα κάνναβης για θεραπευτική χρήση (σε χάπι, σπρέι κ.ά.) από τα ιδιωτικά φαρμακεία με τους όρους του κρατικού μονοπωλίου.
Στο πλαίσιο αυτό, οι ιθύνοντες στην Αριστοτέλους επεξεργάζονται τον τρόπο βάσει του οποίου θα συνταγογραφείται η φαρμακευτική κάνναβη στους ασθενείς προκρίνοντας τη λύση της δίγραμμης συνταγής (ειδική συνταγή ναρκωτικών) υπ’ ευθύνη του ιατρού.
Παράλληλα μελετάται το σενάριο ένταξης της συνταγογράφησης της ιατρικής κάνναβης στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, μέθοδος που θα συνδράμει στη δημιουργία ενός μητρώου ασθενών.
«Με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλιστεί ένα ασφαλές πλαίσιο ώστε να έχουν πρόσβαση οι ασθενείς οι οποίοι τεκμηριωμένα χρειάζονται την συγκεκριμένη θεραπευτική αγωγή», σημείωσε χτες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξη Τύπου με τους υπουργούς Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελο Αποστόλου και Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη.
Η πρόσβαση των ασθενών προσδιορίζεται και στην κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Υγείας και Δικαιοσύνης τον περασμένο Ιούλιο και με την οποία προκρίθηκε η μεταφορά της κάνναβης και της ρητίνης της από τον πίνακα Α ταξινόμησης ναρκωτικών ουσιών στον πίνακα Β.
Ειδικότερα, ο πίνακας Β περιλαμβάνει ουσίες με υψηλό κίνδυνο κατάχρησης οι οποίες όμως χορηγούνται για θεραπευτικούς σκοπούς (κυρίως για παυσίπονη δράση, π.χ. μορφίνη) και ο έλεγχος, η κυκλοφορία και η διάθεσή τους βρίσκονται αποκλειστικά υπό τον έλεγχο του κράτους (κρατικό μονοπώλιο). Σημειώνεται δε, ότι με τη μεταφορά της κάνναβης από τον πίνακα Α στον πίνακα Β κατέστη δυνατή η χρήση προϊόντων με φαρμακευτική κάνναβη από από ασθενείς στην Ελλάδα.
Το πόρισμα. Είχε προηγηθεί άλλωστε το σχετικό πόρισμα ομάδας εργασίας του υπουργείου Υγείας υπό την προεδρία τηςαναπληρώτριας καθηγήτριας Φαρμακολογίας και πρόεδρου του ΕΟΦ Κατερίνας Αντωνίου.
Στα συμπεράσματα του σχετικού πορίσματος υπογραμμίζεται ότι «είναι αποδεκτές οι φαρμακολογικές ιδιότητες και οι υπό διερεύνηση επακόλουθες θεραπευτικές ενδείξεις της κάνναβης κατόπιν εγκριτικών διαδικασιών, είτε με τη μορφή δραστικών ουσιών που περιλαμβάνονται στο φυτό είτε εκχυλισμάτων ή τμημάτων του φυτού».
Με δεδομένο άλλωστε ότι τα οφέλη που προκύπτουν, λαμβάνοντας υπόψιν τη «ζυγαριά» κλινικού οφέλους – ανεπιθύμητων παρενεργειών στα υπό κυκλοφορία κανναβινοειδή σκευάσματα που αναγνωρίζονται από άλλες χώρες, η ομάδα εργασίας οδηγήθηκε στο συμπέρασμα ότι «είναι απαραίτητη η άμεση πρόσβαση και των ασθενών στην Ελλάδα στα συγκεκριμένα προϊόντα».
Ειδικότερα και όπως αναφέρεται στο ίδιο πόρισμα, «το προφίλ της σχέσης κλινικού οφέλους/ανεπιθύμητων ενεργειών είναι ευνοϊκό για μια σειρά από νόσους (καχεξίας/ανορεξίας στο HIV/AIDS, επιληψία, χρόνιος πόνος, νευροπαθητικός πόνος, ναυτία και έμεση στη χημειοθεραπεία, σπαστικότητα που σχετίζεται με την πολλαπλή σκλήρυνση κ.ά.) όπως προφανώς αναγνωρίζεται επί του παρόντος στα υπό κυκλοφορία κανναβινοειδή σκευάσματα σε άλλες χώρες».
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι θεραπευτικές προοπτικές των κανναβινοειδών μπορεί μελλοντικά να «επεκταθούν στη θεραπεία του γλαυκώματος, της οστεοπόρωσης, της σχιζοφρένειας και του φαινομένου του εθισμού και της εξάρτησης».
Η καλλιέργεια. Επιπλέον με το νομοσχέδιο δίδεται η δυνατότητα σε φυσικά και νομικά πρόσωπα να καλλιεργούν ποικιλίες κάνναβης για την επεξεργασία των πρώτων υλών και γενικότερα των ουσιών αυτών με αποκλειστικό σκοπό την παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα, εξασφαλίζοντας τον κατάλληλο χώρο για την καλλιέργεια και τη δημιουργία μεταποιητικής μονάδας.
Οι ποικιλίες που θα καλλιεργούνται είναι του είδους Cannabis Sativa L, περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) άνω του 0,2%. Δεν θα επιτρέπεται η παραγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού.
Η έκταση στην οποία θα παράγεται το προϊόν θα πρέπει να έχει ελάχιστο εμβαδόν τεσσάρων στρεμμάτων στα οποία θα περιλαμβάνονται οι χώροι καλλιέργειας, μεταποίησης και οι υποστηρικτικές δομές (διάδρομοι, υπόστεγα, χώροι αποθήκευσης και φόρτωσης).
Δικαίωμα παραγωγής έχουν όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις διορισμού ως δημόσιοι υπάλληλοι, έχουν δηλαδή καθαρό ποινικό μητρώο.