Δεν ξέρω αν χάρηκαν στο Μαξίμου όταν τον είδαν. Υποθέτω, ναι.

Ο Πάνος Καρβούνης, χρόνια επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Ελλάδα, βγήκε στη σύνταξη στα τέλη του περασμένου έτους και ανέλαβε –αμισθί –θέση ειδικού συμβούλου στο πλευρό του Πιερ Μοσκοβισί. Η θέση είναι εξόχως τιμητική, όπως λέει ο ίδιος ο Πάνος Καρβούνης και θεωρεί ότι μέσω αυτής μπορεί να προσφέρει στην Ελλάδα. Δεν είναι και λίγο, εδώ που τα λέμε. Αν καταφέρει να επηρεάσει τις εξελίξεις και το πλαίσιο των δεσμεύσεων που θα κληθεί να αναλάβει η χώρα μετά το τέλος του τρίτου Μνημονίου, θα το δούμε. Σε κάθε περίπτωση, καλή επιτυχία. Οι ίδιες ευχές και για δύο ακόμα Ελληνες οι οποίοι τοποθετήθηκαν σε κορυφαίες θέσεις. Επικεφαλής της Κομισιόν στην Ελλάδα ανέλαβε ο Γιώργος Μαρκοπουλιώτης και στην Κύπρο ο Κώστας Μουσουρούλης.

Τα όμορφα τα λόγια τα μεγάλα…

Πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος έκανε μια απίστευτη εξαγγελία με έντονο προεκλογικό άρωμα. Υποσχέθηκε στους στρατιωτικούς ότι θα προχωρήσει στην εξαγορά με ευνοϊκούς όρους του συνόλου των δανείων τους, όχι μόνο των κόκκινων, αλλά και των πράσινων δανείων μέσω των διαθεσίμων στα Ταμεία και στον Αυτόνομο Οικοδομικό Οργανισμό Αξιωματικών (ΑΟΟΑ). Η εξαγγελία Καμμένου ακούστηκε όμορφα στα αφτιά των στρατιωτικών που ζορίζονται με την αποπληρωμή των δανείων τους. Ομως δεν συνέβη το ίδιο για τους τραπεζίτες, οι οποίοι έλαβαν από την Ελληνική Ενωση Τραπεζών σχετική επιστολή που απέστειλε το υπουργείο Αμυνας για το θέμα. Τραπεζικές πηγές ούτε καν το συζητούν, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό είναι αδύνατον. Απευθείας πώληση δανείων δεν επιτρέπεται, παρά μόνο έπειτα από διεθνή διαγωνισμό και συγκεκριμένες διαδικασίες. Ετσι, μήπως θα έπρεπε ο υπουργός να αφήσει τα δάνεια των στρατιωτικών και να ασχοληθεί με τα αναδρομικά τους μετά την απόφαση του ΣτΕ;

Και εφοριακοί υπέρ πρώτης κατοικίας

Μετά τους συμβολαιογράφους, οι οποίοι έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να προστατέψει την πρώτη κατοικία από τους πλειστηριασμούς, έρχονται οι εφοριακοί που δηλώνουν κατηγορηματικά αντίθετοι στις διαδικασίες των πλειστηριασμών. Βλέπουν το κύμα των κατασχέσεων για χρέη προς την Εφορία να μεγαλώνει και καλούν την κυβέρνηση να εξαιρέσει την πρώτη κατοικία από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς οι οποίοι θα ξεκινήσουν την Πρωτομαγιά.

Οι εφοριακοί μιλούν για κίνδυνο απώλειας της οικογενειακής στέγης για χιλιάδες οφειλέτες, έναντι πενιχρού αντιτίμου, αφού οι κατοικίες θα βγαίνουν στο σφυρί στην εμπορική αξία και όχι την αντικειμενική που στις περισσότερες περιοχές είναι υψηλότερη. Από τη στιγμή μάλιστα που φέτος έχει τεθεί στόχος για την είσπραξη 5,6 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμα χρέη, θεωρούν ότι οι υπηρεσίες τους αναγκαστικά θα εξαπολύσουν ακόμη πιο άγριο κυνήγι εναντίον των φορολογουμένων.

D-Day για το ΤΑΙΠΕΔ

Σιγή ασυρμάτου τηρούν τις τελευταίες εβδομάδες στο ΤΑΙΠΕΔ. Την επόμενη Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου «παίζονται» τα μισά έσοδα της φετινής χρονιάς από ιδιωτικοποιήσεις. Ακριβώς σε μία εβδομάδα κληρώνει για δύο από τα πιο σημαντικά φετινά «χαρτιά». Την πώληση του 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ και τη μακροχρόνια παραχώρηση της Εγνατίας Οδού. Στην περίπτωση του ΔΕΣΦΑ, πρόκειται να καταθέσουν τις δεσμευτικές προσφορές τους οι δύο μονομάχοι για την απόκτηση του 66%, όσο για την Εγνατία Οδό, εκπνέει η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την 35ετή τουλάχιστον παραχώρησή της. Είναι εύλογο το άγχος στην οδό Κολοκοτρώνη, αν σκεφτεί κανείς ότι από τον ΔΕΣΦΑ το προσδοκώμενο τίμημα είναι τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ και από την Εγνατία Οδό κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια.

Γιατί έκαναν τους… Κινέζους

Κόσμος πολύς παρέστη στην εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΔΕΗ. Ηταν εκεί η πρέσβειρα της Πολωνίας, εκπρόσωποι των πρεσβειών των ΗΠΑ και της Τουρκίας, όπως και η επικεφαλής του Υπερταμείου Ράνια Αικατερινάρη, ο Γιώργος Σταθάκης και ο Σωκράτης Φάμελλος. Αναμενόμενες οι διεθνείς παρουσίες στην κοπή της πίτας της ΔΕΗ. Τόσο η πολωνική Solaris όσο και η αμερικανική General Electric έχουν υπογράψει μνημόνια συνεργασίας με τη ΔΕΗ, όσο για την τουρκική παρουσία, είναι γνωστό το ενδιαφέρον που δείχνει η ΔΕΗ για επέκταση στη γείτονα χώρα. Εκείνο που έκανε εντύπωση ήταν όχι τόσο οι παρουσίες, όσο οι απουσίες. Οπως οι Κινέζοι, στους οποίους έχει ποντάρει πάρα πολλά η ΔΕΗ, έχοντας υπογράψει πολλά μνημόνια με εταιρείες της χώρας…