Μια σειρά από λάθη που κρύβουν ερασιτεχνικό και προχειρότητα, περιέχει η δικογραφία για την υπόθεση της Novartis.
Ένα από αυτά τα εξώφθαλμα λάθη έχει γίνει από το ίδιο το FBI, δηλαδή από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, σε ένα από τα έγγραφα που εστάλησαν στην εισαγγελέα διαφθοράς και περιελήφθησαν στη δικογραφία.
Συγκεκριμένα, με βάση την επίσημη μετάφραση που έγινε στο κείμενο που αναφέρεται στο ζεύγος Στουρνάρα αναγράφονται τα εξής:
«Ιδιοκτήτης της MINDWORK ήταν η Σταυρούλα Νικολοπούλου (Λίνα) (…) Η Λίνα ήταν σύζυγος του πρώην υπουργού Οικονομικών και κεντρικού τραπεζίτη της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρα (…). Ο Στουρνάρας ήταν ο κεντρικός τραπεζίτης στην Ελλάδα από τον Ιούνιο του 2012 έως το τέλος του 2013. Ο Στουρνάρας ίδρυσε τον ΙΟΒΕ, που ήταν ινστιτούτο που ανέλυε τις οικονομικές τάσεις και παρείχε ακριβές σπουδές στη ΣΒΙΕ φαρμακευτικών τάσεων».
Ωστόσο, αυτοί που συνέταξαν το συγκεκριμένο κείμενο προφανώς αγνοούν ότι το 2012-2013 ο Γιάννης Στουρνάρας ήταν υπουργός Οικονομικών κι ότι διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ορίστηκε τον Ιούνιο του 2014.
Επίσης, είναι αδύνατον ο κ. Στουρνάρας να έχει ιδρύσει το ΙΟΒΕ το οποίο ιδρύθηκε το… 1975, όταν ο νυν διοικητής ήταν 19 ετών.
Το δεύτερο κραυγαλέο λάθος στη δικογραφία αφορά σε κατάθεση μάρτυρα. Πρόκειται για την «Αικατερίνη Κελέση» η οποία μπέρδεψε το όνομα «Λαζαρίδης» και πιθανότατα τα ραντεβού που έκανε ο αντιπρόεδρος της Novartis, Κων. Φρουζής.
Συγκεκριμένα, εμπλέκοντας τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στην υπόθεση, αναφέρεται σε ένα ραντεβού του κ. Φρουζή με τον Χρύσανθο Λαζαρίδη, εκ των στενών συνεργατών του κ. Σαμαρά. Σύμφωνα με όσα αναφέρει, σκοπός ήταν να επηρεαστεί ο Αντώνης Σαμαράς από τον σύμβουλό του, με τον μάρτυρα να αναφέρει ότι μία από τις συναντήσεις Φρουζή-Λαζαρίδη έλαβε χώρα στο γραφείο του τελευταίου στη λεωφόρο Αθηνών 110.
Εκεί, όμως, βρίσκεται το Ελληνικό Χρηματιστήριο και ουδέποτε ο πρωθυπουργικός σύμβουλος είχε γραφείο στο συγκεκριμένο κτίριο. Αντιθέτως, γραφείο έχει ο Σωκράτης Λαζαρίδης, πρόεδρος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου που δεν κατονομάζεται σε οποιοδήποτε σημείο της δικογραφία της Novartis. Γεννάται, επομένως το ερώτημα αν έγινε ποτέ αυτό το ραντεβού με τον Χρύσανθο Λαζαρίδη ή αν έγινε ραντεβού με τον Σωκράτη Λαζαρίδη για άσχετο λόγο, αλλά η μάρτυς μπέρδεψε τα ονόματα θεωρώντας ότι πρόκειται για τον σύμβουλο του κ. Σαμαρά.
Υπάρχουν, βεβαίως και ορισμένες αντιφάσεις που δημιουργούν σοβαρά ερωτηματικά και τα οποία θα πρέπει να διερευνηθούν.
Για παράδειγμα ο μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης» αναφέρει συχνές επικοινωνίες του Κ. Φρουζή με τον Αδωνι Γεωργιάδη τονίζοντας ότι πιθανολογεί πως έγιναν για να «κλείσουν συμφωνίες». Λέει, όμως, σε μια φάση της κατάθεσης ότι οι επικοινωνίες γίνονταν μέσω των προσωπικών τους ηλεκτρονικών λογαριασμών και όχι μέσω των επίσημων υπηρεσιακών λογαριασμών του Υπουργείου.
Σε άλλο σημείο, ωστόσο, αναφέρει ότι ο πρώην αντιπρόεδρος Κ. Φρουζής δεν ήξερε να χρησιμοποιήσει τον υπολογιστή. Λέει συγκεκριμένα: «Πιθανολογώ ότι δεδομένης της ώρας το μήνυμα εστάλη από το κινητό τηλέφωνο του Φρουζή λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτός δεν γνώριζε να χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό υπολογιστή».
Σημαντική είναι η αντίφαση και το λάθος του ίδιου μάρτυρα σε ό,τι αφορά ένα φάρμακο που κυκλοφόρησε το 2011. Τονίζει ότι με απόφαση του τότε υπουργού, Α. Λοβέρδου, ελήφθη ως τιμής βάσης αυτή που υπήρχε σε δύο αγορές, της Αγγλίας και της Γερμανίας που ήταν οι πιο ακριβές, επομένως, η Novartis κέρδισε από αυτό. Ωστόσο, αποκαλύπτεται ότι το συγκεκριμένο φάρμακο είχε κυκλοφορήσει μόνο σ’ αυτές τις δύο αγορές και πουθενά αλλού, οπότε μόνο αυτή η τιμή θα μπορούσε να οριστεί ως βάση.