Με «αλμυρό» επιτόκιο 3,5%, το ελληνικό Δημόσιο έκανε χθες το πρώτο βήμα εξόδου στις αγορές για άντληση νέου χρήματος με την έκδοση επταετών ομολόγων. Το κόστος δανεισμού από τον ESM στο πλαίσιο του Μνημονίου είναι κάτω από 1%.
Την επιστροφή στις αγορές καλωσόρισε από την Αθήνα, ύστερα από συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών, ο κοινοτικός επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί εκτιμώντας πως εάν όλα πάνε καλά στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου θα έχουμε μια παγκόσμια συμφωνία αναφορικά με τον τρόπο ολοκλήρωσης του προγράμματος, τη μεταμνημονιακή εποπτεία και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Με το βλέμμα στην ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος και το χτίσιμο αποθεματικού ασφαλείας ως υποκατάστατο μιας προληπτικής γραμμής πίστωσης, το οικονομικό επιτελείο άναψε χθες το πράσινο φως στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους για την έκδοση επταετών ομολόγων παρά την εκδήλωση νέων ισχυρών πιέσεων στις διεθνείς αγορές οι οποίες μεταφράζονταν σε σημαντικές υποχωρήσεις των χρηματιστηριακών δεικτών, αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων και ενίσχυση του «δείκτη φόβου».
«Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές αποτελεί απόδειξη ότι όχι μόνο μπορούμε να αντλήσουμε νέα χρήματα, αλλά είμαστε σε θέση να το κάνουμε και κάτω από συνθήκες όχι ιδιαίτερα ευνοϊκές» ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος χωρίς να σχολιάσει το κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου.
Παράγοντες της αγοράς ομολόγων εκτιμούν πως εάν η έκδοση είχε γίνει την περασμένη εβδομάδα πριν την εκδήλωση του μίνι κραχ στις κεφαλαιαγορές το κόστος θα μπορούσε να ήταν αισθητά χαμηλότερο.
Το βιβλίο προσφορών άνοιξε χθες με οδηγό απόδοσης 3,75%, με αποτέλεσμα να προσελκύσει διεθνή κεφάλαια ύψους 7 δισ. ευρώ, μεταξύ των οποίων τόσο hedge funds όσο και χαρτοφυλάκια υψηλής ποιότητας (BlackRock, Wellington). Τελικά η απόδοση έκλεισε στο 3,5% και από τα 7 δισ. ευρώ το Δημόσιο θα αντλήσει κεφάλαια ύψους 3 δισ. σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις να αναμένονται από τον ΟΔΔΗΧ.
Η απόδοση κρίνεται ιδιαιτέρως ελκυστική για τους επενδυτές δεδομένου ότι είναι υπερπολλαπλάσια σε σχέση με το κόστος δανεισμού των υπολοίπων χωρών της ευρωζώνης. Με εξαίρεση την Πορτογαλία (1,568%) και την Ιταλία (1,335%) σε καμία χώρα της ευρωζώνης οι επταετείς τίτλοι δεν αποδίδουν παραπάνω από 1%. Ενδεικτικά χθες το απόγευμα οι αποδόσεις των επταετών ομολόγων της Ισπανίας ήταν 0,942%, της Βουλγαρίας 0,7%, της Ιρλανδίας 0,619%, της Γερμανίας 0,3%… Καμία από τις παραπάνω χώρες βέβαια δεν βιώνει οκτώ χρόνια κρίσης και προγραμμάτων στήριξης από τον επίσημο τομέα.
Οι ευμετάβλητες συνθήκες στις διεθνείς αγορές και η αβεβαιότητα που περιβάλλει το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών στην Ιταλία θεωρείται βέβαιο από αρμόδιες πηγές πως θα βαρύνει στις αποφάσεις για τον χρόνο και τον τρόπο των επόμενων ελληνικών εξόδων στις αγορές. Πληροφορίες αναφέρουν πως έως τις 4 Μαρτίου, οπότε θα διεξαχθούν οι εκλογές στην Ιταλία, δεν πρόκειται να υπάρξει νέα έκδοση και αναλόγως των συνθηκών στη συνέχεια θα κριθεί εάν το ελληνικό Δημόσιο θα βγει επιθετικά με 12ετία ή ακόμα και 15ετία ή αμυντικά με έκδοση ομολόγων 3ετούς διάρκειας. Το κυβερνητικό σενάριο της «αυτοδύναμης εξόδου» προβλέπει τουλάχιστον δύο ακόμα εκδόσεις ομολόγων έως το τέλος του τρίτου προγράμματος τον Αύγουστο ώστε να χτιστεί και με τη συνδρομή του ESM ένα μαξιλάρι ασφαλείας της τάξεως των 20 δισ. ευρώ.