Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάνθηκε χθες ότι ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει να οριστεί με την ίδια διαδικασία που ορίστηκε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Να έχει δηλαδή την έγκριση τόσο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ όσο και της πλειοψηφίας των ευρωβουλευτών. Εκ παραλλήλου όμως απέρριψε την ιδέα της εκλογής ενός ορισμένου αριθμού ευρωβουλευτών από μία πανευρωπαϊκή εκλογική περιφέρεια. Κάτι που πρότεινε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και που θα μπορούσε να οδηγήσει στην απευθείας εκλογή του προέδρου της Επιτροπής από τους ψηφοφόρους όλων των κρατών-μελών της ΕΕ. Η Ευρωβουλή αποφάσισε επίσης ότι εφεξής οι επίτροποι θα μπορούν να κατέρχονται στις ευρωεκλογές, ενώ σήμερα απαγορεύεται.
Τα θέματα αυτά απασχόλησαν χθες τους ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο λόγω της προβλεπόμενης για το 2019 αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, που θα έχει ως αποτέλεσμα και την αποχώρηση των 73 ευρωβουλευτών του. Η Ολομέλεια αποφάσισε χθες ότι από τις 73 έδρες οι 27 θα διανεμηθούν μεταξύ των 14 χωρών της ΕΕ που επί του παρόντος υποεκπροσωπούνται (η Ελλάδα και η Κύπρος δεν θα λάβουν επιπλέον έδρες), ενώ οι υπόλοιπες έδρες θα μπουν κατά κάποιο τρόπο στο αποθεματικό ούτως ώστε να χρησιμοποιηθούν αν και όταν προσχωρήσουν στην ΕΕ νέα κράτη-μέλη. Στην πράξη αυτό σημαίνει πως μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασίλειου οι έδρες της Ευρωβουλής θα περιοριστούν από τις 753 στις 705.
Σε ό,τι αφορά την πρόταση Μακρόν περί εκλογής ενός περιορισμένου αριθμού ευρωβουλευτών (και συγκεκριμένα 27) από το σύνολο των ευρωπαίων ψηφοφόρων, καταψηφίστηκε από 364 ευρωβουλευτές και 274 την υπερψήφισαν. Υπέρ τάχθηκαν σε γενικές γραμμές οι Σοσιαλιστές, οι Φιλελεύθεροι και οι Οικολόγοι – Πράσινοι, από ελληνικής πλευράς οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του Ποταμιού, ο Κώστας Χρυσόγονος και από το ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Ανδρουλάκης. Παρά την απόρριψή της όμως η πρόταση αναμένεται να επανέλθει προς συζήτηση, όχι στο πλαίσιο των αποφάσεων που αφορούν την αποχώρηση των Βρετανών αλλά τον ευρωπαϊκό εκλογικό νόμο όπου τον τελευταίο λόγο τον έχουν οι κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ και όχι η Ευρωβουλή.
Αν ωστόσο ισχύσουν όσα ψήφισε χθες η Ευρωβουλή, όλα δείχνουν ότι το 2019 θα ακολουθηθεί για την εκλογή του νέου προέδρου της Επιτροπής η ίδια διαδικασία που ακολουθήθηκε για την εκλογή Γιούνκερ. Ήτοι οι βασικές ευρωπαϊκές πολιτικές οικογένειες θα ορίσουν τα πρόσωπα που υποστηρίζουν και στη συνέχεια οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα επιλέξουν ένα εξ αυτών, «λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών» σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία.
Τα πρώτα ονόματα ήδη κυκλοφορούν και πολλά εξ αυτών είναι γαλλικά. Στο χώρο της Κεντροδεξιάς γκανιάν εμφανίζονται η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Μισέλ Μπαρνιέ, από τους Σοσιαλιστές ο Πιερ Μοσκοβισί και η Φεντερίκα Μογκερίνι. Στους Φιλελεύθερους επικρατέστερος εμφανίζεται ο Γκι Φέρχοφστατ, ενώ στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, όπου ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν πλέον την αίγλη του παρελθόντος, δεν είναι λίγοι αυτοί που θα ήθελαν τον Γιάνη Βαρουφάκη. Ωστόσο το παζλ θα συμπληρωθεί όταν το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν αποφασίσει να ενταχθεί σε κάποια από τις υπάρχουσες πολιτικές οικογένειες της Ευρώπης ή αντιθέτως να δημιουργήσει τη δική του.