Την στιγμή που όλος ο κόσμος ασχολείται ακόμη με την εκτόξευση του πυραύλου Falcon Heavy και το αυτοκίνητο που ταξιδεύει προς την ζώνη αστεροειδών ανάμεσα στον Αρη και τον Δία ο Ελον Μασκ ανακοίνωσε ότι η διαστημική του εταιρεία, η Space X θα προχωρήσει στην κατασκευή ενός ακόμη μεγαλύτερου και ισχυρότερου πυραύλου ο οποίος ανάμεσα στα άλλα θα μπορεί να μεταφέρει ανθρώπους στο Διάστημα.
Ο πύραυλος αυτός έχει ονομαστεί BFR (Big Falcon Rocket) αν και τα στελέχη της Space X του έχουν δώσει το… απρεπές προσωνύμιο Big Fucking Rocket. Οπως και με τον Falcon Heavy έτσι και με τον BFR στόχος είναι να επιτυγχάνεται μια ασφαλής και γρήγορη μεταφορά στο Διάστημα ενώ παράλληλα θα μειώνεται δραστικά και το κόστος.
Ο BFR θα έχει ύψος περίπου 115 μέτρων και πλάτος περίπου δέκα μέτρων και θα μπορεί να μεταφέρει κάθε είδους φορτία, να εκτοξεύει δορυφόρους, να συνδέει τη Γη με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μεταφέροντας εξοπλισμό και πληρώματα και φυσικά να ταξιδεύει σε άλλους πλανήτες και δορυφόρους του ηλιακού μας συστήματος. Με αυτόν τον πύραυλο ο Μασκ θέλει να μεταφέρει ανθρώπους αρχικά στην Σελήνη για να δημιουργηθεί εκεί μια βάση και στην συνέχεια στον Αρη όπου ο Αμερικανός μεγιστάνας και οραματιστής θέλει να δημιουργήσει μια μεγάλη αποικία. Το σκάφος που θα μεταφέρει το BFR θα διαθέτει ανάμεσα στα άλλα 40 καμπίνες χωρητικότητας 5-6 ατόμων η κάθε εξ αυτών.
«Η πετυχημένη εκτόξευση του Falcon Heavy με κάνει να νιώθω σίγουρος ότι ο BFR μπορεί να εκτοξευτεί με επιτυχία. Το τεχνικό μας επιτελείο θα στραφεί τώρα στην κατασκευή του BFR. Πιστεύουμε ότι η κατασκευή του BFR θα έχει ολοκληρωθεί το 2019 και το 2020 θα ξεκινήσουν οι πρώτες δοκιμαστικές του πτήσεις» δήλωσε στα ΜΜΕ ο Ελον Μασκ.
Μάλιστα ο Μασκ υποστηρίζει ότι με τον πύραυλο BFR θα μπορούν να πραγματοποιούνται όχι μόνο ταξίδια από την Γη προς το Διάστημα αλλά και ταξίδια εντός του πλανήτη.
Σύμφωνα με τον Μασκ το BFR θα μπορεί να μεταφέρει ως και 100 επιβάτες από αεροδρόμιο σε αεροδρόμιο στη Γη ταξιδεύοντας στην στρατόσφαιρα. Με αυτόν τον τρόπο ο πύραυλος θα μπορεί να κάνει υπερατλαντικά ταξίδια σε διάστημα μισής ώρας ενώ θα μπορεί να ταξιδέψει από την μια άκρη της Γης στην άλλη σε περίπου 60 λεπτά!
Μάλιστα ο Μασκ υποστηρίζει ότι το κόστος για μια τέτοια πτήση θα είναι παρόμοιο με εκείνο της αντίστοιχης αεροπορικής πτήσης σήμερα και μάλιστα στην οικονομική θέση. Επιπλέον δεν θα χρειάζονται ειδικά διαστημοδρόμια ή εγκαταστάσεις για τον BFR αφού θα απογειώνεται από πλωτές εξέδρες και οι επιβάτες θα πηγαίνουν σε αυτές με ειδικά σκάφη μεταφοράς.
Θεόδωρος Λαΐνας