Την τελευταία φορά το όνομά του είχε ακουστεί τον Οκτώβριο του 2016 για τη θέση του γενικού διευθυντή στο Φεστιβάλ Αθηνών, όταν ο πρώην πρόεδρος του ΔΣ Γιώργος Αντωνακόπουλος τον πρότεινε χωρίς προκήρυξη. Ο τότε υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς «ξήλωσε» τον Αντωνακόπουλο (ύστερα από δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ») και έτσι ο Παναγιώτης Δούρος έμεινε στη θέση του παραγωγού. Να, όμως, που μια νέα προκήρυξη στο υπουργείο Πολιτισμού για τη θέση ειδικού τομεακού γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού δεν μπορεί να τον αφήνει αδιάφορο (όπως κι εμένα, αλλά δεν έχω τα προσόντα). Ειδικά τώρα που κάτω από την ομπρέλα «σύγχρονος πολιτισμός» μπορεί κανείς να συμπεριλάβει και τις φεστιβαλικές παραγωγές του καλλιτεχνικού διευθυντή Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου –όπως αυτές με τη βούλα του ΕΣΠΑ που, παρεμπιπτόντως, «περνούν» από την Περιφέρεια Αττικής της Ρένας Δούρου. Διαβάζω στις προϋποθέσεις την ανάγκη για 12ετή εργασιακή εμπειρία (sic) στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα ή 8ετή άσκηση καθηκόντων ευθύνης, «συναφή με τα καθήκοντα της θέσης». Υπενθυμίζω ότι 12 χρόνια έχει συμπληρώσει και ο Παναγιώτης Δούρος (ως βοηθός βέβαια του Γιώργου Λούκου και διευθυντής αργότερα στα πολιτικά γραφεία Νίκου Ξυδάκη και Αριστείδη Μπαλτά). Διαβάζω επίσης ότι η επάρκεια αποδεικνύεται με «βεβαίωση από την αρμόδια διοικητική Αρχή», έτσι ώστε να ακολουθήσει η επιλογή υποψηφίων από το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Διοικήσεων (και με «δομημένη συνέντευξη»), για να υποβληθούν τελικά στην υπουργό Λυδία Κονιόρδου τα ονόματα των τριών επικρατέστερων. Να υποθέσω ότι τη βεβαίωση πρέπει να υπογράψει –χωρίς πίεση από τον φεστιβαλικό μικρόκοσμο –η γενική διευθύντρια του Φεστιβάλ Φένια Ρουγκούνη, έτσι ώστε να είναι λυμένα τα χέρια της υπουργού;
Η κάνναβη και η υπουργική κόντρα
Χθες παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή για την καλλιέργεια και τη χορήγηση φαρμακευτικής κάνναβης. Ωραία μέχρι εδώ, θα πείτε, λογικό. Οχι και τόσο, θα σας απαντήσω, γιατί το εν λόγω σχέδιο νόμου το είχε επεξεργαστεί ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, μιας και η φαρμακευτική κάνναβη είχε θεωρηθεί από την κυβέρνηση ως μέσο προσέλκυσης επενδύσεων. Και ο Πιτσιόρλας, μου λένε, είχε κάνει και επαφές με επενδυτές. Παρ’ όλα αυτά, δεν προσεκλήθη καν στη συνέντευξη Τύπου. Το υπουργείο του εκπροσωπήθηκε από την κεφαλή, ήτοι τον Δημήτρη Παπαδημητρίου. Ειρήσθω εν παρόδω, όπως έμαθα, μεταξύ Παπαδημητρίου και Πιτσιόρλα υπάρχει μια υποβόσκουσα κόντρα. Η πηγή μου αναφέροντας το «υποβόσκουσα» μειδίασε, πρέπει να επισημάνω –γιατί οι εξωγλωσσικές λεπτομέρειες ενίοτε λένε περισσότερα από την ίδια τη γλώσσα.
«Ευχαριστώ τον κ. Καρανίκα»
Μένω στο ίδιο θέμα και έρχομαι στην ομιλία Παπαδημητρίου. «Θα ήθελα», δήλωσε, «να ευχαριστήσω τον σύμβουλο του Πρωθυπουργού κ. Νίκο Καρανίκα για την επιμονή, τη δουλειά του και πολλές φορές την πίεση που μας ασκούσε για το θέμα, γιατί νομίζω χωρίς αυτόν πολλά πράγματα δεν θα είχαν προχωρήσει τόσο γρήγορα».Δεν δυσκολεύομαι να πιστέψω πως για το εν λόγω θέμα θα εργάστηκε σκληρά ο πρωθυπουργικός σύμβουλος. Τον φαντάζομαι να το κάνει ακούγοντας Locomondo. «Πίνω μπάφους και παίζω Pro», για την ακρίβεια.

Δικογραφία σε κούτες

Κοινοβουλευτική πηγή μου, μου περιέγραψε σκηνές απείρου κάλλους από τον ναό της δημοκρατίας. Τα εμπλεκόμενα στην υπόθεση Novartis πρόσωπα παραλάμβαναν χθες τη δικογραφία των 7.000 σελίδων μέσα σε κούτες – όχι pampers σπεύδω να επισημάνω. Οι υπάλληλοι του Κοινοβουλίου τις μετέφεραν με τρέιλερ και στα φωτοτυπικά στης Βουλής γινόταν χαμός. Οι πρώτοι, πληροφορήθηκα, που πήραν τις κούτες τους ήταν οι Αντώνης Σαμαράς, Βαγγέλης Βενιζέλος και Αδωνις Γεωργιάδης. Κατά τα λοιπά, το πρωί το θέμα συζήτησης ήταν το περιστατικό με τον πρώην πρόεδρο του ΕΟΦ Δημήτρη Λιντζέρη, που έβγαλε φωτογραφίες με το κινητό του τη δικογραφία, παρότι αυτό απαγορεύεται ρητά. Τελικά, βέβαια, τον έπιασε ο αστυνομικός της φρουράς της Βουλής, τον έβαλαν να τις σβήσει και τον απέβαλαν από την αίθουσα 131. Πρόλαβε όμως, είπε, να αντιγράψει αυτά που θα φωτογράφιζε.

Ο Ιερώνυμος στο τοπ 5

Επειδή ο τίτλος είναι κάπως ποπ, εξηγούμαι αμέσως. Ο Ιερώνυμος από χθες συγκαταλέγεται στην πεντάδα με τους μακροβιότερους Αρχιεπισκόπους Αθηνών, αφού συμπλήρωσε δεκαετία. Χθες η Ιερά Σύνοδος του απένειμε το Μετάλλιο του Αποστόλου των Εθνών Παύλου, δηλαδή την ανώτατη τιμητική διάκριση της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενώ το βράδυ πραγματοποιήθηκε και εκδήλωση προς τιμήν του στο Μέγαρο Μουσικής, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Στην ίδια εκδήλωση – προσέξτε το – παραβρέθηκαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης και μάλιστα σε απόσταση αναπνοής. Για πρώτη φορά μετά την ιστορία Νοvartis! Ανάμεσα στους δύο, ευτυχώς κατά το πρωτόκολλο, κάθησαν με την έναρξη της εκδήλωσης, ο Προκόπης Παυλόπουλος και ο Αρχιεπίσκοπος, ενώ ο Πρωθυπουργός ήταν δίπλα στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση και έτσι απέφυγε τις επικίνδυνες πολιτικές συζητήσεις με τον πρόεδρο της ΝΔ.