Τα σαρκαστικά tweet δίνουν και παίρνουν. «Ουφ! Κρατήσαμε τουλάχιστον την καγκελαρία!», έγραφε ο βουλευτής του CDU Ολαφ Γκούτινγκ μόλις έμαθε τα νέα για την πιθανή σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου μετά τη συμφωνία για συγκρότηση μεγάλου συνασπισμού στο Βερολίνο. Η ανάρτησή του φαίνεται ότι απηχεί το κλίμα δυσαρέσκειας που επικρατεί αυτές τις ημέρες στο στρατόπεδο των Χριστιανοδημοκρατών. «Πολιτικό σφάλμα» χαρακτήρισε την ανάθεση των σημαντικότερων υπουργείων –Οικονομικών, Εξωτερικών, Εργασίας, Δικαιοσύνης –στο SPD, αλλά και το Εσωτερικών στον συντηρητικό Χριστιανοκοινωνιστή Χορστ Ζέεχοφερ ακόμη ένας Χριστιανοδημοκράτης, ο Κρίστιαν φον Στέτεν.
Κυριότερη αιτία προβληματισμού αποτελεί η διαφαινόμενη διαδοχή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από τον σοσιαλδημοκράτη Ολαφ Σολτς. Ο Βέρνερ Μ. Μπάλζεν, επικεφαλής του Οικονομικού Συμβουλίου που πρόσκειται στο CDU, πιστεύει ότι αυτή η αλλαγή φρουράς θα σημάνει το τέλος της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής που διασφάλιζε τους αξιοζήλευτους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς της Γερμανίας. Δεν είναι λίγοι όσοι επισημαίνουν ότι η ανάθεση των σημαντικότερων χαρτοφυλακίων στους Σοσιαλδημοκράτες δεν αντικατοπτρίζει το εκλογικό αποτέλεσμα του Σεπτεμβρίου: πράγματι παίρνουν τη μερίδα του λέοντος, ενώ κατάφεραν να συγκεντρώσουν μόλις 20,5% έναντι 32,9% που συγκέντρωσαν τα κόμματα της Χριστιανικής Ενωσης. Η τελευταία φορά που το SPD είχε αναλάβει τόσο σημαντικά υπουργεία ήταν το 2005, όταν στις ομοσπονδιακές εκλογές είχε συγκεντρώσει ποσοστό 34,2%.
Ο Γκούτινγκ, μιλώντας στην «Berliner Zeitung» για το πώς εξέλαβαν τα μέλη του CDU τον τρόπο με τον οποίο διαπραγματεύθηκε το κόμμα τους, δήλωσε: «Η εντύπωση που επικρατεί είναι ότι οι διαπραγματευτές μας βρέθηκαν με την πλάτη στον τοίχο και επέτρεψαν να τους εκβιάσουν». Απαισιόδοξος και ο Κάρστεν Λίνεμαν, επικεφαλής της Ενωσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Οικονομικής Διαχείρισης της Ενωσης Χριστιανοδημοκρατών – Χριστιανοκοινωνιστών, ο οποίος χαρακτήρισε την 7η Φεβρουαρίου –ημέρα κατά την οποία ανακοινώθηκε η επίτευξη της συμφωνίας –τομή στην ιστορία του κόμματος, εκφράζοντας τον φόβο ότι θα σημάνει την αρχή του τέλους για το «λαϊκό κόμμα CDU».
Οι Χριστιανοδημοκράτες δεν είναι όμως ικανοποιημένοι ούτε με την ανάθεση υπουργείων σε δικά τους στελέχη, καθώς απουσιάζουν νεότεροι, πολλά υποσχόμενοι πολιτικοί, όπως ο Γενς Σπαν, μέλος του προεδρείου. Ο πρωθυπουργός του κρατιδίου Σλέσβιχ-Χόλσταϊν Ντάνιελ Γκίντερ θεωρεί την ανανέωση του πολιτικού προσωπικού του κόμματος απαραίτητη. Μιλώντας στη «Welt», επισημαίνει ότι το κόμμα χρειάζεται νέα πρόσωπα προκειμένου να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, η οποία χάθηκε κατά τη διάρκεια των πολύμηνων διαπραγματεύσεων.
Ζεεχόφερ, ο μεγαλύτερος νικητής
Αυτός που δεν φαίνεται να ανησυχεί είναι ο Χορστ Ζεεχόφερ, επικεφαλής των βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών. Λογικό. Είναι ίσως ο μεγαλύτερος νικητής των διαπραγματεύσεων. Οχι μόνο διότι θα αναλάβει το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών, μέσω του οποίου θα έχει τη δυνατότητα να περνά τη συντηρητική γραμμή του κόμματός του στην προσφυγική και μεταναστευτική πολιτική, αλλά φαίνεται ότι θα έχει και διευρυμένες αρμοδιότητες ως «υπουργός Πατρίδας», στα πρότυπα αντίστοιχου βαυαρικού υπουργείου. Η λέξη «πατρίδα», σημειώνει η «Süddeutsche Zeitung», έχει συναισθηματικές προεκτάσεις, γεννά τη νοσταλγία για το οικείο και με έναν τρόπο έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την έννοια της παγκοσμιοποίησης. Η χρήση της δεν είναι τυχαία.