«Τα όσα αντίθετα κυκλοφορούν σε επίπεδο δημοσιογραφικών πληροφοριών ή διατυπώνονται σε επίσημα έγγραφα, με προχειρότητα που προκαλεί εντύπωση, ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας», προσθέτει. Μάλιστα, επιβεβαιώνει ότι παρ’ όλο που εμφανίζεται ως πρόσωπο – κλειδί στην υπόθεση, «παραδόξως» ουδέποτε κλήθηκε να εισφέρει οτιδήποτε θα βοηθούσε στη διαλεύκανσή της. «Αναμένω με ιδιαίτερη ανυπομονησία να λάβω νομίμως γνώση της δικογραφίας, η οποία κατά τρόπο νομικά και ηθικά επιλήψιμο έχει διαρρεύσει, προκειμένου κι εγώ να πληροφορηθώ την εις βάρος μου κατηγορία, η οποία είμαι βέβαιος ότι θα καταπέσει. Εξυπακούεται ότι επιφυλάσσομαι παντός δικαιώματός μου για την αποκατάσταση της βαρύτατης ηθικής βλάβης που ήδη έχω υποστεί από την ανάμειξη του ονόματός μου στην εν λόγω υπόθεση, εις βάρος όλων όσοι, υπό οποιαδήποτε ιδιότητα, συνέβαλαν στην πρόκλησή της», καταλήγει.
Διαβάστε Επίσης
Η άνοδος και η πτώση του κυρίου Novartis
Περιγράφεται ως ο άνθρωπος που διέθετε «διαβατήριο» εισόδου στο Μέγαρο Μαξίμου, εισερχόμενος ακόμη και με «τροχήλατες βαλίτσες» γεμάτες με δεσμίδες ευρώ. Αναφέρεται ως το στέλεχος που έκλεινε συμφωνίες κάτω από το τραπέζι έχοντας απευθείας επικοινωνία με υπουργούς και πρωθυπουργούς. Οσοι έχουν στα χέρια τους τη δικογραφία για την υπόθεση Novartis, που έχει προκαλέσει έντονες πολιτικές αναταράξεις τα τελευταία 24ωρα στη χώρα μας, σκοντάφτουν σχεδόν σε κάθε σελίδα στο όνομα «Κωνσταντίνος Φρουζής».
Επρόκειτο για υψηλόβαθμο στέλεχος του ελβετικού κολοσσού καθώς διατέλεσε αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της Novartis Hellas την περίοδο 2007-2015 ενώ ισχυροποιήθηκε ακόμη περισσότερο όταν ανέλαβε το τιμόνι του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) από το 2012 έως και το 2015 δίνοντας φωνή στον κλάδο. Την τετραετία που κάθησε στην προεδρική καρέκλα του Συνδέσμου το επαγγελματικό του προφίλ απογειώθηκε, με τον ίδιο να αποτελεί ηγετική φυσιογνωμία. Αλλωστε, στο πλαίσιο των σαρωτικών εξελίξεων στον χώρο της οικονομίας, ο ΣΦΕΕ απέκτησε εξωστρέφεια έχοντας δυναμική παρουσία και διεκδικώντας ανοιχτή επικοινωνία με τους εκπροσώπους της τρόικα και την ελληνική κυβέρνηση.
Πληροφορίες στην αγορά λένε ότι σε συνάντηση που είχε (μαζί με άλλους επιχειρηματίες) με την Ανγκελα Μέρκελ, όταν η δεύτερη επισκέφτηκε τη χώρα μας στις αρχές του 2013, μίλησε έξω από τα δόντια υπερασπιζόμενος τα συμφέροντα του κλάδου. Τον Μάρτιο του ίδιου έτους η ομιλία Φρουζή ήταν καταιγιστική στο συνέδριο «Gnerics Conference 2013», στην οποία οι επικεφαλής του υπουργείου Υγείας ήταν απόντες. Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ δεν δίστασε να χαρακτηρίσει την στάση τους «απαράδεκτη», απαξιώνοντας ένα συνέδριο που στοχεύει στην ανάπτυξη. «Μάλλον οι κυβερνητικοί παράγοντες προσμένουν ανάπτυξη μόνο από τον Τουρισμό. Αρχισαν να απασχολούνται με τα γενόσημα επειδή τους το είπε η τρόικα», είχε πει στον λόγο – καταπέλτη που είχε απευθύνει στο κοινό. Επιπλέον, ο Φρουζής προανήγγειλε αποσύρσεις προϊόντων και αποχωρήσεις εταιρειών σημειώνοντας ότι οι ιθύνοντες στην Αριστοτέλους έχουν άγνοια κινδύνου. Μάλιστα, δεν δίστασε να κατηγορήσει ευθέως τον μηχανισμό για αδιαφορία και ανικανότητα στην εκτέλεση των εντολών του πρωθυπουργού για την αποπληρωμή χρεών. Την ίδια χρονιά αναδείχτηκε Manager of the Year στην Ελλάδα, θεσμός που αφορά τους γενικούς διευθυντές / προέδρους εταιρειών της χώρας μας. Αλλωστε, τα Μνημόνια δεν κατάφεραν να απομειώσουν τη δυναμική πορεία της Novartis, καθώς συνέχιζε να ηγείται της ελληνικής φαρμακευτικής αγοράς.
Ο σαρωτικός του λόγος συνεχίστηκε και για τα επόμενα δύο χρόνια, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση «μηδενιστικές αποφάσεις κατά της επιχειρηματικότητας και των ασθενών στην Ελλάδα». Υπήρξαν όμως, και μικρές παύσεις συναίνεσης. Συνεπακόλουθα, η αιφνιδιαστική απομάκρυνσή του το 2015 από τη Novartis δημιούργησε πλήθος ερωτημάτων. Εκείνοι που παρακολουθούσαν την πορεία του στον επιχειρηματικό κλάδο έκαναν λόγο τότε για «απότομη πτώση». Κάποιοι από αυτούς ίσως να διαισθάνονταν –πιθανόν και να γνώριζαν –ότι το σκάνδαλο είχε πάρει ανεπιστρεπτί τον δρόμο της δημοσιότητας και της Δικαιοσύνης. Οι φήμες έγιναν ακόμη πιο έντονες, καθώς σε διάστημα λίγων 24ώρων αποπέμφθηκαν από τον ελβετικό κολοσσό οι δύο στενοί συνεργάτες του. Οι ίδιες πηγές επέμεναν τότε ότι δεν πρόκειται για σύμπτωση, με το επικρατέστερο σενάριο που διέρρεε να είναι η «κακομεταχείριση λογαριασμών της εταιρείας».
Το 2016 βρίσκει τον Κωνσταντίνο Φρουζή στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Creta Farm. Ετσι, έκλεισε και η επαγγελματική παρένθεση στον κλάδου του φαρμάκου, με τον χημικό μηχανικό και χημικό και κάτοχο τριών μεταπτυχιακών να αλλάζει εκ νέου επαγγελματικό σταθμό στην 30χρονη καριέρα του. Αλλωστε, οι υψηλόβαθμες θέσεις του σε τέσσερις (χονδρικά) κλάδους –πετρελαιοειδή, καταναλωτικά, λιανεμπόριο και τηλεπικοινωνίες –τον «εκπαίδευσαν» στο να προσαρμόζεται.
Ομως ενάμιση μόλις χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στην κρητική αλλαντοβιομηχανία, παρέδωσε τη σκυτάλη. Κύκλοι (προσκείμενοι στον Φρουζή) ανέφεραν το περασμένο καλοκαίρι ότι το διαζύγιο οφείλεται στη διάσταση απόψεων με την οικογένεια Δομαζάκη σχετικά με την επιχειρηματική στρατηγική του ομίλου.
Στην καλύτερη περίπτωση πρόκειται για μία ακόμη σύμπτωση, δεδομένου ότι η υπόθεση Novartis είχε αρχίσει να ταράζει τα νερά, παρ’ όλο που οι ίδιοι κύκλοι επέμεναν ότι η αποχώρηση του Φρουζή από την Creta Farm δεν είχε σχέση με τις δονήσεις που ήδη προκαλούσε το επερχόμενο σκάνδαλο. Ο ίδιος εν τω μεταξύ μεταπήδησε σε άλλη εταιρεία του χώρου τροφίμων.
«Δηλώνω κατηγορηματικά ότι καθ’ όλο το διάστημα παραμονής μου στην ανωτέρω εταιρεία ουδέποτε συμμετείχα καθοιονδήποτε τρόπο σε οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα, ούτε περιήλθε οποιαδήποτε τέτοια εις γνώση μου», ήταν η απάντηση του Κωνσταντίνου Φρουζή που εξέδωσε την περασμένη Τρίτη.