Την αναβάθμιση της παλαιάς μονάδας της ΔΕΗ στο Αμύνταιο Φλώρινας προτείνει η Μυτιληναίος, με αντάλλαγμα την τροφοδοσία με ρεύμα της Αλουμίνιον μέσα από μακροχρόνιο διμερές συμβόλαιο.
Σε επιστολή που απέστειλε προς τον επικεφαλής της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκη, τον υπ.Ενέργειας Γ. Σταθάκη και τη διευθύνουσα σύμβουλο του υπερ- Ταμείου Ρ. Αικατερινάρη, η Μυτιληναίος προτείνει να καταβάλει 110 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του Αμύνταιου, και ταυτόχρονα την υπογραφή σύμβασης πώλησης ρεύματος με διάρκεια έως το 2030, για ποσότητα 300 έως 400 μεγαβάτ.
Μάλιστα η πρόταση της Μυτιληναίος αφήνει ανοιχτή την προοπτική συμμετοχής και άλλων βιομηχανιών στο εγχείρημα. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο συντελεστής χρησιμοποίησης της μονάδας, που όπως αναφέρει η πρόταση θα είναι 90%, προφανώς και θα αυξηθεί.
Στην ουσία η πρόταση δίνει λύσεις τόσο στη ΔΕΗ που αναζητούσε τα απαραίτητα κεφάλαια για τη συνέχιση λειτουργίας του εργοστασίου του Αμυνταίου, το οποίο διαφορετικά θα οδηγηθεί σε απόσυρση- έχει υποβληθεί αίτημα στις Βρυξέλλες για παράταση της διάρκειας ζωής του- όσο και στη Μυτιληναίος καθώς εξασφαλίζει στην βιομηχανία Αλουμίνιον, προμήθεια ρεύματος σε ανταγωνιστικό κόστος.
Ηδη, ο επικεφαλής της εταιρείας, Ευ.Μυτιληναίος, είχε δώσει ένα στίγμα των μελλοντικών του κινήσεων, κατά την προ ημερών παρουσίαση προς τους αναλυτές. Εκεί είχε μιλήσει για τρεις σημαντικές κινήσεις που έρχονται στον ενεργειακό τομέα, εκ των οποίων η πρώτη αφορούσε προφανώς την πρόταση συνεργασίας προς τη ΔΕΗ.
Στην επιστολή της Μυτιληναίος επισημαίνεται η σημασία του ρόλου της ΔΕΗ για τη στήριξη της βιομηχανίας και υπογραμμίζεται ότι έχει έρθει η στιγμή και για τη βιομηχανία να στηρίξει τη ΔΕΗ, περιγράφοντας τα οφέλη για τις δύο πλευρές, αλλά και τα επόμενα βήματα. Αυτά είναι να ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών για να συμφωνηθούν οι όροι της σύμβασης. Εφόσον αυτό συμβεί, τα έργα αναβάθμισης θα τα αναλάβει η ΜΕΤΚΑ, ενώ οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν απρόσκοπτα να δουλεύουν στην μονάδα, η οποία έπειτα από την αναβάθμισή της, θα μπορεί να διεκδικήσει από καλύτερη θέση, αποδεικτικά διαθεσιμότητας ισχύος (ΑΔΙ). Επίσης η σύμβαση με τη ΔΕΗ θα μπορεί να αξιοποιηθεί και για την επίτευξη των μνημονιακών στόχων, δηλαδή να αφαιρεθεί το μερίδιο της υψηλής τάσης (έως και 20%) από τους υποχρεωτικούς στόχους για τη μείωση των μεριδιών της ΔΕΗ στη λιανική αγορά.
Στο μεταξύ σε θετικό έδαφος κινείται σύμφωνα με τις πληροφορίες η ανταπόκριση των Βρυξελλών απέναντι στο ελληνικό αίτημα για παράταση της διάρκειας ζωής του Αμυνταίου, από τις 17.500 ώρες λειτουργίας στις 32.000 ώρες.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ανταπόκριση που έχει συναντήσει το ελληνικό αίτημα είναι θετική, και η ημερομηνία απόσυρσης του σταθμού ισχύος 600 MW δεν αποκλείεται να επεκταθεί αρκετά αργότερα από το 2019, αφού το κλίμα που προκύπτει από τις επαφές του ΥΠΕΝ με το περιβάλλον του Επιτρόπου Ενέργειας Μάρος Σέφκοβιτς αποπνέει αισιοδοξία. Αλλωστε όπως λένε τα ίδια στελέχη, ο καλός δίαυλος επικοινωνίας επιβεβαιώνεται και από την έγκριση που πήρε πρόσφατα το ΥΠΕΝ για τα ειδικά τιμολόγια ηλεκτρισμού σε Δ.Μακεδονία και Μεγαλόπολη.