Μεθοδολογία «βρώμικου ’89» βλέπει το ΠΑΣΟΚ στον τρόπο που η κυβέρνηση διαχειρίζεται την υπόθεση Novartis. Το κόμμα που βίωσε την δίωξη του Ανδρέα Παπανδρέου για το σκάνδαλο Κοσκωτά με κατηγορίες που κατέπεσαν στο δικαστήριο βλέπει παρόμοιες πρακτικές, «ψευδομάρτυρες και pampers», να έρχονται ξανά στην επιφάνεια.
«Είναι σαφές ότι η όλη μεθόδευση καθοδηγείται από τον ίδιο τον κ. Τσίπρα, με εκτελεστικούς βραχίονες υπουργούς όπως τον πρώην διοικητή της ΚΥΠ επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή, Δ. Παπαγγελόπουλο και θύλακες που αυτός ελέγχει στην Δικαιοσύνη», τονίζεται από τη Χαριλάου Τρικούπη, η οποία επισημαίνει παράλληλα πως ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν ενδιαφέρεται για την «διαφάνεια», επιχειρεί μόνο να καθαρίσει «πολιτικούς λογαριασμούς» με τους αντιπάλους του». Η σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ «ωμή παρέμβαση» του ΣΥΡΙΖΑ στην Δικαιοσύνη «δεν θα περάσει», ενώ το Κίνημα Αλλαγής θα «συνεχίσει να καταγγέλλει και να αντιστέκεται στις προσπάθειες χειραγώγησης της Δικαιοσύνης και αποπροσανατολισμού από τα πραγματικά προβλήματα του λαού».
Ως προς την ουσία της υπόθεσης, η Χαριλάου Τρικούπη κάνει λόγο για ένα «σκάνδαλο που διερευνάται διεθνώς», επισημαίνοντας πως οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ διαχρονικά προχώρησαν σε «δραστικά μέτρα» για τον περιορισμό και τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης, με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα –σε αντίθεση με την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, κατά τη διάρκεια της οποίας η φαρμακευτική δαπάνη υπερδιπλαστιάστηκε, από 2,4 σε 5,1 δισ. ευρώ. Οπως εξηγούν, το 2009 η φαρμακευτική δαπάνη έφτασε σε ύψος – ρεκόρ, «στην υψηλότερη κατά κεφαλήν δαπάνη στην Ευρώπη με τεράστια διαφορά». Οσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ στη Χαριλάου Τρικούπη υπενθυμίζουν τη διαφορά μεταξύ λόγων και έργων του κόμματος. Πριν το 2015, στην αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ «καταγγέλλει σταθερά τα πάντα και καταψηφίζει κάθε εξυγιαντική προσπάθεια». Το 2015, όταν αναδείχθηκε πρώτο κόμμα, ««ξέχασε» να εκδώσει δελτίο τιμών φαρμάκων, παίζοντας το παιχνίδι των κερδοσκόπων». Γι’ αυτό το θέμα, μάλιστα, οι βουλευτές της ΔΗΣΥ Βασίλης Κεγκέρογλου, Εύη Χριστοφιλοπούλου και Ανδρέας Λοβέρδος κατέθεσαν σχετικές αναφορές, στις οποίες φέρεται να καταγγέλλονται η μη τιμολόγηση φαρμάκων και η αύξηση της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης για το 2015 από τον τότε υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουπλή, για το αδίκημα της απιστίας –το δικό του ήταν το μοναδικό όνομα που δεν ανέφερε η Τασία Χριστοδουλοπούλου όταν προανήγγειλε τη διερεύνηση των κατηγοριών στη Βουλή.
Σε κάθε περίπτωση, το ΠΑΣΟΚ τονίζει πως δεν φοβάται την σύγκρουση: «Ολα στο φως με βάση τις θεσμικά προβλεπόμενες διαδικασίες. Να αποκαλυφθούν και να γίνουν γνωστά όλα τα γεγονότα που σχετίζονται με την υπόθεση. Οχι όπως τα φαντασιώνονται και τα πλάθουν στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά όπως είναι στην πραγματικότητα», καταλήγει η ανακοίνωση. Η από εδώ και πέρα στάση μέσα στη Βουλή θα αποφασιστεί και στη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΣΥ.
Ο ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ. «Το Ποτάμι θα εξαντλήσει όλες του τις δυνάμεις, ώστε η Βουλή να μη μετατραπεί σε ρωμαϊκή αρένα, αλλά να υπερασπιστεί την αλήθεια και την δικαιοσύνη», αναφέρει από την πλευρά της η Σεβαστουπόλεως, διαπιστώνοντας πως ο πολιτικός κόσμος οφείλει να διαχειριστεί το σύνολο της δικογραφίας «με υπευθυνότητα και σεβασμό στις θεσμικές κοινοβουλευτικές και δικαστικές διαδικασίες». Σε εκδήλωση της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας βρέθηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης, τονίζοντας με νόημα πως «το φάρμακο έγινε πρωτοσέλιδο για τον λάθος λόγο». Με ευθεία αναφορά στην υπόθεση Novartis, ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε πως «χρειάζεται καθαρές συμφωνίες, καθαρό ρυθμιστικό πλαίσιο, καθαρές σχέσεις και τελικά καθαρές δουλειές. Οσο αυτά τα όρια καταπατώνται τόσο αυτοί που κερδίζουν είναι οι επιτήδειοι και οι κολλητοί της κάθε εξουσίας».