«Είναι ωραία τα μεγάλα λόγια και οι αναφορές στον τουρισμό ως η ατμομηχανή της οικονομίας, αλλά αυτό θα πρέπει να μεταφραστεί και σε πράξεις από την Πολιτεία, μέσω της δημιουργίας ενός περιβάλλοντος υποστηρικτικού και όχι υπονομευτικού των προσπαθειών των ξενοδόχων».
Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος (ΞΕΕ) κ. Αλέξανδρος Βασιλικός
κατά τη διάρκεια της ομιλίας του την Παρασκευή στην 7η Γενική Συνέλευση του Επιμελητηρίου που πραγματοποιήθηκε στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo, παρουσία της υπουργού Τουρισμού κας Έλενας Κουντουρά και της ηγεσίας σημαντικών θεσμικών και κλαδικών φορέων και με τη συμμετοχή πλέον των 950 ιδιοκτητών ξενοδοχείων από όλη την Ελλάδα.
Ο πρόεδρος του ΞΕΕ σημείωσε ότι σύμφωνα με τη γλώσσα των αριθμών, την περίοδο της κρίσης το ελληνικό ξενοδοχείο, έγινε ο κινητήρας για να δουλέψουν οι μηχανές της οικονομίας και «έβαλε πλάτη» σε τομείς όπως η πρωτογενής παραγωγή συμβάλλοντας τα μέγιστα προκειμένου να κερδηθεί το στοίχημα της εξωστρέφειας και της τοποθέτησης των ποιοτικών ελληνικών προϊόντων σε μεγάλες διεθνείς αγορές, αναφέροντας το παράδειγμα του Προγράμματος «Ελληνικό Πρωινό».
Παρουσίασε ακόμα έναν Οδικό Χάρτη πέντε σημείων – κλειδιών «που μπορούν πραγματικά να «ξεκλειδώσουν» την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής ξενοδοχίας», όπως ανέφερε.
Ξεκινώντας από την υπερφορολόγηση, ο πρόεδρος του ΞΕΕ τόνισε χαρακτηριστικά: «Η λοκομοτίβα θέλει κάρβουνο και ράγες για να «τρέξει». Ο καθένας μπορεί να φανταστεί πόσα πολλά περισσότερα θα μπορούσε να δώσει ο τουρισμός και το ελληνικό ξενοδοχείο αν δεν ζούσαμε αυτό το καθεστώς της υπερφορολόγησης, με κορωνίδα το φόρο διαμονής. Για τον οποίο, η θέση όλων των ξενοδόχων, ήταν και είναι σαφής και συγκεκριμένη. Κάνει ζημιά και πρέπει να καταργηθεί!».
Ακολούθως ο κ. Βασιλικός, σημείωσε ως δεύτερο κομβικό ζήτημα που χρήζει άμεσης λύσης τον
αθέμιτο ανταγωνισμό των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων.
«Ο ελληνικός τουρισμός θέλει όραμα και πρόγραμμα. Δεν πρόκειται να πετύχουμε κανέναν ποιοτικό στόχο αναβάθμισης του προϊόντος μας, επιδοτώντας ημιυπόγεια στο Κουκάκι, που εξαιρούνται και από τον φόρο διαμονής», συμπλήρωσε ο κ. Βασιλικός.
Ως τρίτο μεγάλο πρόβλημα για τον κλάδο ο πρόεδρος του Ξ.Ε.Ε. έθεσε το ζήτημα των υποδομών, ενώ έκανε ειδική αναφορά για τις σχέσεις της ξενοδοχίας με το τραπεζικό σύστημα. Τέλος, ο κ. Βασιλικός ανέφερε ως καλοδεχούμενες τις μεγάλες ξένες επενδύσεις ζητώντας όμως από την πολιτεία να μην αγνοεί τον υφιστάμενο κλάδο της ξενοδοχίας που αποτελεί και τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στη χώρα, δεδομένου ότι κάθε χρόνο επενδύει σημαντικά για την αναβάθμιση των επιχειρήσεων και των παρεχόμενων υπηρεσιών του.
Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος του ΞΕΕ αναφέρθηκε στους 5 κεντρικούς άξονες δράσης του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου οι οποίοι επιμερίζονται στη διοικητική αναδιοργάνωσή του, στην ενίσχυση της επικοινωνίας με τα μέλη του, στην αποτελεσματικότερη αξιοποίηση του θεσμικού ρόλου του ως συμβούλου για τη διαμόρφωση της εθνικής πολιτικής για την ξενοδοχία, στην συμβολή, στη βελτίωση και στον εμπλουτισμό του ελληνικού ξενοδοχειακού προϊόντος και στο άνοιγμα στην κοινωνία.
Ειδικά για το τελευταίο ο κ. Βασιλικός τόνισε «Η κοινωνική προσφορά είναι στο DNA του Έλληνα ξενοδόχου. Είμαστε περήφανοι για όσα κάναμε και κάνουμε. Μπορούμε να κάνουμε και πολλά περισσότερα αφήνοντας το θετικό κοινωνικό αποτύπωμά μας».
Τέλος ο κ. Βασιλικός επισήμανε ότι η νέα διοίκηση του ΞΕΕ θα βασισθεί στις σωστές πρακτικές που κληροδότησε η διοίκηση του πρώην προέδρου, κ. Γ. Τσακίρη, ο οποίος ανακηρύχθηκε επίτιμος Πρόεδρος.