Το ακούω από χθες βράδυ που ο Ολυμπιακός έχασε από την ΑΕΚ για δεύτερη φορά σε τρεις μέρες και με το ίδιο σκορ (1-2). «Ο Ολυμπιακός», λένε αυτοί που ξέρουν, «πληρώνει τις πολλές αλλαγές των προπονητών, καθώς τα δύο τελευταία χρόνια μόνο έχει αλλάξει οκτώ». Οκτώ δεν είναι –είναι λιγότεροι. Αλλά από περιέργεια έριξα μια ματιά να δω τι κάνουν και πού δουλεύουν όλοι αυτοί που ενδεχομένως αδίκησε.
Σίλβα
Ο πρώτος, που έφυγε έπειτα από έναν χρόνο καλής δουλειάς, ήταν ο Μάρκο Σίλβα. Ο Πορτογάλος δεν απολύθηκε, αλλά παραιτήθηκε, ας πούμε όμως ότι αυτό είναι ένα ψέμα που λέει ο Ολυμπιακός και ότι τον έδιωξαν. Ο Σίλβα είναι καλός προπονητής, αλλά έχει ένα κακό: ενώ δουλεύει σε μια ομάδα, ψάχνει ήδη την επόμενη! Το έλεγαν στον Ολυμπιακό ότι ζούσε και ανέπνεε να του γίνει μια πρόταση από την Πόρτο, και δεν το πίστευα. Ο κόουτς πήγε στη Γουότφορντ, απ’ όπου και απολύθηκε για έναν απλό λόγο: διότι πίεζε τους ανθρώπους της αγγλικής ομάδας να πάει στην Εβερτον που του είχε κάνει προτάσεις! Δεν το λένε στον Ολυμπιακό αυτό: οι «Times» το γράψανε. Γράψανε επίσης ότι «ο Πορτογάλος δεν κατάφερε ποτέ να μπει στη λογική του συλλόγου, αφού ζητούσε παίκτες οι οποίοι ήταν αρκετά πάνω απ’ τις οικονομικές δυνατότητες του συλλόγου, όπως για παράδειγμα ο Ισλάμ Σλιμανί της Λέστερ, του οποίου η χρηματιστηριακή αξία κυμαίνεται στα 45-50 εκατ. ευρώ». Πιθανότατα κάποιοι να νομίζουν ότι ο Ολυμπιακός έπρεπε να ξοδεύει καμιά πενηνταριά εκατομμύρια ευρώ σε κάθε μεταγραφική περίοδο για να τον ικανοποιεί: κρίμα που η ελληνική ομάδα δεν αγωνίζεται στην Πρέμιερ Λιγκ για να μπορεί να το κάνει.
Βίκτορ
Τον Μάρκο Σίλβα αντικατέστησε στον Ολυμπιακό ο Βίκτορ Σάντσεθ, κάποτε βοηθός του Μίτσελ. Οπως ο Πορτογάλος, μετά το πέρασμά του από την Ελλάδα, βρήκε δουλειά στη Γουότφορντ, έτσι κι ο Ισπανός μόλις έφυγε από εδώ βολεύτηκε στην ιστορική Μπέτις Σεβίλλη, την οποία πέρυσι έσωσε από υποβιβασμό: δυστυχώς οι παράγοντες της ομάδας δεν το θεώρησαν κατόρθωμα και τον απέλυσαν –φέτος δουλειά δεν έχει βρει. Η ισπανική «ΑS» έγραψε ότι, μολονότι του αναγνωρίζουν μια σπάνια εργατικότητα, του χρέωσαν «αδυναμία στη διαχείριση των αποδυτηρίων» καθώς και «μια σχετική απειρία που τον οδηγεί στο να συζητά υπερβολικά με τους μεγαλύτερους σε ηλικία παίκτες της ομάδας». Που μάλλον τον έκαναν ό,τι ήθελαν.
Πάουλο
Τάκης
Δύσκολα θα παρακολουθήσουμε την πορεία μιας ομάδας του Τάκη Λεμονή. Ο Λεμονής ανήκει στη σπάνια κατηγορία προπονητών που δουλεύουν μόνο σε μία ομάδα, δηλαδή τον Ολυμπιακό. Πριν επιστρέψει στον Ολυμπιακό είχε κάτι χρόνια να δουλέψει. Οταν το καλοκαίρι έφυγε, πήγε στην Πάρο και πέρναγε τον καιρό του κάνοντας διακοπές: πρωταγωνιστεί σε ένα ωραίο βίντεο κάνοντας τον μπάρμαν. Τώρα που ξανάφυγε από τον Ολυμπιακό, μάλλον στον Ολυμπιακό περιμένει να ξαναγυρίσει: η Πάρος τον χειμώνα είναι βαρετή. Κάποιοι φίλοι του έγραφαν ότι έχει πρόταση για να πάει στην Κίνα. Δεν πιστεύω ότι θα πήγαινε εκεί να κάνει τον μπάρμαν: είναι σοβαρός άνθρωπος γενικά.
Χάσι
Δύσκολα θα ξαναδεί κανείς σε πάγκο και τον Μπέσνικ Χάσι –τουλάχιστον μέχρι να ξεχαστούν τα κατορθώματά του στον Ολυμπιακό. Μια κακή χρονιά συγχωρείται σε κάθε προπονητή, δύο πανομοιότυπες κακές χρονιές είναι δύσκολο να περάσουν απαρατήρητες! Ο Χάσι πήγε το καλοκαίρι του 2016 στη Λέγκια, τη βοήθησε να προκριθεί στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, γνώρισε συντριβές σε αυτό όταν ξεκίνησε και την άφησε σε διαλυτική κατάσταση και στο πρωτάθλημα. Επανέλαβε τα ίδια στον Ολυμπιακό, με μόνη διαφορά ότι απαίτησε καμιά δεκαπενταριά παίκτες, τους όποιους για χάρη του αγόρασαν, γιατί δεν θέλουν να χαλάνε τα κέφια στους νεοφερμένους προπονητές. Αν ο Χάσι βρει τρελούς με διάθεση να κάνουν το ίδιο για χάρη του, ίσως ξαναδουλέψει.
Ποιον
Παραθέτω όλα τα στοιχεία θέτοντας μια απλή ερώτηση. Είναι λάθος του Ολυμπιακού, και μάλιστα γιγάντιο, που έχει αλλάξει τόσους προπονητές αυτά τα δύο χρόνια: το πληρώνει ακριβά. Αλλά ποιον, διάβολε, αδίκησε;